VPN-portaali: Suojattu yhteys yliopistolle selaimella

Yliopistolla on verkkopalveluita, joiden käyttö on lisenssisyistä rajattu vain yliopiston verkkoon. Tällaisia ovat mm. kirjaston tarjoamat tietokannat ja sähköiset lehdet. Palveluita voidaan käyttää yliopiston verkon ulkopuolisiltakin koneilta muodostamalla suojattu yhteys kotikoneen ja yliopiston palvelimen välille VPN-portaalissa osoitteessa https://www.vpn.helsinki.fi.

VPN-portaalin avulla voit hakea myös koti- ja ryhmähakemistoissa olevia tiedostoja kotikoneelle työstettäväksi sekä ladata niitä takaisin yliopiston palvelimelle. Lisäksi portaalin kautta voi käyttää muun muassa yliopiston hallinnon tarvitsemaa SAP-ohjelmaa ja tulevaisuudessa myös muitakin suojatun yhteyden vaatimia verkkopalveluita.

Sellaisiin etäkäyttötapauksiin, joihin selainpohjaiset ratkaisut eivät riitä, on tarjolla erillinen omalle koneelle asennettava OpenVPN –ohjelmisto. Henkilökunnan kannettavissa työasemissa valmiiksi asennettuna myös Pulse Secure -ohjelma.  Opiskelijoiden ja henkilökunnan käytettävien palveluiden lista on hiukan erilainen.

Käyttääksesi VPN-portaalia www-selaimessasi täytyy olla javascript sallittuna.

Tabs

Tarkka ohje

Kirjautuminen VPN-portaaliin

• Siirry osoitteeseen https://www.vpn.helsinki.fi
  • Kirjaudu portaaliin mikroverkon (AD) käyttöluvallasi
    • Kirjoita käyttäjätunnuksesi Username-kenttään (esim. rkeskiva)
    • Kirjoita salasanasi Password-kenttään
    • Napsauta Sign In -painiketta

Portaalin etusivu

Portaalin palvelut jakautuvat kahteen ryhmään

• Kirjanmerkeistä (Web Bookmarks) pääsee www-selaimella käytettäviin palveluihin
  • Tiedostojen (Files) avulla voi käsitellä mikroverkon (AD) hakemistojasi

Opiskelijalla ja henkilökunnalla käytettävien palveluiden lista on hiukan erilainen.

• Home-painike ohjaa portaalin etusivulle
  • Help-painike ohjaa näihin ohjeisiin
  • Sign Out -painikkeella kirjaudutaan portaalista pois

Muista aina kirjautua ulos, kun et käytä portaalia!

Tiedostojen lataaminen, vieminen ja poistaminen

Kirjaudu VPN-portaaliin osoitteessa https://www.vpn.helsinki.fi/

Tiedostojen lataaminen

• Avaa haluamasi verkkoasema napsauttamalla sen nimeä.
  • Paikanna haluamasi tiedosto. Voit liikkua kansiosta toiseen napsauttamalla niiden nimeä. Taaksepäin pääset napsauttamalla yläosan linkkejä.

• Paikanna haluamasi tiedosto. Voit liikkua kansiosta toiseen napsauttamalla niiden nimeä. Taaksepäin pääset napsauttamalla yläosan linkkejä.

Tiedostojen vieminen

• Jos haluat viedä tiedostoja verkkolevyllesi, avaa se kansio, mihin vietävän tiedoston haluat päätyvän ja napsauta Upload Files.
  • Napsauta sitten Choose File, paikanna haluamasi tiedosto ja napsauta Avaa (Open). Voit ladata useampia tiedostoja kerrallaan.
  • Kun olet valmis, napsauta Upload.

Tiedostojen poistaminen

• Paikanna poistettava tiedosto ja laita valintamerkki sitä vastaavaan ruutuun. Napsauta Delete-painiketta, kun olet valmis. Voit valita monta tiedostoa kerrallaan.

Kansioiden käyttäminen

Kirjaudu VPN-portaaliin osoitteessa https://www.vpn.helsinki.fi

Kansion luominen

• Avaa haluamasi verkkoasema napsauttamalla sen nimeä.
  • Avaa sitten hakemisto, johon haluat luoda kansion.
  • Napsauta oikeassa reunassa olevaa New Folder -painiketta.
  • Anna kansiolle nimi ja napsauta Create Folder.

• Nyt kansiosi on luotu ja se ilmestyy listalle.

Kansion poistaminen

• Valitse poistettava kansio laittamalla valintamerkki sitä vastaavaan ruutuun.
  • Napsauta sitten Delete-painiketta. (Samalla tavalla voit poistaa myös tiedostoja).

VPN-portaali välityspalvelimena

• Kirjoita osoite osoitekenttään. Esimerkissä käytetään Merckin hakuteosta
    http://themerckindex.cambridgesoft.com/themerckindex/Forms/Home/ContentArea/Home.aspx

VPN-portaalin käyttö välityspalvelimena

• Napsauta Browse. Selain siirtyy Merckin hakuteoksen sivulle.
  • Voit tallentaa osoitteen selaimen kirjanmerkkeihin tulevaa käyttöä varten.
    • Voit käyttää kirjanmerkkiä jatkossa kuten muitakin kirjanmerkkejä. Mikäli et ole kirjautunut VPN-portaaliin, selain ohjautuu ensin kirjautumissivulle ja sitten haluttuun palveluun.

Kirjanmerkin tallentaminen VPN-välityspalvelimessa

• Oletuksena nimeksi tulee https://www.vpn.helsinki.fi/themerckindex/Forms/Home/ContentArea/,DanaInfo=themerckindex.cambridgesoft.com,SSO=U+Home.aspx
  • Voit muuttaa nimen havainnollisemmaksi.
    Kirjanmerkin nimeäminen VPN-välityspalvelimella

Navigointi VPN-portaalissa

Selaimen oikeassa yläkulmassa on VPN-portaalissa navigointiin tarvittavat kuvakkeet:

Navigointi VPN-välityspalvelimella

• 1 vaihtaa navigointipalkin sijainnin selaimen oikean ja vasemman reunan välillä.
  • 2 paluu VPN-portaalin kotisivulle.
  • 3 kirjautuminen ulos VPN-portaalista.

HUOM: Muista kirjautua ulos palvelusta. Pelkkä selaimen sulkeminen jättää VPN-istunnon avoimeksi, ja voit saada seuraavan ilmoituksen käyttäessäsi palvelua uudelleen:
VPN-portaali - Varoitus toisesta istunnosta

Napsauta Continue the session. Vanha istunto sulkeutuu ja uusi avautuu.