HY:n pilottivideopalvelut opetukseen ja muuhun viestintään

Helsingin yliopiston videopalveluita kehitetään jatkuvasti. Opetuksen ja kaiken muunkin viestinnän digitalisaation myötä videoiden käyttö yliopistolla lisääntyy ja monipuolistuu. Osana tätä kehitystä yliopistolla pilotoidaan Panopto- ja Kaltura-videopalveluita.

Näistä noin maaliskuun loppuun 2019 asti pilotoitavista palveluista on hankittu NORDUnet-tutkimusverkkoyhteisön omissa konesaleissaan Pohjoismaissa ylläpitämät versiot. Helsingin yliopistolaiset voivat käyttää palveluita vapaasti. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että palveluiden pilottiluonteesta johtuen niiden käyttö yliopistolla saattaa päättyä noin 31.3.2019 jälkeen.

Tabs

Pikaohje

Käyttötarkoitukset

• Oletettuja käyttäjiä ovat mm. opiskelijat ja opettajat sekä viestintää ja ohjeistusta tekevät yliopistolaiset videoiden jakajina
  • Palvelut sopivat erityisen hyvin lyhyiden, vaikkapa kännykällä kuvattavien videoiden tallennukseen, jakamiseen ja kevyeen editointiin.
  • Oikeuksia on helppo muokata käyttäjille ja ryhmille joko yksittäisiin videoihin tai kokonaisiin kansioihin.
  • Moodlen tehtävänpalautuskansioita ja arviointikirjoja voi hyödyntää videotehtävänpalautuksissa, videomuotoisissa palautteissa ja arvioinneissa jne., ja videoita ja erilaisia käyttöoikeuksia niihin pystyy jakamaan suoraan Moodlen kautta
  • Palveluihin ladattuja videoita pystyy upottamaan yleisimpiin sitä tukeviin julkaisuvälineisiin (esim. WordPress-blogeihin ja Drupaliin).

Kirjautuminen ja käyttöönotto

Panoptoa ja Kalturaa voivat käyttää kaikki yliopistolaiset. Käyttöön tarvitset vain yliopiston käyttäjätunnuksen.

Selainversio

Tietokoneella videoita on helpointa ladata ja hallinnoida Panopton ja Kalturan selainversioissa. Niihin kirjaudutaan yliopiston käyttäjätunnuksella seuraavista osoitteista:

Mobiilisovellus

Android- ja Mac-puhelimilla ja muilla mobiililaitteilla sovellukset löytyvät puhelinten sovelluskaupasta hakusanoilla Panopto ja Kaltura. Kun sovellus kysyy organisaation omaa osoitetta, syötä yllä näkyvistä verkko-osoitteista sopiva (ilman http:// -osaa!).

Seuraavaksi palvelu ohjaa sinut yliopiston kirjautumisruutuun, johon sinun tulee kirjautua HY:n käyttäjätunnuksellasi.

Työpöytäsovellus tietokoneille

Panopton ja Kalturan työpöytäsovellukset HY:n tietokoneelle

• Voit asentaa Panopton ja Kalturan HY:n ylläpitämille Windows-koneille hakemalla ja asentamalla ne Software centeristä. Pääset sinne koneen HY-valikosta tai painamalla näppäimistön Windows-painiketta, kirjoittamalla software center ja klikkaamalla hakutuloksiin ilmestyvää kuvaketta.
  • HY:n ylläpitämille Mac-koneille Panopton ja Kalturan asennuksen voi pyytää Helpdeskistä. Ilmoitathan tällöin koneesi nimen, joka löytyy koneeseen liimatusta tarrasta ja HY-valikosta.

Panopton ja Kalturan työpöytäsovellukset omalle koneille

Omille koneille voit luonnollisesti asentaa sovellukset itse. Löydät Panopton ja Kalturan asennustiedoston kirjautumalla kunkin palvelun selainversioon.

• Panoptossa valitse Download Panopto ja asenna sitten ohjelma erikseen ladattavasta asennuspaketista.
  • Kalturassa klikkaa ylävalikossa Add new -> Kaltura Capture ja valitse seuraavassa ruudussa käyttöjärjestelmäsi mukaan sopiva asennustiedosto.
  • Lataa tiedosto ja seuraa asennusohjeita.

Videoiden lataaminen

Kalturassa pääset kuvaamaan ja lataamaan uutta sisältöä kirjautuneena klikkaamalla Add new ja valitsemalla sopivan vaihtoehdon (valitse Kaltura Capture tavallisen videon tai ruutuvideon kuvaamiseen). Mobiiliversio KMS Gossa vaihtoehdot löytyvät Plus-kuvakkeen (+) takaa.

Panoptossa vaihtoehdot kuvaamiseen, lataamiseen, suoratoistoon ym. löytyvät ruudun yläreunan Create-valikosta. Panopton mobiiliversiossa nämä toiminnot löydät painamalla pilvikuvaketta, jonka sisällä on nuoli ylöspäin.

Kuvattuasi ja ladattuasi videon pääset halutessasi vielä leikkaamaan sitä kunkin palvelun selainversiosta löytyvillä kevytleikkaustoiminnoilla.

Videoiden jakaminen

Kun lataat videon palveluun, se näkyy oletusarvoisesti vain sinulle itsellesi (poikkeuksen tähän tekevät ylläpitäjät, joilla on oikeus poistaa esim. käyttösääntöjen vastaisia videoita).

Videoita voi jakaa erilaisin ryhmä- ja kansio-oikeuksin. Panoptossa ja Kalturassa voit tehdä videoillesi kokoelmakansioita vaikkapa tietyn kurssin opiskelijoille. Halutessasi voit toki jakaa videoita myös koko maailman katsottavaksi. Tämä pitää kuitenkin tehdä myös erikseen. Hakeudu omaan kokoelmaasi kohdasta My folder (Panopto) tai My Media (Kaltura), ja klikkaa haluamasi videon kohdalla Share.

Kalturassa jaettava video pitää ennen jakamista julkaista. Jos haluat vain linkata videon, silloin valittavissa olevista vaihtoehdoista kannattaa valita esim. Unlisted. Tällöin videot eivät ole yksityisiä eivätkä täysin avoimia, mutta ne ovat linkin saaneiden katsottavissa. Toisaalta jos haluat vaikkapa upottaa videon toisessa palvelussa, se pitää julkaista vastaavalla näkyvyydellä.

Ohjeita verkossa