Kotihakemiston käyttäminen Linuxilla

Tarkka ohje

Tämä ohje koskee kotikoneita. Yliopiston keskitetysti hallituille pöytäkoneille kotihakemisto liitetään automaattisesti.

Linux-työasemilta mikroverkon (AD) kotihakemistoihin pääset rajoitetusti käsiksi joko komentoriviltä smbclient-työkalun avulla tai sitä hyödyntävän graafisen työkalun avulla.

Tällä hetkellä kotihakemistoa ei saa näkymään verkkolevynä Linux-työasemissa, eivätkä ohjelmat näe verkkolevyillä olevia tiedostoja.

Kotihakemistot (Z-levy) siirretään uuteen laitteistoon vuoden 2017 lopulla. Vanha ja uusi järjestelmä ovat jonkin aikaa rinnakkain käytössä. Siirtoajankohdat uuteen järjestelmään ovat käyttäjätunnuskohtaisia. Siirrot tapahtuvat viikonloppuisin ja niistä tiedotetaan Flammassa.

Jos kotihakemistosi on siirretty uuteen järjestelmään, korvaa tässä ohjeessa neuvottu kotihakemiston osoite tämän ohjeen mukaisesti.

Käyttö komentoriviltä

• Anna komento
    smbclient //cella.ad.helsinki.fi/u# -D alihakemisto -U 'käyttäjätunnus'
    • jossa u# on u1, u2, u3, u4, u5 tai u6 käyttäjätunnuksen ensimmäisen kirjaimen mukaan

Käyttäjätunnus kotihakemistossa

• alihakemisto muodostuu käyttäjätunnuksen ensimmäisestä kirjaimesta ja käyttäjätunnuksesta, esimerkiksi /r/rkeskiva
    • käyttäjätunnus kirjoitetaan yksinkertaisten lainausmerkkien ( ' ) sisään, esimerkiksi 'ATKK\rkeskiva'

Esimerkiksi käyttäjällä rkeskiva komentorivi näyttää tältä:
smbclient //cella.ad.helsinki.fi/u5 -D /r/rkeskiva -U 'ATKK\rkeskiva'

Password:
Domain=[ATKK] OS=[EMC-SNAS:T5.6.49.3] Server=[SMB2] smb: \r\rkeskiva\>

Ohjelma muistuttaa unixin perinteistä ftp-ohjelmaa

• Komentolistaus ?-merkillä
  • Joitain komentoja:
    • dir listaa etähakemiston tiedostot
    • get hae etähakemistosta tiedosto
    • mget hae etähakemistosta useita tiedostoja
    • put lähetä tiedosto etähakemistoon
    • mput lähetä useita tiedostoja etähakemistoon
    • cd vaihda etäpään oletushakemistoa
    • lcd vaihda paikallista oletushakemistoa

Käyttö graafisella käyttöliittymällä

• Avaa paneelista valikko Places
  • Valitse Connect to server

Etähakemiston käyttäminen linuxissa

• Connect to server -valintaikkuna avautuu
  • Valitse Service type -pudotusvalikosta Windows share
  • Kirjoita Server-kenttään cella.ad.helsinki.fi
  • Kirjoita Share-kenttään osion (u1-u6) nimi, se määräytyy käyttäjätunnuksen ensimmäisen kirjaimen mukaan seuraavasti:

Käyttäjätunnuksen muoto

• Kirjoita Folder-kenttään alihakemiston nimi, se muodostuu käyttäjätunnuksen ensimmäisestä kirjaimesta ja käyttäjätunnuksesta, esimerkiksi /m/masse
  • Kirjoita Username-kenttään käyttäjätunnuksesi
  • Kirjoita Domain name -kenttään ATKK
  • Napsauta Connect-painiketta

Palvelimelle yhdistäminen

• Kirjoita AD-salasanasi avautuvan ikkunan Password-kenttään.
  • napsauta Connect
  • Huom! Varmista, ettei kohta Remember forever ole valittuna. Tämä tallettaa salasanasi selväkielisenä käyttämäsi työaseman kiintolevylle, mikä on vakava tietoturvariski ja yliopiston tietoturvasuositusten vastaista

Salasanan kyselyikkuna

• Mikroverkon (AD) kotihakemistosi on tämän jälkeen käytettävissä.

Kotihakemisto linuxissa