HY-VPN-käyttö (Windows 7)

Windows 7 -käyttöjärjestelmässä openvpn-gui -sovellus pitää käynnistää pääkäyttäjänä (administrator) UAC-ominaisuutta käyttäen. HY-VPN:n käyttö aloitetaan kahdessa osassa, ensin ohjelmiston käynnistäminen ja sen jälkeen yhteydenotto yliopistolle.

Tabs

Tarkka ohje

Tämä ohje koskee vain yliopistolaisten omia kotikoneita. Ohje yliopiston hallinnoimille koneille.
Tämä ohje vaatii, että koneelle on asennettu Open-VPN asiakasohjelma ja HY-VPN profiilitiedosto, asennusohje.

HY-VPN-ohjelmiston käynnistys

• Valitse Start -> All Programs -> OpenVpn -> openvpn-gui.

VPN-ohjelman käynnistäminen - Windows 7

• Hyväksy UAC-ominaisuuden varmistuskysymys tiedoston suorittamisesta.
  • openvpn-kuvakkeen pitäisi ilmestyä joko tehtäväpalkkiin (2) tai siinä olevaan valikkoon (1) allaolevan kuvan mukaisesti

VPN-kuvake - Windows 7

Yhteydenotto Helsingin yliopiston verkkoon

• Napsauta tehtäväpalkin openvpn-painiketta
  • Valitse Connect

VPN-yhteyden avaaminen - Windows 7

• Kirjoita avautuvaan OpenVPN -User Authentication-ikkunaan
    • Username-kenttään käyttäjätunnuksesi (tunnistautuminen henkilökohtaisella yliopiston tunnuksella esim. rkeskiva)
    • Password-kenttään sitä vaastaava salasana.

VPN-autentikointi - Windows 7

• Tunnistuksen jälkeen ikkunassa näkyy OpenVPN:n loki.
  • Mikäli käytät OpenVPN-ohjelmaa ensimmäistä kertaa, täytyy sinun sallia palomuuristasi OpenVPN-liikenne UDP-porttiin 1194.
    • Esimerkiksi F-Secure-palomuuri kysyy, miten toimitaan tunnistamattoman ohjeman yrittäessä yhteyttä palomuurin ulkopuolelle.
    • Tässä tapauksessa ohjelma on openvpn.exe-ohjelmalle voidaan sallia yhteydenotto  painamalla Allow-painiketta
    • Jos halutaan palomuuriin pysyvä sääntö ohjelmalle, rastitaan ensin ikkunan alaruudusta Do not show this dialog for this program again-ruutu ja sitten painetaan Allow-painiketta

VPN - fsecure-varoitus - Windows7

• Mikäli käyttäjätunnistus ja yhteyden muodostaminen onnistuu, tulee siitä ilmoitus ponnahdus-ikkunassa tehtäväpalkin (task bar) vieressä. Ikkunassa kerrotaan palvelun tarjoama IP-osoite.
  • Samalla tehtäväpalkissa oleva OpenVPN-kuvake muuttuu vihreäksi avautuneen yhteyden merkiksi.

Yhdistetyn VPN-yhteyden kuvake - Windows 7

Muut kuvakkeen värit ovat:
Punainen             Ei yhteyttä.
Keltainen             Yhteyttä muodostetaan.

Yhteys katkaistaan valitsemalla Disconnect tehtäväpalkin openvpn-painikkeesta.