Kotihakemiston käyttäminen Linuxilla

Tarkka ohje

Tämä ohje koskee kotikoneita. Yliopiston keskitetysti hallituille pöytäkoneille kotihakemisto liitetään automaattisesti.

Linux-työasemilta mikroverkon (AD) kotihakemistoihin pääset rajoitetusti käsiksi joko komentoriviltä smbclient-työkalun avulla tai sitä hyödyntävän graafisen työkalun avulla.

Tällä hetkellä kotihakemistoa ei saa näkymään verkkolevynä Linux-työasemissa, eivätkä ohjelmat näe verkkolevyillä olevia tiedostoja.

Käyttö komentoriviltä

• Anna komento
    smbclient //cella.ad.helsinki.fi/u# -D alihakemisto -U 'käyttäjätunnus'
    • jossa u# on u1, u2, u3, u4, u5 tai u6 käyttäjätunnuksen ensimmäisen kirjaimen mukaan

Käyttäjätunnus kotihakemistossa

• alihakemisto muodostuu käyttäjätunnuksen ensimmäisestä kirjaimesta ja käyttäjätunnuksesta, esimerkiksi /r/rkeskiva
    • käyttäjätunnus kirjoitetaan yksinkertaisten lainausmerkkien ( ' ) sisään, esimerkiksi 'ATKK\rkeskiva'

Esimerkiksi käyttäjällä rkeskiva komentorivi näyttää tältä:
smbclient //cella.ad.helsinki.fi/u5 -D /r/rkeskiva -U 'ATKK\rkeskiva'

Password:
Domain=[ATKK] OS=[EMC-SNAS:T5.6.49.3] Server=[SMB2] smb: \r\rkeskiva\>

Ohjelma muistuttaa unixin perinteistä ftp-ohjelmaa

• Komentolistaus ?-merkillä
  • Joitain komentoja:
    • dir listaa etähakemiston tiedostot
    • get hae etähakemistosta tiedosto
    • mget hae etähakemistosta useita tiedostoja
    • put lähetä tiedosto etähakemistoon
    • mput lähetä useita tiedostoja etähakemistoon
    • cd vaihda etäpään oletushakemistoa
    • lcd vaihda paikallista oletushakemistoa

Käyttö graafisella käyttöliittymällä

• Avaa paneelista valikko Places
  • Valitse Connect to server

Etähakemiston käyttäminen linuxissa

• Connect to server -valintaikkuna avautuu
  • Valitse Service type -pudotusvalikosta Windows share
  • Kirjoita Server-kenttään cella.ad.helsinki.fi
  • Kirjoita Share-kenttään osion (u1-u6) nimi, se määräytyy käyttäjätunnuksen ensimmäisen kirjaimen mukaan seuraavasti:

Käyttäjätunnuksen muoto

• Kirjoita Folder-kenttään alihakemiston nimi, se muodostuu käyttäjätunnuksen ensimmäisestä kirjaimesta ja käyttäjätunnuksesta, esimerkiksi /m/masse
  • Kirjoita Username-kenttään käyttäjätunnuksesi
  • Kirjoita Domain name -kenttään ATKK
  • Napsauta Connect-painiketta

Palvelimelle yhdistäminen

• Kirjoita AD-salasanasi avautuvan ikkunan Password-kenttään.
  • napsauta Connect
  • Huom! Varmista, ettei kohta Remember forever ole valittuna. Tämä tallettaa salasanasi selväkielisenä käyttämäsi työaseman kiintolevylle, mikä on vakava tietoturvariski ja yliopiston tietoturvasuositusten vastaista

Salasanan kyselyikkuna

• Mikroverkon (AD) kotihakemistosi on tämän jälkeen käytettävissä.

Kotihakemisto linuxissa