PuTTY: yhteyden muodostaminen Linux-koneeseen

PuTTY-ohjelmalla voi ottaa suojatun yhteyden Linux-koneeseen.

Yliopiston keskitetyssä ylläpidossa oleville koneille PuTTY:n voi hakea Software Centeristä.

Kotikoneille PuTTY on haettavissa osoitteesta: https://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/

Tiedostojen siirtoon paikallisen koneen ja Linux-koneen välillä tarvitset erillisen ohjelman, esim. WinSCP:n. PuTTY on tekstipohjainen komentoriviohjelma, graafiseen työskentelyyn Linux-koneilla tarvitset erillisen ohjelman, esimerkiksi Xmingin.

Lue kuvalliset ohjeet Tarkka ohje -välilehdeltä

PuTTY-ohjelmalla voi ottaa suojatun yhteyden Linux-koneeseen.

Yliopiston keskitetyssä ylläpidossa oleville koneille PuTTY:n voi hakea Software Centeristä.

Kotikoneille PuTTY on haettavissa osoitteesta: https://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/

Tiedostojen siirtoon paikallisen koneen ja Linux-koneen välillä tarvitset erillisen ohjelman, esim. WinSCP:n. PuTTY on tekstipohjainen komentoriviohjelma, graafiseen työskentelyyn Linux-koneilla tarvitset erillisen ohjelman, esimerkiksi Xmingin.

Yhteyden muodostaminen

• Käynnistä ohjelma Windowsin aloitusvalikosta: Start > All Programs > PuTTY > PUTTY.
    • Ensimmäisellä kerralla virustorjunta voi varoittaa ohjelmasta. Salli ohjelman käyttö napsauttamalla Allow.

• Kirjoita kohtaan Host Name (or IP address) jokin Linux-palvelinkoneista (esimerkiksi markka.it.helsinki.fi).
    • Muissa valinnoissa kannattaa käyttää oletusarvoja:
      • Port: 22
      • Protocol: SSH
    • Täytettyäsi tiedot napsauta Open.
    • Seuraavaksi on vuorossa kirjautuminen Linux-koneelle. Kirjoita login as -kohtaan käyttäjätunnuksesi ja paina Enter.
    • PuTTY:n oletusasetuksena Linux-komentorivin taustaväri on musta ja tekstin väri valkoinen. Monet käyttävät kuitenkin mieluummin taustavärinä valkoista ja tekstin värinä mustaa. Asetusten muuttamisesta on erillinen ohje
    • Käyttäjätunnuksen jälkeen anna salasanasi. Kirjoittamasi salasana ei näy ikkunassa millään lailla. Paina Enter.
    • Onnistuneen kirjautumisen jälkeen yhteys Linux-koneeseen on muodostunut.

Yhteyden katkaiseminen

• Yhteyden katkaiseminen tapahtuu komennolla exit. Samalla PuTTY-ohjelman ikkuna sulkeutuu.