Tiedostojen siirto Windowsin ja Unixin välillä (WinSCP)

Tarkka ohje

WinSCP -ohjelmalla voit siirtää tiedostoja koneesta ja järjestelmästä toiseen. Tietotekniikkapalveluiden unix-koneisiin et pääse normaaleilla FTP-ohjelmilla vaan sinun on käytettävä suojattua SFTP-yhteyttä.

Aloittaminen

• Käynnistä ohjelma Windowsin käynnistysvalikosta (All Programs > WinSCP > WinSCP).
    WinSCP-ohjelman käynnistäminen
  • Kirjoita kohtaan Host name jokin unix-palvelinkoneista (esim. cedi.it.helsinki.fi).
  • Kirjoita kohtaan User name oma käyttäjätunnuksesi.
  • Kirjoita kohtaan Password unix-salasanasi.
  • Muissa valinnoissa kannattaa käyttää kuvan mukaisia oletusarvoja
  • Port number: 22
  • File protocol: SFTP
  • allow SCP fallback.
  • Täytettyäsi tiedot valitse Login.

• Ensimmäisellä kerralla sinulta kysytään luotatko isäntäkoneeseen. Vastaa Yes.
    WinSCP lisää avain

Kansioiden selaaminen

• Vasemman puoleisessa ikkunassa näkyy paikallisen levysi. Oikeanpuoleisessa ikkunassa on unix-hakemistosi sisältö.
    WinSCP perusnäkymä

• Eri kovalevyjen ja kansioiden selaaminen tapahtuu alasvetovalikoista. Voit myös avata kansioita kaksoisnapsauttamalla niitä sisältönäkymässä.
    WinSCP kansion valitseminen

Tiedostojen siirto

• Helpoin tapa kopioida tiedostoja paikallisesta hakemistosta unix-kotihakemistoosi on tarttua haluamasi tiedoston kuvakkeeseen hiirellä ja siirtää se hiiren vasen näppäin alas painettuna ikkunaan jossa näkyy unix-hakemistosi sisältö (ns. drag and drop -menetelmä). Siirtämäsi tiedosto kopioituu sisältönäkymässä auki olevaan unix-hakemistoon.
  • Kopiointi unix-koneelta paikalliseen hakemistoon tapahtuu siirtämällä tiedoston kuvake unix-hakemiston sisältöikkunasta paikallisen hakemiston sisältöikkunaan.
    WinSCP tiedoston siirto koneiden välillä

• Ohjelma kysyy varmistuksen siirrolle. Voit muuttaa asetukset haluamiksesi. Napsauta Copy.
    WinSCP tiedonsiirron varmistus

Käytön lopettaminen

• Voit poistua ohjelmasta valitsemalla WinSCP-näkymän alareunasta Quit (F10).
    WinSCP käytön lopettaminen

• Jos sinulta kysytään vahvistusta ohjelman lopettamisesta valitse OK.
    WinSCP lopettamisen varmistus