HY-VPN ja tietoturvaohjelmat

Tarkka ohje

Tietoturvaohjelmat (palomuurit, virustorjunnat, erilaiset haittaohjelmien havaitsemiseen tarkoitetut ohjelmat ja Windowsin konfiguraation muutoksia tarkkailevat ohjelmat) voivat estää OpenVPN:n toiminnan.

Ennen seuraavia tarkastuksia on huolehdittava, että koneen käyttöjärjestelmän päivitykset ovat ajantasalla ja sammuttaa  kaikki tarpeettomat verkkoa käyttävät ohjelmat, kuten sähköpostiohjelmat ja webselaimet.

Muista, että seuraavissa tarkasteluissa eivät tietoturvaohjelmat suojaa sinua esimerkiksi sähköpostin ohessa tulevilta viruksilta tai haittaohjelmia levittäviltä websivustoilta!

Lue ensin dokumentti Vianmääritysohjeita (Windows), siinä on kuvattu normaali OpenVPN-yhteys, poikkeustilanteita ja niiden korjaus. Osa virhetilanteista, kuten palomuurin aiheuttaamat virhetilanteet, on helpohkosti tunnistettavissa ko. dokumentin ohjeilla. Siellä on myöskin kuvattu, miten voit tarkkailla yhteyden tilaa ja toimintaa.

Tietoturvaohjelmat

Ongelmallisia tilanteita ovat ne, jossa kaikki näyttää olevan kunnossa, mutta  liikenne ei kulje OpenVPN:n kautta.  Ensimmäinen vaihe onkin kirjautua administraattorina ko. työasemaan, sulkea kaikki asennetut tietoturvaohjelmat ja sen jälkeen kokeilla OpenVPN:n toimintaa.

Mikäli OpenVPN toimii, kun kaikki tietoturvaohjelmat on suljettu, anna OpenVPN:n olla päällä ja käynnistä tietoturvaohjelmia yksitellen aina välillä tarkastaen OpenVPN-ohjelman toiminta. Ensin tietysti tärkeimmät eli virustorjunta ja palomuuri.

Kun löydät ohjelman, joka estää OpenVPN:n toiminnan, tutustu ko. ohjelman dokumentaatioon. Siellä todennäköisesti kerrotaan, miten ko. ohjelman konfiguraatiotiedostoja pitää muuttaa, jotta tarpeelliset ja luvalliset ohjelmistot saadaan toimimaan. Mikäli ko. ohjelmistossa ei tälläistä vaihtoehtoa ole, on syytä tarkoin miettiä ohjelmiston käyttötarkoitusta, tarpeellisuutta ja sen soveltuvuutta tietoturvakäyttöön.

Lopuksi on tietysti valittava, kumpaa ohjelmaa haluaa käyttää, mikäli jonkin ohjelman puutteellinen konfiguroitavuus estää OpenVPN:n käytön, mahdollisuutemme auttaa rajoittuvat vain neuvoon luopua ko. ohjelmiston käytöstä.