Järjestelmänvalvojan oikeudet

Tämä ohje koskee yliopiston hallinnassa olevia työasemia.

Ohjelmien asentamista yliopiston työasemille on rajoitettu. Ohjelmia voi asentaa vain työaseman ylläpitäjän oikeuksin. Yliopiston työasemien käyttäjät voivat anoa ylläpitäjän oikeuksia eli admin-tunnusta täyttämällä hakulomakkeen. Ylläpitäjän oikeudet myönnetään vain perustelluista syistä, tarkemmat tiedot hakulomakkeella.

Työasemaa ei saa käyttää jatkuvasti admin-tunnuksella. Työasemalle kirjaudutaan normaalilla käyttäjätunnuksella ja admin-tunnusta käytetään vain tarvittaessa, esim. ohjelmien asennettamiseen ja päivittämiseen.

Tabs

Tarkka ohje

Rajoituksia ohjelmien asennuksessa

• Asennustiedostojen tulee sijaita työaseman paikallisella kiintolevyllä, esim. C:\LocalData\ktunnus\ -kansiossa (Windows 7 C:\HY-DATA\ktunnus\).
  • Ohjelmien ajaminen palvelinten verkkolevyiltä (esim. Z:\ tai P:\) on estetty. Lisäksi esto koskee verkkolevyjen vastineita kuten Desktop ja My Documents sekä My Documents -kansion alla sijaitsevaa Downloads-kansiota.
  • Ohjelmia voi asentaa ainoastaan seuraaviin kansioihin: C:\Program Files, C:\Program Files (x86) ja C:\HYapp (jos Hyapp-kansiota ei ole luotu, käy tekemässä se itse admin-tunnuksin).

Ohjelman asennus

Klikkaa asennustiedostoa hiiren oikealla napilla ja valitse Run as administrator

Jos käyttäjätunnusta ei kysytä, klikkaa asennustiedostoa uudelleen hiiren oikealla napilla ja pidä samalla Shift-näppäintä pohjassa. Valitse Run as different user

• Kirjoita admin-tunnuksesi muodossa .\localadmin_ktunnus tai .\admin_tunnus sekä admin-tunnuksesi salasana
  • Jatka ohjelman asennusta normaalisti

Ohjelman asennus MSI-tiedostosta

MSI-tiedoston (Microsoft Installer) asennus on käynnistettävä käyttämällä admin-tunnuksella käynnistettyä komentokehoitetta (command prompt, cmd.exe).

• Avaa Start-valikko
  • Kirjoita hakupalkkiin (Search programs and files) cmd
    Huom! Älä paina enter-näppäintä!
  • Klikkaa cmd.exe -tiedostoa hakupalkissa hiiren oikealla napilla ja valitse Run as administrator
    • Jos käyttäjätunnusta ei kysytä, klikkaa asennustiedostoa uudelleen hiiren oikealla napilla ja pidä samalla Shift-näppäintä pohjassa. Valitse Run as different user.

• Syötä admin-tunnuksesi muodossa .\localadmin_ktunnus tai .\admin_tunnus sekä admin-tunnuksesi salasana
  • Komentokehote eli Command Prompt aukeaa
  • Etsi asennettava tiedosto esimerkiksi kirjoittamalla asennustiedoston polku (esim. C:\HY-Data\TUNNUS\MySoftware.msi)

• Käynnistä asennus painamalla enter-näppäintä
  • Jatka ohjelman asennusta normaalisti