Kotihakemiston (z-asema) etäkäyttäminen Windows-koneelta

Tämä ohje on tarkoitettu kotikoneelle. Yliopiston keskitetyn hallinnan koneille on oma ohje täällä.

Kotikoneeltasi on mahdollistaa muodostaa etäyhteys kotihakemistoosi. Voit käsitellä hakemiston tiedostoja ja kansioita täysin normaalisti. Kaikki etäyhteydellä tekemäsi muutokset säilyvät.

Toinen vaihtoehto ottaa yhteys omaan kotihakemistoon on käyttää VPN-portaalia. Katso tarkemmat ohjeet.

Tabs

Tarkka ohje

Kotihakemiston etäkäyttäminen (Windows 10)

Varmista, että kotikoneeltasi on muodostettu salattu etäyhteys (VPN-yhteys) Helsingin yliopiston verkkoon ennen jatkamista.

Avaa suora yhteys kotihakemistoosi (eli Z-asemalle, jossa kaikki tiedostosi ovat) seuraavasti:

Käytä näppäimistöltä pikanäppäinyhdistelmää Windows + E ja saat auki File Explorer -kansion auki. Napsauta This PC -pikakuvaketta (katso alla oleva kuva) ikkunan vasemman reunan hakemistorakenteessa.

Napsauta This PC-ikkunan yläreunassa Computer-välilehti auki. Napsauta Map network drive -painiketta.

Avautuu ikkuna Map Network Drive. Täytä seuraavasti (katso alla olevasta kuvasta mallia):

1. Valitse vapaa kirjain valikosta Drive-kohtaan, esim. Z:.
  2. Täytä Folder-kohtaan  \\home#.ad.helsinki.fi\t\tunnus

missä home#-arvon näet käyttäjätunnuksesi ensimmäisen kirjaimen perusteella alla olevasta taulukosta, t on käyttäjätunnuksesi ensimmäinen kirjain ja tunnus on käyttäjätunnuksesi.

käyttäjätunnuksen alkukirjain home#
    a home0
    b c d e home1
    f g h home2
    i j home3
    k l home4
    m home5
    n o p home6
    q r s home7
    t u v home8
    w x y z home9

Esimerkiksi Raimo Keski-väännön käyttäjätunnus on rkeskiva. Kotihakemiston osoite on silloin \\home7.ad.helsinki.fi\r\rkeskiva

3. Varmista, että ruksit ovat ruuduissa Reconnect at sign-in ja Connect using different creditentials.
    Ja napsauta lopuksi Finish.

Kirjoita käyttäjätunnuksesi muodossa ATKK\tunnus (huom. kenoviiva (ALT GR ja +)). Ja anna salasanasi. Jos valitset Muista tunnistetietoni (Remember my credentials), sinun ei tarvitse jatkossa syöttää tunnustasi.

Nyt kotihakemistosi aukeaa uuteen ikkunaan, ja aseman kuvake ilmestyy This PC -ikkunaan.

Valmis

Kotihakemiston etäkäyttäminen (Windows 7)

Varmista, että kotikoneeltasi on muodostettu salattu etäyhteys (VPN-yhteys) Helsingin yliopiston verkkoon ennen jatkamista.

Avaa suora yhteys kotihakemistoosi (eli Z-asemalle, jossa kaikki tiedostosi ovat) seuraavasti:

• Napsauta Windows-painiketta (eli Start-valikko) ja valitse Tietokone (Computer).
  • Napsauta Kytke verkkolevy (Map network drive) -painiketta.

Mappaus

• Kirjoita Kansio (Folder)-kenttään seuraava osoite:

\\home#.ad.helsinki.fi\t\tunnus

missä home#-arvon näet käyttäjätunnuksesi ensimmäisen kirjaimen perusteella alla olevasta taulukosta, t on käyttäjätunnuksesi ensimmäinen kirjain ja tunnus on käyttäjätunnuksesi.

käyttäjätunnuksen alkukirjain home#
    a home0
    b c d e home1
    f g h home2
    i j home3
    k l home4
    m home5
    n o p home6
    q r s home7
    t u v home8
    w x y z home9

Esimerkiksi Raimo Keski-väännön käyttäjätunnus on rkeskiva. Kotihakemiston osoite on silloin \\home7.ad.helsinki.fi\r\rkeskiva

• Valitse Muodosta yhteys eri tunnistetiedoilla (Connect using different credentials), tarkista että Muodosta yhteys uudelleen kirjauduttaessa (Reconnect at logon) ei ole valittuna ja napsauta Valmis (Finish)-painiketta.

• Kirjoita käyttäjätunnuksesi muodossa ATKK\tunnus (huom. kenoviiva (ALT GR ja +)). Ja anna salasanasi. Jos valitset Muista tunnistetietoni (Remember my credentials), sinun ei tarvitse jatkossa syöttää tunnustasi.

• Napsauta OK-painiketta.

Nyt kotihakemistosi aukeaa uuteen ikkunaan, ja aseman kuvake ilmestyy Tietokone (Computer) -ikkunaan.

Valmis