Office 365 -postin lukeminen Thunderbird-ohjelmalla

Tarkka ohje

Kun tilaat Office 365 -laatikon, saat käyttöösi sähköpostin ja kalenterin. Kalenteria ei voi käyttää Thunderbirdissä ilman lisäosien asentamista (ohje), eikä kaikkien ominaisuuksien virheetöntä toimintaa taata silloinkaan. Office 365:n käyttö laajenee myöhemmin sisältämään muitakin toiminnallisuuksia, joten Thunderbirdin käytön jatkamista ei siksikään voi suositella.

Suositeltu ohjelma Office 365 -palvelun käyttöön on Outlook.

Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka Office 365 -postia voi lukea Thunderbird-ohjelmalla. Ohje on kirjoitettu Thunderbirdin 24.6.0 -versiolle.

Ohjeessa kerrotaan vain välttämättömien asetusten tekeminen. Yleisiä ohjeita Thunderbirdin käyttöön löytyy Helpdeskin sähköpostiohjeista.

Thunderbirdin käyttöönotto on suoraviivaista, jos et ole aiemmin lukenut sillä postiasi. Jos olet käyttänyt Thunderbirdiä postiohjelmana, asetuksia täytyy muokata.

Jos et ole aiemmin lukenut postia Thunderbirdillä

Avaa Thunderbird. Asennusvelho käynnistyy. Täytä seuraavat kohdat:

• Nimi on esitäytetty, mutta voit muokata mieleiseksesi. (1).
  • Anna sähköpostiosoitteesi muodossa Etunimi.Sukunimi@helsinki.fi (2).
  • Kirjoita salasanasi (3).
  • Kohta (4) on oletuksena valittu. Salasanojen tallentamista ei kuitenkaan suositella, joten rasti kannattaa poistaa.
  • Napsauta Continue (5).
    Thunderbirdin käyttäjätiedot

• Napsauta Manual config.
    Manuaaliset lisäasetukset

• Tarkista, että asetukset ovat kuten kuvassa. Muutettavia kohtia ovat:
    • (1) Server hostname: outlook.office365.com
    • (2) Port: 993
    • (3) Authentication: Normal password
    • (4) Username: tunnus@ad.helsinki.fi
  • lopuksi napsauta Re-test (5). Ohjelma testaa yhteyden muodostamista antamillasi tiedoilla.
    Palvelinten asetustiedot

• Jos virheilmoituksia ei tullut, napsauta Done.
    Hyväksy asetukset

• Jos haluat käyttää Thunderbirdiä oletusohjelmana sähköpostin lukemiseen, napsauta Set as Default.
    Oletusasiakkaan valinta

• Asennus on valmis. Thunderbird käynnistyy ja näyttää postit.
    Thunderbird lukutilassa

Jos olet aiemmin lukenut postia Thunderbirdillä

Jos olet aiemmin käyttänyt Thunderbirdiä postin lukemiseen, sinulla on jo ainakin yksi postitili määriteltynä. Tässä ohjeessa oletetaan, että Thunderbirdillä on luettu yliopiston Mappi-postia. Muussa tapauksessa ohjetta täytyy soveltaa.

• Napsauta tiliä hiiren kakkospainikkeella.
  • Avaa Settings.
    Edellisen tilin asetusten avaaminen

• Katso kohdasta Server Settings, että postikoneena on posti.mappi.helsinki.fi. Olet siinä tapauksessa lukenut Thunderbirdillä Mappi-postia.
    Vanhan tilin palvelinasetukset

• Napsauta tilin nimeä (1).
  • Kohdissa (2) - (4) on mappi-postin lukemiseen tarvittavat tiedot. Kun postipalvelin vaihtuu, Etunimi.Sukunimi@helsinki.fi -muotoinen posti tulee uudelle palvelimelle. Mappi-posti jää vanhalle palvelimelle, eikä ylläpito siirrä siellä olevia viestejä uuteen järjestelmään. Voit kuitenkin itse kopioida mappipostin uuteen järjestelmään.

Jotta jatkossakin voisit lukea vanhoja postejasi, tarvitset kaksi eri tiliä, toisen vanhalle Mappi-palvelimelle ja toisen uudelle Office 365 -palvelimelle.
    Vanhan tilin asetuksia

Tilit (ja siis eri palvelimille tulleet postit, uudet postit ja vanhat postit) on helpompi pitää erillään, kun ne nimeää kuvaavasti. Muutetaan ensin olemassa olevan Mappi-postitilin nimi.

