Uusia ominaisuuksia Windows 10:ssä

Windows 10 otetaan käyttöön yliopiston uusissa tietokoneissa vuoden 2017 alusta alkaen. Ulkoasultaan Windows 10 eroaa jonkin verran aiemmasta Windows 7 -käyttöjärjestelmästä, mutta useimmat asiat toimivat samaan tapaan kuin ennenkin.

Tabs

Tarkka ohje

Tehtäväpalkki

Windows 10:n tehtäväpalkissa olevat ohjelmat näkyvät painikkeina, joissa ei ole tekstiä. Äärimmäisenä vasemmassa laidassa on Start-painike, jota napsauttamalla saa näkyviin listan asennetuista ohjelmista. Sen jälkeen seuraavat järjestyksessä haku, tehtävälista ja tehtäväpalkkiin kiinnitettyjen ja avointen ohjelmien kuvakkeet. Avointen ikkunoiden kuvakkeiden alla on sininen viiva.

Start-valikko

Start-valikon vasemmassa palstassa (1) ovat uloskirjautumisen, asetusten ja tietokoneen sammuttamisen kuvakkeet. Keskimmäisessä palstassa (2) näkyvät kaikki asennetut ohjelmat aakkosjärjestyksessä. Ylimmäisenä ovat useiten käytetyt ohjelmat. Valikkoon kiinnitetyt ohjelmat näkyvät aiemmista Windows-versioista poiketen nyt suurina ruutuina valikon oikeassa palstassa (3).

Aiemmista versioista poiketen uloskirjautuminen ja koneen sammuttaminen tapahtuvat eri kuvakkeita painamalla. Kone sammutetaan napsauttamlla virtanäppäinkuvaketta.

Uloskirjautuminen taas tapahtuu käyttäjäkuvakkeen kautta.

Hakupainike

Start-painikkeen vieressä on uusi hakupainike, jota napsauttamalla aukeaa ikkuna, jossa voi etsiä ohjelmia ja tiedostoja kirjoittamalla

Tehtävänäkymä

Kokonaan uusi ominaisuus on tehtävänäkymä, jossa kaikki työpöydällä avoimet ikkunat näkyvät rinnakkain. Tehtävänäkymässä hallitaan myös virtuaalityöpöytiä, joiden avulla samaan asiaan liittyvät ikkunat voi kerätä yhteen paikkaan erilleen muista. Tehtävänäkymä avataan näppäinkomenolla Win-Tab tai napsauttamalla tehtävänäkymän kuvaketta tehtäväpalkissa.

Tehtävänäkymän lisäksi avointen ikkunoiden välillä voi liikkua edelleen myös näppäinkomennolla Alt-Tab.