Ohjelmistojakelun käyttö

Yliopisto tarjoaa opiskelijoille ja henkilöstölle eri ohjelmia ladattavaksi sähköisen ohjelmistojakelun kautta. Ajantasainen lista tarjolla olevista ohjelmista on nähtävissä Flammassa: flamma.helsinki.fi/fi/ohjelmistolisenssit/kotikaytto

Tabs

Pikaohje
  • Kirjaudu osoitteseen www.helsinki.fi/atk/ohjelmistojakelu
  • Klikkaa Ohjelmat-linkkiä
  • Avaa haluamasi ohjelman kansio
  • Lue käyttöehdot ja hyväksy lisenssi.
  • Ota talteen ohjelman asentamiseen tarvitaan koodi, jos sellainen näkyy sivulla.
  • Lataa asennusohjelma koneellesi.
  • Muista kirjautua ulos ohjelmistojakelusta!
Tarkka ohje
  • Siirry selaimellasi Helsingin yliopiston ohjelmistojakeluun: www.helsinki.fi/atk/ohjelmistojakelu.
  • Kirjoita kirjautumisikkunan tekstikenttiin pääkäyttäjätunnuksesi ja sen salasana. Kirjaudu sisään painamalla Kirjaudu-painiketta.
  • Kirjautumisen jälkeen aukeaa ohjelmistojakelun etusivu. Hakemistolinkkeihin pääset napsauttamalla Ohjelmat-linkkiä.
  • Ohjelmanäkymässä on useita hakemistolinkkejä. Ne vievät eri ohjelmaryhmiin. Näkymän otsikkotiedoissa on lyhyt kuvaus sisällöstä. Klikkaa haluamasi ohjelman hakemistolinkkiä, niin pääset kyseisen ohjelmaryhmän sisällä oleviin alihakemistoihin tai ladattaviin tiedostoihin. Hakemiston sisällä voi siis olla yksi tai useita tiedostoja. Kaikki yhden ohjelmiston käyttöönottoon liittyvät tiedostot ovat saman hakemiston sisällä. Takaisin edelliseen hakemistoon pääset klikkaamalla tiedostolistauksen yläpuolella olevaa hakemistopolkulinkkiä.
  • Jos tiedät ohjelman olevan saatavilla ohjelmistojakelussa, mutta et näe sitä, on syynä yleensä se, ettei sinulla ole oikeutta sen lataamiseen, koska kuulut johonkin erityisryhmään. Erilaisia rajoituksia on mm. dosenteilla, apurahatutkijoilla, tuntiopettajilla, siviilipalvelusmiehillä, täydentäviä opintoja tekevillä, poissaolevaksi ilmottautuneilla ja avoimen yliopiston opiskelijoilla. Lisenssisopimukset kuitenkin sallivat joidenkin ohjelmien ja ryhmien osalta poikkeuksia, joten näihin ryhmiin kuuluvien kannattaa vielä varmistaa ohjelmanhankintatilanteessa omat oikeutensa ohjelmien asentamiseen. Lisätietoja antaa Helpdesk.
  • Klikkaa haluamasi ohjelman linkkiä. Sinulle aukeaa hakemisto, jossa on joko ladattava ohjelma tai lisää alihakemistoja, jolloin sinun tulee klikata haluamasi version linkkiä. Tunnistat varsinaisen ladattavan ohjelman sen lyhyestä kuvauksesta.
  • Käyttöehtojen luku ja lisenssin hyväksyntä on viimeinen toiminto ennen latausta. Lue ne ja hyväksy käyttöehdot, jos haluat ladata ohjelman. Kukin tiedosto ja lisenssi on ladattava ja hyväksyttävä erikseen.
    • Ellet hyväksy käyttöehtoja tiedoston lataus ei onnistu, saat virheilmoituksen ja päädyt takaisin edelliselle sivulle.
  • Kun olet hyväksynyt käyttöoikeudet, tulee näkyviin oma hakemistosi, joka on nimetty käyttäjätunnuksesi mukaan (oikeassa yläreunassa näkyvä tunnus - helsinki.fi). Tässä hakemistossa ovat kaikki tiedostot, jotka olet valinnut ladattavaksi käyttöehdot hyväksymällä. Hakemisto on olemassa tunnin kerrallaan, joten jos esimerkiksi nettiyhteytesi katkeaa tai syntyy jokin muu virhetilanne, pääset uudelleen kirjautumalla takaisin hakemistoosi ja noutamaan asennuspaketit.
  • Omassa hakemistossasi näet varsinaisen ladattavan tiedoston. Ohjelman nimen alla on lisätietoja ladattavasta tiedostosta ja linkki mahdollisiin lisätietoihin. Jos ohjelman asentamiseen tarvitaan koodi, se on samassa laatikossa. Mikäli näkyvissä on koodi, ota se talteen. Tarvitset sitä ohjelmiston asennuksessa koneellesi. Tiedoston lataus alkaa, kun klikkaat latauslinkkiä (Lataa tiedosto). Klikkaa linkkiä Ohjelmat, jos haluat päästä takaisin pääohjelmalistaukseen.
  • Kirjaudu ulos sivun ylälaidan mustan palkin oikeassa nurkassa olevasta linkistä.