Tulostus ja skannaus

Pikaohje

Näin tulostat

Henkilökunta

1. Valitse tulostin, jonka nimen osana on "Smartcard".
  2. Ensimmäisellä kerralla: Rekisteröi älykortti (esim. HSL:n matkakortti) tulostimelle ja kirjaudu yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla
    Jatkossa: Tunnistaudu monitoimilaitteelle älykortilla
  3. Valitse tulostimen näytöltä "Secure Print"
  4. Valitse tulostettavat työt ja paina "Print+Delete"
  5. Kun tulostus on päättynyt, paina "Logout"

Opiskelijat

Tulostaminen tapahtuu samoin kuin henkilökunnallakin.

Kaikki tulostaminen on maksullista. Tulostukseen tai kopiointiin tarvittavaa tulostussaldoa voi ostaa verkosta: tulostus.unigrafia.fi/tulostussaldo.
Katso ohjeet tarkasta ohjeesta.

Tarkka ohje

Tulostus yliopistolla

Yliopiston työasemilla tulostaminen onnistuu useimmissa tapauksissa Smartcard-tulostusjonon kautta. Tulosteen voit ottaa ulos miltä tahansa yhteiskäyttöiseltä tulostimelta millä kampuksella hyvänsä. Tulostaminen Smartcard-laitteille on aina maksullista. Jos olet henkilökuntaa, niin kustannus suuntautuu laitoksellesi. Opiskelijoiden tulostuksesta lisätietoja alla. Tulostuspalvelun yliopistolle tarjoaa Unigrafia Oy.

Jos tulostat yliopiston työasemalta, useimmiten aloittamiseen riittää, että ensimmäisellä kerralla rekisteröit jonkin yhteensopivan älykortin käyttöösi lähimmällä järjestelmän piirissä olevalla tulostimella. Joissain tapauksissa voi kuitenkin lisäksi olla tarve asentaa esimerkiksi vain oman laitoksesi käytössä olevia Unigrafian tulostimia työasemalle. Ohjeita eri tilanteisiin alla:

Tulostuksen aloittaminen

Tulostaminen ja skannaaminen

Tulostamisen hinta

Unigrafialta ostettu tulostussaldo näkyy laitteilla aina euromääräisenä. Jos haluat tietää kuinka monta sivua saat saldollasi tulostaa, jaa tulostussaldosi euromääräisellä sivun hinnalla.

Tulostussaldoa voit ostaa verkosta: tulostus.unigrafia.fi/tulostussaldo

Tunnistautuminen laitteelle

Smartcard-tulostimille tunnistaudutaan jollakin älykortilla (esim. HSL:n matkakortilla, uudenmallisella HY-henkilökortilla tai uusimmilla opiskelijakorteilla). Voit myös halutessasi ostaa tarkoitukseen suunnitellun tulostuskortin Unigrafian pikapainoista.

Ensimmäisellä käyttökerralla kortti rekisteröidään omalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Jatkossa pelkkä kortin näyttäminen laitteelle riittää tunnistautumiseen.

Opiskelijatulostus

Kaikki opiskelijatulostus on maksullisesta. katso hinnat Flammasta

Opiskelijat voivat vapaasti käyttää kaikkia yliopiston Smartcard-monitoimilaitteita. Niillä voit vapaasti tulostaa myös opiskeluun liittymättömiä ja/tai värillisiä tulosteita, sekä skannata ja kopioida dokumenttejä. Katso ohjeet yllä.

Opiskelijatulostus pähkinänkuoressa:

• Tulostus tapahtuu Smartcard-tulostusjonoon
  • Monitoimilaitteilta tapahtuva tulostus tai kopionti on aina maksullista.
  • Tulostukseen tai kopiointiin tarvittavaa tulostussaldoa voi ostaa verkosta: tulostus.unigrafia.fi/tulostussaldo

Tulostaminen eduroam-verkosta

Langattomasta eduroam-verkosta tulostaminen on mahdollista yliopiston keskitetysti ylläpidetyiltä koneilta, joille smartcard-tulostusjonot on jo valmiiksi asennettu. Mikäli tulostimia joudutaan erikseen hakemaan, siitä voi aiheutua useiden minuuttien pituinen viive.

Kotikoneilta langaton tulostaminen onnistuu WPR-palvelun avulla (katso seuraava kohta).

WPR-tulostus

WPR on tarkoitettu väliaikaiseen tulostamiseen, silloin kun muita tapoja ei ole käytettävissä. Tällä hetkellä sen kautta joutuvat tulostamaan mm. kaikki omilta koneiltaan tulostavat.

WPR eli Web Print -palvelu mahdollistaa tulostamisen yliopiston langattomista verkoista tai -verkon ulkopuolelta yliopiston tulostimiin. Käyttömahdollisuuksia on kaksi - voit joko tulostaa selaimen kautta valmiita PDF-/PS-tiedostoja tai vaihtoehtoisesti asentaa omalle työasemallesi WPR-tulostimen, jolloin voit tulostaa kaikkea mitä normaalillakin tulostimella.

WPR-palvelun käyttöohje

Hyödyllisiä vinkkejä

Skannaus Aleksandrian multimediakoneilla

Tulostusoikeuksien muuttaminen