Mobiililaitteiden tietoturva

Mobiililaitteiden tietoturvasta on käyttäjän huolehdittava pääosin itse. Tässä vinkkejä asioihin, jotka pitää ottaa huomioon.

PIN-koodi

Jotta mobiililaite olisi tietoturvallinen käyttää, pitää laitteessa ottaa PIN-koodi käyttöön. PIN-koodi on SIM-kortin ominaisuus ja se suojaa SIM-kortin ja liittymän asiattomalta käytöltä.

Oletuksena PIN-koodi on yleensä 1234 (Elisa/Helsingin yliopiston liittymät), joten se tulee vaihtaa heti, kun puhelin otetaan käyttöön. PIN-koodiksi tulee valita joku vaikeasti arvattava numerosarja, joten oma tai läheisen syntymäaika, puhelinnumero tai muu vastaava helposti arvattava numerosarja ei ole siis sopiva PIN-koodiksi. Lue PIN-koodin vaihto-ohjeet laitteen omasta ohjekirjasta tai laitteen valmistajan kotisivuilta. 

Automaattisen lukituksen käyttöönotto

Puhelimen automaattinen lukitseminen on kätevä ominaisuus, koska puhelin on lukittuna väärinkäyttöä ajatellen, mutta pystyt silti vastaamaan sisääntuleviin puheluihin ilman lukituksen poistoa. Lue automaattisen lukituksen käyttöönotto-ohjeet laitteen omasta ohjekirjasta tai laitteen valmistajan kotisivuilta.     

Pidä laitteesi ajan tasalla

Huolehdi, että laitteesi käyttöjärjestelmä ja sovellukset pysyvät päivitettyinä. Lue päivitysohjeet laitteen omasta ohjekirjasta tai laitteen valmistajan kotisivuilta.   

Puhelimen etäpaikannus

Moderneissa älypuhelimissa on nykyisin mahdollisuus paikantaa kadonnut puhelin. Lue lisää etäpaikannuksesta laitteen omasta ohjekirjasta tai laitteen valmistajan kotisivuilta.    

Puhelimen etälukituksen käyttöönotto

Varkauksien ja puhelimen katoamisen varalta kannattaa ottaa käyttöön puhelimen etälukitusominaisuus. Etälukituksen avulla puhelin voidaan laittaa lukkoon kun puhelin on kadonnut tai varastettu. Lue etälukituksesta laitteen omasta ohjekirjasta tai laitteen valmistajan kotisivuilta.

Puhelimen etäpyyhintä

Voit itse etäpyyhkiä omassa käytössäsi olevat laitteet näillä ohjeilla.

Tietoturva Office 365:ssä

Ottaessasi yliopiston Office 365 -palvelun käyttöösi mobiililaitteilla annat samalla ylläpidolle oikeuden tietojen etäpyyhintään laitteeltasi. Tämä koskee sekä HY:n omistamia että yksityisesti hankkimiasi puhelimia ja tabletteja, muttei tietokoneita. 

Ylläpito käyttää tätä oikeutta vain poikkeustilanteessa, kun on perusteltu syy epäillä, että laite on päätynyt vääriin käsiin (esim. varastettu) ja on mahdollisuus, että tärkeää dataa päätyy vääriin käsiin. Etäpyyhintää pyytäneen henkilön henkilöllisyys tarkistetaan. Ylläpitäjien puhelimelle tekemistä toimenpiteistä kertyy lokitieto.

Voit myös itse etäpyyhkiä laitteesi, katso ohjeet täältä.
     
Jos et halua antaa oikeuksia, voit lukea sähköpostin ja käyttää kalenteria selaimella.

Katso kohtaa Pikaohje.

Anna palautetta

Helsingin yliopiston IT-Helpdeskin ohjesivusto auttaa sinua työhösi liittyvissä IT-aiheisissa kysymyksissä. Kerro meille, miten voisimme parantaa ohjeitamme. Arvostamme suuresti palautettasi!

Kuinka parantaisit ohjeistusta?
Takaisin ylös