Järjestelmänvalvojan oikeudet Windows-koneissa

Tämä ohje koskee keskitetysti ylläpidettyjä Windows-koneita. Ohjelmien asentamista yliopiston työasemille on rajoitettu. Ohjelmia voi asentaa vain työaseman ylläpitäjän oikeuksin. Yliopiston työasemien käyttäjät voivat anoa ylläpitäjän oikeuksia eli admin-tunnusta täyttämällä hakulomakkeen. Ylläpitäjän oikeudet myönnetään vain perustelluista syistä, tarkemmat tiedot hakulomakkeella.

Työasemaa ei saa käyttää jatkuvasti admin-tunnuksella. Työasemalle kirjaudutaan normaalilla käyttäjätunnuksella ja admin-tunnusta käytetään vain tarvittaessa, esim. ohjelmien asennettamiseen ja päivittämiseen.

Tabs

Tarkka ohje

Rajoituksia ohjelmien asennuksessa

• Asennettavan ohjelman täytyy sijaita työaseman paikallisella kiintolevyllä, esim. C:\HY-DATA\ktunnus\ -kansiossa.
  • Ohjelmien ajaminen palvelinten verkkolevyiltä (esim. Z:\ tai P:\) on estetty. Lisäksi esto koskee verkkolevyjen vastineita kuten Desktop ja My Documents sekä My Documents -kansion alla sijaitsevaa Downloads-kansiota.
  • Ohjelmia voi asentaa ainoastaan seuraaviin kansioihin: C:\Program Files, C:\Program Files (x86) ja C:\HYapp (jos Hyapp-kansiota ei ole luotu, käy tekemässä se itse admin-tunnuksin).

Ohjelman asennus

Klikkaa asennustiedostoa hiiren oikealla napilla ja valitse Run as administrator

Jos käyttäjätunnusta ei kysytä, klikkaa asennustiedostoa uudelleen hiiren oikealla napilla ja pidä samalla Shift-näppäintä pohjassa. Valitse Run as different user

• Kirjoita admin-tunnuksesi muodossa .\localadmin_ktunnus tai .\admin_tunnus sekä admin-tunnuksesi salasana
  • Jatka ohjelman asennusta normaalisti

Ohjelman asennus MSI-tiedostosta

MSI-tiedoston (Microsoft Installer) asennus on käynnistettävä käyttämällä admin-tunnuksella käynnistettyä komentokehoitetta (command prompt, cmd.exe).

• Avaa Start-valikko
  • Kirjoita hakupalkkiin (Search programs and files) cmd
    Huom! Älä paina enter-näppäintä!
  • Klikkaa cmd.exe -tiedostoa hakupalkissa hiiren oikealla napilla ja valitse Run as administrator
    • Jos käyttäjätunnusta ei kysytä, klikkaa asennustiedostoa uudelleen hiiren oikealla napilla ja pidä samalla Shift-näppäintä pohjassa. Valitse Run as different user.

• Syötä admin-tunnuksesi muodossa .\localadmin_ktunnus tai .\admin_tunnus sekä admin-tunnuksesi salasana
  • Komentokehote eli Command Prompt aukeaa
  • Etsi asennettava tiedosto esimerkiksi kirjoittamalla asennustiedoston polku (esim. C:\HY-Data\TUNNUS\MySoftware.msi)

• Käynnistä asennus painamalla enter-näppäintä
  • Jatka ohjelman asennusta normaalisti