OpenVPN ja tietoturvaohjelmat

Tietoturvaohjelmat (palomuurit, virustorjunnat, erilaiset haittaohjelmien havaitsemiseen tarkoitetut ohjelmat ja Windowsin konfiguraation muutoksia tarkkailevat ohjelmat) voivat estää OpenVPN:n toiminnan.

Ennen seuraavia tarkastuksia on huolehdittava, että koneen käyttöjärjestelmän päivitykset ovat ajan tasalla ja sammuttaa  kaikki tarpeettomat verkkoa käyttävät ohjelmat, kuten sähköpostiohjelmat ja webselaimet.

Muista, että seuraavissa tarkasteluissa eivät tietoturvaohjelmat suojaa sinua esimerkiksi sähköpostin ohessa tulevilta viruksilta tai haittaohjelmia levittäviltä websivustoilta!

Tietoturvaohjelmat

Ongelmallisia tilanteita ovat ne, jossa kaikki näyttää olevan kunnossa, mutta  liikenne ei kulje OpenVPN:n kautta.  Ensimmäinen vaihe onkin kirjautua administraattorina ko. työasemaan, sulkea kaikki asennetut tietoturvaohjelmat ja sen jälkeen kokeilla OpenVPN:n toimintaa. 

Mikäli OpenVPN toimii, kun kaikki tietoturvaohjelmat on suljettu, anna OpenVPN:n olla päällä ja käynnistä tietoturvaohjelmia yksitellen aina välillä tarkastaen OpenVPN-ohjelman toiminta. Ensin tietysti tärkeimmät eli virustorjunta ja palomuuri.

Kun löydät ohjelman, joka estää OpenVPN:n toiminnan, tutustu ko. ohjelman dokumentaatioon. Siellä todennäköisesti kerrotaan, miten ko. ohjelman konfiguraatiotiedostoja pitää muuttaa, jotta tarpeelliset ja luvalliset ohjelmistot saadaan toimimaan. Mikäli ko. ohjelmistossa ei tällaista vaihtoehtoa ole, on syytä tarkoin miettiä ohjelmiston käyttötarkoitusta, tarpeellisuutta ja sen soveltuvuutta tietoturvakäyttöön.

Lopuksi on tietysti valittava, kumpaa ohjelmaa haluaa käyttää, mikäli jonkin ohjelman puutteellinen konfiguroitavuus estää OpenVPN:n käytön, mahdollisuutemme auttaa rajoittuvat vain neuvoon luopua ko. ohjelmiston käytöstä.

Anna palautetta

Helsingin yliopiston IT-Helpdeskin ohjesivusto auttaa sinua työhösi liittyvissä IT-aiheisissa kysymyksissä. Kerro meille, miten voisimme parantaa ohjeitamme. Arvostamme suuresti palautettasi!

Kuinka parantaisit ohjeistusta?
Takaisin ylös