Sisään- ja uloskirjautuminen sekä käyttäjän vaihtaminen

Tämä ohje koskee vain henkilökunnan työasemia. ATK-asema- ja opetusluokkakoneisiin voi kirjautua vain yksi tunnus kerrallaan.

Henkilökuntakoneilla on tyypillisesti vain yksi käyttäjä. Windows-kone muistaa viimeisimmän käyttäjän, mutta tämän lisäksi henkilökuntakoneissa on mahdollisuus tehdä väliaikainen käyttäjän vaihtaminen eli ns. välikirjautuminen.

Tässä ohjeessa neuvotaan henkilökunnan koneisiin sisäänkirjautuminen, uloskirjautuminen sekä käyttäjän vaihtaminen.

Peruskirjautuminen

• Avaa kirjautumisikkuna painamalla yhtä aikaa Ctrl-, Alt- ja Delete-näppäimiä.
    • Mikäli ikkunassa näkyy käyttäjätunnuksesi:
      •  Kirjoita Password-kenttään salasanasi.
      • Napsauta lopuksi nuolipainiketta tai paina Enter.

Mikäli ikkunassa näkyy joku muu käyttäjätunnus, toimi seuraavasti:

• Napsauta Switch User -painiketta.
    • Valitse avautuvasta ikkunasta Other User

Tarkka ohje -välilehdellä on yksityiskohtaiset kuvalliset ohjeet

Sisällysluettelo

Windows 10

Kirjautuminen

• Avaa kirjautumisikkuna painamalla yhtä aikaa Ctrl-, Alt- ja Delete-näppäimiä.
    • Mikäli ikkunassa näkyy käyttäjätunnuksesi:
      •  Kirjoita Password-kenttään salasanasi.
      • Napsauta lopuksi nuolipainiketta tai paina Enter.
    • Mikäli ikkunassa näkyy joku muu käyttäjätunnus:
      • Napsauta Switch User -painiketta.
      • Valitse avautuvasta ikkunasta Other User
    • Kirjoita User name -kenttään käyttäjätunnuksesi (esim. rkeskiva).
    • Kirjoita Password-kenttään salasanasi.
    • Napsauta lopuksi nuolipainiketta tai paina Enter.

Käyttäjän vaihtaminen

Voit kirjautua väliaikaisesti toisen käyttäjän koneelle, esimerkiksi halutessasi nopeasti tarkistaa sähköpostisi.
    Muista lopuksi kirjautua ulos.

• Aloita napsauttamalla Start. Henkilö-ikonia napsauttamalla (ylimmäisenä) valitse avautuvasta valikosta Switch account. Vaihtoehtoisesti ensimmäinen käyttäjä voi lukita oman työpöytänsä painamalla Windows -näppäintä + L.
    • Kirjautumisruutu avautuu. Aloita painamalla Ctrl + Alt + Del ja valitse avautuvassa näkymässä Other User.
    • Kirjaudu normaalisti omilla tunnuksillasi sisään syöttämällä tunnuksesi ja salasana.
    • Kun lopetat, napsauta Start-valikosta (1) Henkilö-ikonia (2) ja valitse Sign out (3).

Olet nyt kirjautunut ulos. Näytölle palautuu jälleen kirjautumisikkuna. Seuraava käyttäjä voi kirjautua koneelle.

Uloskirjautuminen

• Napsauta vasemman alareunan Start-painiketta (1).
    • Napsauta Start-valikosta Henkilö-ikonia (2).
    • Valitse avautuvasta valikosta kohta Sign out (3).

Mac

Keskitetyn hallinnan Mac-koneilla voit kirjautua välissä toisella tunnuksella.

• Napsauta yläpalkissa näkyvää ihmishahmoa ja valitse avautuvasta valikosta Login window... (Kirjautumisikkuna...).

• Yläpalkin kirjautumisikkunasta näet myös mitkä tunnukset ovat kirjautuneena sisään (katso kuva yllä)
    • Pääset kirjautumisikkunaan, johon voit syöttää toisen käyttäjän tunnukset (esim. rkeskiva). Paina lopuksi Enter.