Microsoft 365: OneNote

OneNote on muistikirjaohjelma, joka kokoaa muistiinpanosi yhteen paikkaan. Voit tehdä eri asioille (työ, matkat, harrastukset jne.) omat muistikirjat. Niiden päivittäminen on helppoa, sillä yhteiskäyttö mobiililaitteiden kanssa toimii erinomaisesti.

OneNote kuuluu Microsoft 365 -pakettiin, mutta sen saa asennettua myös erillisenä ohjelmana. Mobiililaitteille on saatavilla ohjelmasta kevyemmät versiot. Myös Mac-koneille on saatavilla OneNote, mutta siinä on vähemmän ominaisuuksia kuin Windows-versiossa.

Yleistä OneNotesta

OneNotessa luodaan muistikirjoja (Notebooks), joihin saa tehtyä erilaisiin asioihin liittyviä osiota (Sections). Osioiden alle voi lisätä sivuja (Pages).
    Muistikirjat avataan ohjelmaan ja avatut muistikirjat näet ohjelman vasemman reunan palkissa. Palkki voidaan kiinnittää nuppineulalla reunaan, jotta näet kaikki muistikirjat.

Lisää ohjeita Tarkka ohje -välilehdellä

Muistikirjan osat

Muistikirjan tärkeimmät osat ovat

• Sections (Osiot), jotka näkyvät Muistikirjat-luettelossa

Näet osiot myös sivun yläreunassa nauhana

• Pages (Sivut) näet vasemman reunan palkissa. Napsauttamalla Add Page, saat uuden sivun.

Näkymä ohjelmaan:

Uusi muistikirja ja tallennuspaikan valinta

Valitse File > New ja ensimmäisenä avautuu tallennuspaikan valintakohta.

Suositeltavin tallennuspaikka on oma OneDrive, jotta saat muistikirjan käyttöösi myös mobiilissa.

Muistikirjan jakaminen muille

Kun luot uuden muistikirjan, voit jakaa muistikirjan helposti tarvittaville henkilöille.

Voit jakaa tästä suoraan, tai myöhemmin napsauttamalla hiiren oikealla näppäimellä jaettavan muistikirjan palkkia.

Avautuvaan jakoruutuun voit lisätä käyttäjiä (sähköpostiosoitteella). Voit valita muutaman asetuksen:

• Saako henkilö, jolle muistikirja jaetaan, editoida muistikirjaa.
    • Tarvitaanko kirjautuminen (Require user to sign in before accessing document). Mikäli kirjautuminen vaaditaan, on käyttäjän kirjauduttava esim. Office 365 –tunnuksella (myös Microsoft-tunnus toimii).

Muistikirjan avaaminen ja sulkeminen

Muistikirjan avaaminen tapahtuu File > Open.
    Ikkunassa näet viimeisimmät muistikirjat. Voit kiinnittää näyttöön nuppineulalla muistikirjoja, joita käytät usein. Tällöin ne näkyvät päällimmäisenä ja saat ne nopeasti auki.

Muistikirjan saa suljettua helpoiten napsauttamalla muistikirjan palkkia hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Close This Notebook.

Sivujen lisääminen ja poistaminen

Uuden sivun lisääminen muistikirjaan tapahtuu napsauttamalla Add Page.
    Sivun voi poistaa napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella poistettavaa sivua ja valitsemalla avautuvasta valikosta Delete.

Välilehtien tai sivujen siirtäminen muistikirjasta toiseen

Voit helposti siirtää tai kopioida välilehtiä tai sivuja muistikirjasta toiseen seuraavasti:

• Napsauta siirrettäväksi aiottua sivua tai välilehteä hiiren kakkospainikkeella ja valitse avautuvasta valikosta Move or Copy…
    • Avautuvasta ikkunasta pääset valitsemaan muistikirjan ja paikan, johon haluat sivun siirtää tai kopioida. Valitse joko Move (Siirrä) tai Copy (Kopioi) tarpeesi mukaan.

Pikamuistiinpanot

Quick Notes (Pikamuistiinpanot) ovat tarralappujen sähköinen vastine.
    Voit tehdä pikamuistiinpanon koneella myös ilman, että avaat OneNoten. Napsauta Windows-näppäin + N ja avautuu Send To OneNote. Valitse New Quick Note.

Tehdyt pikamuistiinpanot löytyvät OneNoten vasemman palkin alareunasta, josta näet missä muistikirjassa ne ovat oletuksena.

Synkronointi

Muistikirjan synkronointi tapahtuu jatkuvasti ja automaattisesti, kun verkkoyhteys on saatavilla, eikä erillistä Tallenna-toimintoa tarvita. Kun OneNote on verkon ulkopuolella, se tallentaa vain laitteen omaan muistiin ja synkronoi muutokset palvelimelle taas kun verkkoyhteys on saatavilla.

OneNote toimii samoin myös mobiilissa, muistikirjaa voi siis käyttää myös ilman verkkoyhteyttä.

Lue lisää Microsoftin ohjeesta

Tuo muistiinpanoja muualta

Voit tuoda dokumentteja, ruutukaappauksia, kuvia, linkkejä tai vaikkapa videoita osaksi muistikirjaa. Löydät kaikki Insert (Lisää) -välilehdeltä

OneNote on erittäin käyttökelpoinen esim. verkkosivujen kuvakaappauksiin. Napsauta Screen Clipping (Näyttöleike), OneNote katoaa taustalle ja voit valita ruudulta haluamasi alueen kuvaksi. Tuotaessa kuvakaappauksia Edgestä OneNote lisää kuvaan linkin sivulle, josta kuva on otettu sekä päivämäärän.

Microsoftin OneNote-ohjeita

Microsoftin OneNote (2016) ohjesivut
    Pikaohje OneNote 2016 (PDF)