Cubbli: Ulkoisen eSata-kiintolevyn liittäminen

Tarkka ohje

Tarvitset pääkäyttäjän (root) oikeudet ulkoisen levyn liittämiseen. Peruskäyttäjän oikeuksilla liittäminen ei onnistu. Oikeuksia voi hakea e-lomakkeella.

1. Avaa komentotulkki

• Avaa Cubblin terminaali vasemman reunan kuvakkeesta.

Cubblin terminaalin avaaminen

• Kirjoita hakukenttään "terminal", mikäli terminaalin kuvaketta ei näy työpöydällä.
  • Kaksoisnapsauta Terminal-kuvaketta.

Cubblin terminaaliohjelma

• Terminaali aukeaa.
  • Anna käsky sudo blkid.

Komento antaa seuraavan kuvan kaltaisen tulosteen. Etsi listauksesta ulkoisen kovalevyn tiedot. Esimerkissä alimmalla rivillä on laite "Lacie_465". Ota talteen laitteen UUID (Universally Unique Identifier).

Cubblin blkid-komennon tuloste

• Varmuuskopioi fstab (fstab tiedosto, johon on listattu koneeseen liitettyjen kovalevyjen tietoja) (kuvassa kohta 1 ):

sudo cp /etc/fstab /etc/fstab.bak

• Luo kansio, johon ulkoinen levy liitetään (kuvassa kohta 2) :

sudo mkdir /media/ulkoinen

• Lisää /etc/fstab:iin rivi
    UUID=12345678 /media/ulkoinen ntfs rw 0 0
    jossa on liitettävän levyn tiedot (uuid, mount-point, tiedostojärjestelmä jne.). UUID on edellä blkid-komennolla selvitetty ulkoisen levyn tunniste (kuvassa kohta 3). Komento
    sudo vim /etc/fstab
    avaa fstab-tiedoston editoitavaksi vim-editoriin.

• Lopuksi muuta oikeudet (kuvassa kohta 4)

sudo chown -R tunnus:groupid /media/ulkoinen

eSata-levyn asentaminen Cubbliin

• Käynnistä kone uudelleen