Lomakkeet verkkosivuilla

Verkkosivuille on mahdollista tehdä lomakkeita, joilla käyttäjiltä voi kerätä tietoa. Lomakkeella kerätyt tiedot lähetetään lomakkeen laatijan haluamaan sähköpostiosoitteeseen.

Tabs

Tarkka ohje

Lomakkeen käsittelevälle ohjelmalle (http://www.helsinki.fi/bin/postitalomake) kerrotaan lomakeriippuvat asiat (esim. mihin minkäkin lomakkeen tulokset lähetetään) lomakkeessa olevilla vakiokentillä. Kullekin lomakkeelle tehdään tunnistenumero (FORM ID), joka lähetetään lomakkeen tietojen mukana vastaanottajalle.

Pakollinen vakiokenttä:

RECIPIENT   Saajan sähköpostiosoite. Tähän osoitteeseen lähetetään lomakkeen täytetyt kentät sähköpostilla. Jos kenttä puuttuu tai se on tyhjä, ei tehdä mitään. Vastaanottajia voi olla useampia, osoitteiden väliin tulee pilkku.

Valinnaiset kentät:

REPLYTO   Lomakkeen täyttäjän sähköpostiosoite. Jos tämä on annettu ja muodollisesti oikea, asetetaan lähetettävän viestin Reply-To:-kenttä osoittamaan tähän osoitteeseen. Näin lomakkeen tekijä voi vasta suoraan lomakkeen täyttäjälle.

SUBJECT   Lähetettävän postiviestin otsikko. Lomakkeen tunnistenumeron paikan voi merkata "%s":llä.

SENTTEXT   Lomakkeen käyttäjälle annettava ilmoitus lomakkeen onnistuneesta lähettämisestä. Lomakkeen tunnistenumeron paikan voi merkata "%s":llä.

NEXTURL   SENTTEXT linkitetään tähän osoitteeseen, jos mukana.

NONEMPTY   Lista kentistä, joiden pitää olla täytetyt ennenkuin lomake lähetetään. Tällä lailla voi hiukan ohjata käyttäjää täyttämään kaikki välttämättömät kentät. Anna välilyönnillä erotettu lista epätyhjiksi määriteltyjen kenttien numeroista ykkösestä alkaen.

Anna omille kentillesi kuvaavia nimiä (esim. "nimi", eikä "x"), jotta lomakkeen käyttäjälle annettava virheilmoitus puuttuvasta kentästä on ymmärrettävä.

Lomakkeen vakio-osat näyttävät siis tältä:

<FORM METHOD="POST" ACTION="http://www.helsinki.fi/bin/postitalomake">

Anna nimesi: <INPUT TYPE="text" NAME="nimi" SIZE=30 MAXLENGTH=30>

...lomakkeen muut kentät...

<!-- Tähän tulee postin saajan osoite -->

<INPUT TYPE="hidden" NAME="RECIPIENT" VALUE="webmaster@Helsinki.FI">

<!-- Viestin otsikko -->

<INPUT TYPE="hidden" NAME="SUBJECT" VALUE="Osoitelomakkeen tiedot (lomakenumero %s)">

<!-- Kerrotaan lähettämisestä -->

<INPUT TYPE="hidden" NAME="SENTTEXT" VALUE="Kiitos tiedoista! Tilausnumerosi on %s.">

<!-- Kiitetään tällä lomakkeella -->

<INPUT TYPE="hidden" NAME="NEXTURL" VALUE="http://www.helsinki.fi/forms/kiitos.html"> <!-- Kentät, jotka eivät saa olla tyhjiä. Tässä nimi. -->

<INPUT TYPE="hidden" NAME="NONEMPTY" VALUE="1">

<P>

</FORM>

Esimerkkilomakkeesta löydät lisää vinkkejä.