Kotihakemiston (z-asema) käyttäminen Linuxilla

Tämä ohje koskee kotikoneita. Yliopiston keskitetysti hallituille pöytäkoneille kotihakemisto liitetään automaattisesti.

Linux-koneilta yliopiston kotihakemistoon (z-asemalle) pääset rajoitetusti käsiksi joko komentoriviltä smbclient-työkalun avulla tai sitä hyödyntävän graafisen työkalun avulla.

Tällä hetkellä kotihakemistoa ei saa näkymään verkkolevynä Linux-työasemissa, eivätkä ohjelmat näe verkkolevyillä olevia tiedostoja.

Käyttö graafisella käyttöliittymällä

• Avaa paneelista valikko File
    • Valitse Connect to server...

Connect to server -valintaikkuna avautuu

• Valitse Type-pudotusvalikosta Windows share
    • Kirjoita Server-kenttään ad.helsinki.fi
    • Kirjoita Share-kenttään /home
    • Kirjoita Folder-kenttään alihakemiston nimi, se muodostuu käyttäjätunnuksen ensimmäisestä kirjaimesta ja käyttäjätunnuksesta( /t/tunnus), esimerkiksi /r/rkeskiva
    • Kirjoita Username-kenttään käyttäjätunnuksesi
    • Kirjoita Domain name -kenttään ATKK
    • Napsauta Connect-painiketta
    • Kirjoita salasanasi avautuvan ikkunan Password-kenttään.
    • napsauta Connect
    • Huom! Varmista, ettei kohta Remember forever ole valittuna. Tämä tallettaa salasanasi selväkielisenä käyttämäsi työaseman kiintolevylle, mikä on vakava tietoturvariski ja yliopiston tietoturvasuositusten vastaista

• Kotihakemistosi on tämän jälkeen käytettävissä.

Käyttö komentoriviltä

• Anna komento
      smbclient //home#.ad.helsinki.fi/t/tunnus

missä home#-arvon näet käyttäjätunnuksesi ensimmäisen kirjaimen perusteella alla olevasta taulukosta, t on käyttäjätunnuksesi ensimmäinen kirjain ja tunnus on käyttäjätunnuksesi.

käyttäjätunnuksen alkukirjain home#
      a home0
      b c d e home1
      f g h home2
      i j home3
      k l home4
      m home5
      n o p home6
      q r s home7
      t u v home8
      w x y z home9

Esimerkiksi käyttäjän Raimo Keski-Vääntö (käyttäjätunnus rkeskiva) komentorivi näyttää tältä:

smbclient //home7.ad.helsinki.fi/r/rkeskiva -U 'ATKK\rkeskiva'

Password:
    Domain=[ATKK] OS=[EMC-SNAS:T5.6.49.3] Server=[SMB2] smb: \r\rkeskiva\>

Ohjelma muistuttaa unixin perinteistä ftp-ohjelmaa

• Komentolistaus ?-merkillä
    • Joitain komentoja:
      • dir listaa etähakemiston tiedostot
      • get hae etähakemistosta tiedosto
      • mget hae etähakemistosta useita tiedostoja
      • put lähetä tiedosto etähakemistoon
      • mput lähetä useita tiedostoja etähakemistoon
      • cd vaihda etäpään oletushakemistoa
      • lcd vaihda paikallista oletushakemistoa