• Vaihda tilin nimi (2). Esimerkissä käytetään nimeä mappiposti, mutta voit valita muunkin nimen.
  • Muuta sähköpostiosoite (3) muotoon tunnus@mappi.helsinki.fi.
  • Samalla kannattaa asettaa Reply-to -osoite ohjaamaan uudelle palvelimelle (4).
  • Napsauta OK (5).
    Päivitetyt tiedot vanhalle tilille

• Ohjelma varoittaa mahdollisista roskapostisuodatuksen ongelmista. Voit tarkistaa roskapostiasetukset napsauttamalla Yes.
    Varoitus roskapostiasetuksista

• Napsauta OK.
    Roskapostiasetukset ok.

• Tilin nimi on vaihtunut. Toiminta on ennallaan, voit lukea Mappi-palvelimella olevia posteja kuten ennenkin.
    Vaihtunut tilin nimi

Tee seuraavaksi uusi tili Office 365 -palvelimella olevan postin lukemista varten:

• Napsauta tilin nimeä.
  • Napsauta Create a new account: Email.
    Uuden tilin luominen

• Täytä seuraavat kohdat:
    • Nimi on esitäytetty (1).
    • Anna sähköpostiosoitteesi muodossa Etunimi.Sukunimi@helsinki.fi (2).
    • Kirjoita salasanasi (3).
    • Kohta (4) on oletuksena valittu. Salasanojen tallentamista ei kuitenkaan suositella, joten rasti kannattaa poistaa.
    • Napsauta Continue (5).
      Uuden tilin asetuksia

• Napsauta Manual config.
    Manuaalisia asetuksia

• Tarkista, että asetukset ovat kuten kuvassa. Muutettavia kohtia ovat:
    • (1) Server hostname: outlook.office365.com
    • (2) Port: 993
    • (3) Authentication: Normal password
    • (4) Username: tunnus@ad.helsinki.fi
  • lopuksi napsauta Re-test (5). Ohjelma testaa yhteyden muodostamista antamillasi tiedoilla.
    Asetuksia

• Jos virheilmoituksia ei tullut, napsauta Done.
    Asetukset ovat ok

• Ohjelma saattaa kysyä, haluatko käyttääThunderbirdiä oletusohjelmana.
  • Napsauta Set as Default.
    Roskapostiasetusten aettaminen

• Uusi tili on luotu. Voit lukea vanhan mappipostin lisäksi uudelle Office 365 -palvelimelle saapuvat uudet viestit.
  • Postitilit näkyvät vasemmalla. Mappi-palvelimelle tulleet postit voi lukea napsauttamalla mappiposti@helsinki.fi-tiliä (1).
  • Office 365-siirtymän jälkeen tulleet Etunimi.Sukunimi@helsinki.fi-postit ohjautuvat Office 365 -palvelimelle. Ne voi lukea napsauttamalla Etunimi.Sukunimi@helsinki.fi-tiliä (2).
    Tilon käytettävissä

Kansiorakenteen eroja Office 365:een verrattuna

Thunderbird käsittelee kansioita ja viestejä eri tavalla kuin Offce 365.

Erityisesti kannattaa huomioida näiden kansioiden eroavaisuudet:

Thunderbird Office 365
Trash (Roskakori) Deleted Items (Poistetut)
Sent (Lähetetyt) Sent Items (Lähetetyt)
Drafts (Luonnokset) (Luonnokset)
Junk (Roskaposti) Junk Email (Roskaposti)

Huomaa että osa Office 365 -kansioista ei ole välttämättä tilattuna Thunderbirdissä, joten joudut käydä säätämässä Subscribe-listausta.

Kalenteri Thunderbirdissä

Kalenteria ei voi käyttää Thunderbirdissä ilman lisäosien asentamista, eikä kaikkien ominaisuuksien virheetöntä toimintaa taata silloinkaan.

HUOM! Älä tilaa (subscribe) sähköpostilistassa näkyvää kalenteri-kansiota (Calendar), sillä Thunderbird ei osaa käsitellä kansion sisältämää tietoa oikein vaan väittää tiedon korruptoituneen ja saattaa pahimmassa tapauksessa poistaa koko kansion sisällön. Tällöin kaikki tehdyt kalenterimerkinnät poistuvat myös palvelimelta, eivätkä ne siten näy OWA:ssakaan.