Tiedostojen siirto Windowsin ja Linux-palvelimien välillä (WinSCP)

WinSCP-ohjelmalla voit siirtää tiedostoja koneesta ja järjestelmästä toiseen.

Yhteyden luominen

• Käynnistä ohjelma Windowsin käynnistysvalikosta (All Programs > WinSCP > WinSCP).
    • Kirjoita kohtaan Host name jokin Linux-palvelinkoneista (esim. markka.it.helsinki.fi).
    • Kirjoita kohtaan User name oma käyttäjätunnuksesi.
    • Kirjoita kohtaan Password oma salasanasi.
    • Muissa valinnoissa kannattaa käyttää kuvan mukaisia oletusarvoja
    • Port number: 22
    • File protocol: SFTP
    • Täytettyäsi tiedot klikkaa Login.

Aloittaminen

• Käynnistä ohjelma Windowsin käynnistysvalikosta (All Programs > WinSCP > WinSCP).
    • Kirjoita kohtaan Host name jokin Linux-palvelinkoneista (esim. markka.it.helsinki.fi).
    • Kirjoita kohtaan User name oma käyttäjätunnuksesi.
    • Kirjoita kohtaan Password oma salasanasi.
    • Muissa valinnoissa kannattaa käyttää kuvan mukaisia oletusarvoja
    • Port number: 22
    • File protocol: SFTP
    • Täytettyäsi tiedot klikkaa Login.
    • Ensimmäisellä kerralla sinulta kysytään luotatko isäntäkoneeseen. Vastaa Yes. Voit tarkistaa palvelimen sormenjäljet täältä.

Kansioiden selaaminen

• Vasemman puoleisessa ikkunassa näkyy paikallisen levysi. Oikeanpuoleisessa ikkunassa on Linux-palvelimen sisältö.
    • Eri kovalevyjen ja kansioiden selaaminen tapahtuu alasvetovalikoista (1) ja (2). Voit myös avata kansioita kaksoisnapsauttamalla niitä. Oikeanpuoleisessa ikkunassa on myös linkit Desktop-, Documents-, Downloads- ja HY-Unix-kansioihin (3).

Tiedostojen siirto

• Helpoin tapa kopioida tiedostoja paikallisesta hakemistosta etäkoneelle on raahata se ikkunaan, jossa näkyy etäkoneen sisältö. Vastaavasti kopiointi Linux-palvelimelta paikalliseen hakemistoon tapahtuu raahaamalla tiedoston kuvake Linux-hakemiston ikkunasta paikallisen hakemiston ikkunaan.
    • Ohjelma kysyy varmistuksen siirrolle. Napsauta OK.
      • Voit muuttaa asetukset haluamiksesi Transfer settings -valikosta.

Käytön lopettaminen

• Voit sulkea ohjelman valitsemalla Commands-valikosta Quit (F10).
    • Jos sinulta kysytään vahvistusta ohjelman lopettamisesta, valitse OK.

Ratkaisuja ongelmatilanteisiin

Jos ryhmätallennustilat (/home/ad/P-drive) eivät näy palvelimella, tee asetuksiin muutokset:
    Advanced Site Settings > SSH > Authentication > GSSAPI: rastit pois kohdasta Attempt GSSAPI authentication.