Älypuhelimen turvallinen käyttö (yleisohje)

Mobiililaitteiden ja älypuhelinten yleistyminen toi mukanaan paitsi uusia mahdollisuuksia, myös uusia haasteita. Eräs suurimmista on tietoturvallisuus, jonka merkitys korostuu datamäärien kasvaessa ja käyttötapojen moninaistuessa. Vaikka teknistä tietoturvaa ei sovi vähätellä, muodostuu iso osa tietoturvallisuudesta käyttäjän omista toimista. Tähän ohjeeseen on koottu parhaat älypuhelinten turvallisuuteen liittyvät käytännöt. Listan ei ole tarkoitus toimia täydellisen kattavana tietoturvaohjeena, vaan enemmänkin helppolukuisena tarkistuslistana asioista, joista pitää huolehtia.

Tabs

Tarkka ohje

1. Pidä huolta matkapuhelimestasi

• Pidä puhelimesi mukana aina kun mahdollista. Älä jätä sitä vartioimatta julkisiin tiloihin, autoosi tai edes toimistoosi.
  • Jos sinun on pakko jättää puhelimesi vartioimatta, jätä se paikkaan, johon kenelläkään sinulle tuntemattomalla ihmisellä ei ole pääsyä. Pidä tällöin myös huoli, että puhelimeesi on asetettu PIN-koodi sekä turvakoodi ja että se on kytketty pois päältä.

2. Huolehdi tietoturva-asetuksista

• Aseta puhelimeesi PIN-koodi sekä turvakoodi.
  • Aseta puhelimesi lukittumaan automaattisesti, jos siihen yrittää vaihtaa SIM-kortin tai sitä ei käytä muutamaan minuuttiin.
  • moniin puhelimiin on mahdollista asettaa käyttöön etälukitus (ja/tai muita turvallisuutta lisääviä palveluja). Kytke tämä ominaisuus päälle varkauksien ja puhelimen katoamisen varalle. Tarkemmat ohjeen puhelimen käyttöohjeesta / puhelimen valmistajan sivuilta.
  • Lue huolella Puhelimen tietoturvaohje.

3. Käytä puhelintasi varoen

• Kiinnitä huomiota siihen, mitä asioita puhut julkisella paikalla puhelimeesi.
  • Vältä arkaluontoisten tekstiviestien sekä sähköpostiviestien kirjoittamista julkisella paikalla.
  • Vältä salasanojen kirjoittamista julkisella paikalla; kirjoitetun salasanan voi kurkkia olan yli joko kännykkäsi näytöltä, tai katsomalla mitä näppäimiä painelet kirjoittaessasi.
  • Vältä salasanojen tallentamista matkapuhelimeesi. Koska tätä vinkkiä on helppo olla noudattamatta vedoten käytettävyyteen, tulee viimeistäänkin tässä vaiheessa ottaa kohdan 2. asetukset vakavasti ja suojata oma puhelin asianmukaisesti.

4. Varaudu etukäteen mahdolliseen puhelimen katoamiseen tai varkauteen

• Jos kyseessä on laitoksesi /Helsingin yliopiston omistama älypuhelin, selvitä etukäteen kenelle puhelimen katoaminen pitää ilmoittaa.
  • Mikäli laitoksellanne ei ole sovittu vastuuhenkilöä, ilmoita asiasta välittömästi joko kiinteistön vahtimestarille tai puhelinvaihteen toimistoon (24444) sekä esimiehellesi.
  • Mikäli et saa ketään kiinni, ota itse yhteys operaattoriisi ja pyydä heitä sulkemaan liittymäsi välittömästi.
  • Puhelimen kadotessa vaihda HY:n käyttäjätunnuksen salasanasi heti
  • Lisäksi on hyvä huomata, että varkauksista tehdään aina rikosilmoitus.

5. Varo haittaohjelmia ja viruksia

• Älä avaa epäilyttäviä sähköposteja tai niiden mukana tulevia liitetiedostoja.
  • Älä pidä Bluetooth-yhteyttä päällä silloin, kun et sitä tarvitse. Bluetooth-yhteyden kautta leviää helposti viruksia ja haittaohjelmia.
  • Älä käytä matkapuhelimesi irrotettavaa muistikorttia laitteissa, joiden tietoturvatasosta et voi mennä takuuseen. Kyseisissä laitteissa voi olla asennettuna ohjelmia, jotka yrittävät onkia tietoja muistikortilta ja käyttää niitä tietoja hyväkseen. Lisäksi ne voivat asettaa muistikortille haittaohjelmia, jotka käynnistyvät puhelimessasi tietämättäsi.
  • Älä kytke puhelintasi usb-johdolla tai Bluetoothilla laitteisiin, joiden tietoturvatasosta et voi mennä takuuseen.
  • Hanki älypuhelimeesi virustorjuntaohjelmisto.