Tiedostojen käsittely (Windows 10)

Windows 10:ssä työpöydällä ei enää ole Computer-kuvaketta. Sen sijaan tiedostoselaimen saa auki esimerkiksi painamalla tehtäväpalkin kansiokuvaketta.

Tiedostoselaimen aloitusnäkymässä (Quick access) näkyvät viimeksi käytetyt tiedostot (Recent files). Pääset aiemmista Windows-versioista tuttuun kirjastonäkymään napsauttamalla vasemman palstan This PC -otsikkoa (Tämä tietokone).

This PC -näkymä

Ylimpänä tässä näkymässä ovat käyttäjäkansiot (Folders). Documents-kansioon tallennetut tiedostot ohjautuvat Z-verkkolevyn kansioon Documents. Työpöydälle (Desktop) tallennetut tiedostot ohjautuvat Z-verkkolevyn kansioon Desktop ja näkyvät Windowsin työpöydällä.

Devices and drives -otsikon alla ovat tietokoneen oma kovalevy (C-levy) sekä tietokoneeseen mahdollisesti liitetyt irrotettavat tallennusvälineet, kuten USB-muistitikut ja CD-asemat. Mikäli olet ottanut käyttöön OneDrive-tallennuskansion synkronoinnin työasemalla, OneDrive-kansio näkyy tiedostoselaimen vasemmassa palstassa. C-levylle voit tallentaa ainoastaan kansion LocalData alla olevaan oman käyttäjätunnuksesi mukaan nimettyyn kansioon.

Tiedostojen tallentamiseen kannatta aina käyttää ensisijaisesti varmennettuja verkkolevyjä, siis joko omaa kotihakemistoa Z-levyllä tai P-levyn ryhmäkansioita. Mikäli tarvitset tilapäisesti tallennustilaa isommille tiedostoille, voit käyttää koneen kovalevyllä sijaitsevaa kansiota C:\LocalData\ktunnus. Tästä kansiosta ei kuitenkaan oteta varmuuskopioita, joten siihen ei kannata luottaa ainoana tallennuspaikkana! Et myöskään pääse tähän kansioon käsiksi miltään muulta tietokoneelta.