Selaimen välimuistin tyhjennys

Useimmat verkkoselaimet näyttävät käyttäjälle latausaikojen minimoimiseksi verkosta ladatun tiedon sijaan koneelle valmiiksi aiemmin tallennettuja versiota verkkosivuista. Sivuja tallennetaan koneelle automaattisesti ns. välimuistiin normaalin käytön lomassa. Useimmiten tästä on käyttäjälle hyötyä, mutta joissain tapauksissa toiminnallisuudesta voi aiheutua myös ongelmia. Selain voi esimerkiksi näyttää vanhentunutta sisältöä uusimman sijaan, tai jotkin verkkopalvelut voivat lakata toimimasta tai toimia kummallisesti.

Joissain tilanteissa voi olla tarpeen poistaa selaimen tallentamia tietoja kokonaan koneeltasi. Tästä voi olla hyötyä joidenkin nettiselauksessa esiintyvien ongelmien ratkaisemisessa tai esimerkiksi kun kone on useamman henkilön käytössä, eikä nettiselauksen tietoja haluta muiden nähtäväksi.

Tabs

Tarkka ohje

Mozilla Firefox

• Windows:
    Napsauta selainikkunan oikeassa yläreunassa olevaa hampurilaisvalikkoa (1). Valitse Options (2)

• Mac:
    Valitse Firefox-valikko > Preferences...
  • Valitse vasemman reunan palkista Privacy & security (1
  • Rullaa alaspäin kohtaan History (2)
  • Napsauta Clear history... (3)
  • Avautuu uusi ikkuna. Valitse tiedot, joita haluat poistaa.
  • Valitse kohdasta Time range to clear aikaväli, jonka haluat tyhjentää (1).
  • Valitse kohdasta History (2) mitä haluat poistaa. Useimmiten riittää, että valittuina ovat Browsing & Download History ja Cache. (Ota huomioon, että valinnoistasi riippuen voi selaimestasi esim. tyhjentyä sinne tallennettujen eri sivustojen kirjautumis- ja/tai lomaketietoja).
    Joskus (esim. Outlook Web Appin toimintahäiriöissä) tarvitaan järeämpiä keinoja ja silloin voi tyhjentää Site Preferences ja Offline Website Data (3)
  • Valitse Clear Now (4)
  • Nyt voit jatkaa selailua tai sulkea selaimen.

Google Chrome

Napsauta yläpalkin oikeasta reunasta kolme pistettä -merkkiä (1).
Napsauta avautuvasta valikosta Settings (2).

Chrome cache 1

Klikkaa You and Google.
Avaa Clear browsing data -valikko

Avautuvasta ikkunasta voit valita poistettavan aikavälin kohdasta Time range (1) sekä ruksittaa (2) mitä historiaa selaimeltasi poistetaan. (Ota huomioon, että valinnoistasi riippuen voi selaimestasi esim. tyhjentyä sinne tallennettujen eri sivustojen kirjautumis- ja/tai lomaketietoja).
Napsauta lopuksi Clear data (3).

chrome cache 3

Internet Explorer (IE)

• Valitse oikean yläkulman rataskuvakkeesta -> Internet options.

IE9 tools-menu

• Valitse General -> Delete...

Historiatietojen poistaminen IE-yhdeksässä

• Valitse tiedot joita haluat poistettavan. Useimmiten riittää, että valittuina ovat Temporary Internet files ja Cookies. (Ota huomioon, että valinnoistasi riippuen voi selaimestasi esim. tyhjentyä sinne tallennettujen eri sivustojen kirjautumis- ja/tai lomaketietoja).
  • Valitse Delete

Edge

• Napsauta ikkunan oikeassa yläreunassa olevaa kolmea pistettä. Valitse Settings avautuvasta valikosta.
  •  Klikkaa Privacy & security.
  •  Avautuvasta valikosta napsauta Choose what to clear
  • Valitse tiedot, joita haluat poistaa. Useimmiten riittää, että valittuina ovat Cookies and saved website data ja Cached data and files. (Ota huomioon, että valinnoistasi riippuen voi selaimestasi esim. tyhjentyä sinne tallennettujen eri sivustojen kirjautumis- ja/tai lomaketietoja).
  • Napsauta Clear. Välimuisti tyhjenee valitsemiltasi osin.

Safari (Mac)

Napsauta Safari-valikkoa ylävalikosta.  Napsauta Clear History...

Valitse alasvetovalikosta tyhjennettävä aikaväli (Viimeinen tunti / tämä päivä / tämä ja eilinen päivä / koko historia).
Napsauta Clear History