Jaetun Mappi-postilaatikon asentaminen

Jaettuja Mappi-postilaatikoita käytetään Thunderbird-ohjelmalla.

Jaetun Mappi-postilaatikon lukeminen henkilökohtaisten Mappi-postilaatikoiden alasajon (5.6.2017) jälkeen on muuttunut. Koska henkilökohtainen postilaatikko on saatavilla enää lukuoikeuksilla, on jaetulle postilaatikolle määriteltävä asetukset uudelleen, että toiminta pysyy ennallaan.

Seuraavassa neuvotaan keskeiset asetukset.

Postilaatikon asentaminen

Muut asetukset

Säädä vielä muutamia asetuksia ennen kuin postilaatikko on käyttövalmis:

Lähettäjätiedot

Viestien tallennuskansiot

Eikö kansio näy? Käytä Subscribe

1 a. Postilaatikon asentaminen

Jos et ole aikaisemmin käyttänyt jaettua postilaatikkoa Thunderbirdillä, toimi näin:

Mikäli tiliä ei ole vielä luotu Thunderbirdiin, avautuu ensimmäisellä ohjelman avauskerralla asetusikkuna. (katso ohjeet alta, jos asetusikkuna ei avaudu)

• Täytä pyydetyt tiedot. Syötä sähköposti muodossa etunimi.sukunimi@helsinki.fi (esim. raimo.keski-vaanto@helsinki.fi).
  • Napsauta Continue (Jatka)
  • Seuraavaksi Thunderbird yrittää etsiä oikeat asetukset.
  • Thunderbird löytää Office 365 -asetukset, mutta ei osaa arvata Mappi-asetuksia.
  • Napsauta Manual Config.

Korjaa merkityt kohdat.

• Incoming: server hostname: posti.mappi.helsinki.fi, Port: 993
  • Outgoing: SMTP: smtp.helsinki.fi, Port: 587
  • Username: (sekä incoming että outgoing) oma käyttäjätunnuksesi (esim. rkeskiva)

Napsauta lopuksi Re-test. Kun asetukset toimivat, voit napsauttaa Done.

Nyt postiasetukset on tehty. Seuraavaksi käy katsomassa vielä muut jaetun postilaatikon asetukset.

1 b. Tiliasetusten säätäminen

Mikäli olet jo käyttänyt Thunderbirdiä aiemmin, asetuksia muokataan näin:

Avaa tiliasetukset napsauttamalla hampurilaisvalikkoa > Options > Account settings

• Avautuu Account Settings –ikkuna.
  • Napsauta ikkunan alareunasta Account Actions –valikkoa ja valitse Add Mail Account.

Katso tarvittavat asetukset täältä

2. Muut asetukset

Sinun täytyy muuttaa näitä asetuksia, koska henkilökohtaiset Mappi-sähköpostilaatikot on lukittu alasajon jälkeen VAIN LUKU -tilaan.

Postiasetusten lisäksi on säädettävä vielä muutamia muita asetuksia ennen kuin postilaatikko on käyttövalmis:

Lähettäjätiedot

Tiliasetuksiin määritellään mitä lähtevässä viestissä lukee lähettäjänä.

Muuta palveluosoitteen tiedot (nimi, sähköpostiosoite ja allekirjoitus). Kuvan esimerkissä Raimon tietojen tilalle on muokattu Tietotekniikan viestinnän yhteystiedot.

Palvelinasetukset

Server settings -välilehdeltä muokkaat mm. sähköpostin tarkistusaikataulua ja mihin poistettavat viestit siirretään.

Määrittele poistettavan viestin käsittelytapa seuraavasti:

• Mikäli et halua, että viesti poistetaan saman tien, valitse Move it to this folder. Vieressä on valikko, josta pääset määrittelemään kansion johon poistettavat viestit siirretään.
  • Etsi alasvetovalikosta jaettu kansio > poistokansio.
  • Mikäli jaetussa laatikossa ei ole sopivaa kansiota, tee esim. Deleted-niminen kansio (tarkemmat ohjeet kohdassa viestien tallennuskansiot).

Viestien tallennuskansiot

Copies and folders -välilehdellä määritellään Lähetetyt (Sent) -kansion asetukset.

Määrittele lähetettyjen postien tallennuskansio seuraavasti:

• Jos jaetussa postilaatikossa ei ole valmiiksi Sent-kansiota, luo se.
    • Napsauta jaetun kansion päällä hiiren kakkosnäppäimellä ja valitse New Subfolder (uusi alakansio). Anna selkeä nimi, esim. Sent (Lähetetyt).
    • Voit tehdä myös muita kansioita tarpeen mukaan. Jos haluat tallentaa luonnoksia (Drafts) tai viestipohjia (Templates), on niille määriteltävä omat kansiot jaettuun kansioon.

Määrittele seuraavaksi, että lähetetyt viestit todella päätyvät talteen jaetun laatikon Sent-kansioon:

• Account settings > Copies & Folders
  • Ruksi ruutuun: Place a copy in:
    • Valitse Other: ja etsi valikosta jaetun postilaatikon Sent-kansio (katso kuva alla).
  • Mikäli kansio ei näy, valitse Subscribe.
  • Napsauta OK ja kansio(t) näkyy nyt valikkopuussa.

3. Eikö kansio näy? Käytä Subscribe

Mikäli et näe kaikkia tarvittavia kansioita, joihin sinulla pitäisi olla oikeus, voi osa olla piilotettuna. Käy tilaamassa tarvittavat kansiot seuraavasti:

• Napsauta sähköpostikansiota (kuvan tapauksessa Raimo.Keski-Vaanto@helsinki.fi) hiiren kakkosnäppäimellä ja valitse Subscribe...

Avautuu kansiolistaus, josta näet ne kansiot, joihin sinulla on oikeus.
Oheisessa kuvassa Sent-kansiota ei ole tilattu, se ei siis näy sähköpostissa, vaikka siihen on oikeus. Kansio tilataan seuraavasti:

• Valitse kyseinen kansio ja napsauta Subscribe. Voit myös napsauttaa ruksin ruutuun.
  • Turhia postikansioita voi myös piilottaa samalla lailla, napsauta vain Unsubscribe.