Cubblin avainrengas

Avainrengas (keyring) on ohjelma, jota muut ohjelmat, esimerkiksi selaimet ja sähköpostin lukuohjelmat, käyttävät säilyttämään salaista tietoa siten, että edes järjestelmän ylläpitäjät eivät pysty lukemaan tietoja. Tällaista tietoa ovat esimerkiksi tallennetut salasanat ja gpg- ja ssh- ohjelmien yksityiset avaimet. Chrome-selaimet eivät toimi kunnolla ilman toimivaa ja avointa avainrengasta.

Oletuksena Cubblin käyttämä avainrengas salataan käyttämällä omaa yliopiston salasanaasi. Tästä seuraa, että aina, kun salasanasi vaihtuu (siis normaalisti ainakin kerran vuodessa), myös avainrenkaasi salasana pitää vaihtaa. Voit halutessasi kuitenkin jatkaa vanhan salasanan käyttämistä tai vaihtaa salasanan joksikin muuksi.

Huomaa, että vain sinä itse voit vaihtaa avainrenkaan salasanan. Ylläpitäjät eivät tiedä salasanaasi eivätkä voi vaihtaa sitä.

Kun yliopiston salasanasi on vaihtunut

Jos sinulta kysytään login keyring –salasanaa kirjautuessa, anna vanha salasanasi, jos haluat avata avainrenkaan.

Sitten:
1)    avaa seahorse-ohjelma (klikkaa Windows-painiketta, kirjoita hakukenttään seahorse ja klikkaa enter).
2)    Jos muistat vanhan salasanasi (sen jota käytit kun loit avainrenkaan), muuta (kuvassa Change Password) login keyring –salasana samaksi kuin uusi yliopiston salasanasi.
3)    Jos et muista vanhaa salasanaasi, tuhoa (kuvassa Delete) login keyring. Uusi tyhjä avainrengas alustetaan, kun kirjaudut seuraavan kerran sisään.

Jatkossa:

  • jos olet laittanut salasanaksi yliopiston salasanan, sinulta ei kysytä avainrenkaan salasanaa.
  • jos käytät jotain muuta salasanaa, kysely tulee joka kerta sisäänkirjautumisen yhteydessä.

Anna palautetta

Helsingin yliopiston IT-Helpdeskin ohjesivusto auttaa sinua työhösi liittyvissä IT-aiheisissa kysymyksissä. Kerro meille, miten voisimme parantaa ohjeitamme. Arvostamme suuresti palautettasi!

Kuinka parantaisit ohjeistusta?
Takaisin ylös