Thunderbirdin yleisiä käyttöohjeita

Mozilla Thunderbird on avoimeen lähdekoodiin perustuva ilmainen sähköpostiohjelma. Thunderbirdin uusin, englanninkielinen versio on ladattavissa ilmaiseksi Mozilla-projektin www-sivuilta sekä suomenkielinen versio Mozilla Europen sivuilta.

Tabs

Tarkka ohje

Käytön aloittaminen

• Ohjelman käynnistyttyä aukeaa näkymä, jossa postikansiot ovat allekkain vasemmalla. Yliopiston posti löytyy tilille antamasi nimen kohdalta (ks. Sähköpostiasetusten määrittely). Local Folders viittaa omalla koneellasi oleviin postikansiohin, jotka ovat tallennettuna VAIN paikallisesti kyseiselle koneelle.

Uusien sähköpostien lukeminen

• Painamalla postitilin alta löytyvää Inbox-kohtaa aloitetaan yhteydenotto sähköpostipalvelimelle. Thunderbird kysyy käyttäjätunnuksesi salasanaa.
  • Postipalvelimelle pitää tunnistautua ohjelmaan kirjautuessa ja ensimmäisellä kerralla viestiä lähetettäessä. Voit sallia Thunderbirdin muistaa salasanasi rastittamalla kohdan Use Password Manager to remember this password, jolloin et joudu kirjoittamaan salasanaasi lainkaan. Tätä ominaisuutta ei kuitenkaan pidä käyttää mikäli joku oinenkin käyttää samaa tietokonetta

.

Thunderbirdin perusominaisuudet

Uudet viestit haetaan palvelimelta painamalla Get Mail -nappia ja uusi sähköpostiviestin kirjoittaminen aloitetaan painamalla Write -nappia.

Saapuneeseen viestiin vastaan Reply-napilla. Delete-napilla viesti merkitään tuhottavaksi.

Tuhottavaksi merkityt viestit poistetaan lopullisesti valitsemalla oikealta ylhäältä Menu > File > Compact Folders.

Roskapostin suodattaminen Mozilla Thunderbirdillä

Thunderbirdissä on sisäänrakennettu tuki roskapostin suodattamiselle. Käyttäjä opettaa aluksi suodattimen tunnistamaan roskapostit merkitsemällä ne Junk-napilla. Käyttäjän valintojen perusteella suodatin oppii vähitellen tunnistamaan itsekseen roskapostit, ja se voidaan asettaa siirtämään roskapostit automaattisesti niille varattuun kansioon.

• Valitse Menu > Options > Account Settings

• Valitse Junk Settings sen tilin alta, jota haluat muokata. Kun Enable adaptive junk mail detection -on rastitettuna, automaattinen roskapostin suodatus on päällä.

• Trust junk mail headers set by: Voit käyttää myös valmiita roskapostilistoja, kuten SpamAssassin, jolloin listalta löytyvät tunnetut roskapostit poistetaan automaattisesti.
  • Move new junk messages to: -kohdassa voi valita mihin kansioon kaikki roskapostiksi tunnistetut viestit siirretään, voit valita joko Junk-kansion tai minkä tahansa muun kansion.
  • Muista tarkistaa roskapostikansiosi säännöllisesti, sillä joskus sinne saattaa lipsahtaa myös normaalia postia. Kansio kannattaa myös tyhjentää ajoittain. Voit myös määritellä, että roskapostit poistetaan automaattisesti tietyn ajan kuluttua.

• Parhaan tuloksen saavuttamiseksi suodattamisessa on tärkeää, että suodattimesta läpi päässeet viestit merkataan manuaalisesti roskapostiksi Junk-napilla, ja virheellisesti roskaposteiksi luokitellut asialliset viestit siirretään pois roskapostikansiosta samalla napilla (joka tällöin on nimeltään Not Junk). Mitä enemmän harjoitusta automaattinen suodatin saa, sitä paremmin se tunnistaa roskapostit automaattisesti.

Viestien poistaminen

Turhat viestit kannattaa poistaa säännöllisesti tuhlaamasta postilaatikkotilaa. Viestin voi poistaa seuraavasti:Valitse viesti ja napsauta Delete.

Viestin poistaminen Thunderbirdissä

• Viestiä ei tuhota lopullisesti, vaan se siirretään oletuksena Trash-kansioon.
  • Voit tuhota viestit lopullisesti napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella Trash-kansion ikonia ja valitsemalla aukeavasta valikosta Empty Trash.

Roskakansion tyhjentäminen Thunderbirdissä

• Vahvista vielä poistaminen vastaamalla Yes.

Vahvistus viestien tuhoamisesta

• Voit vaikuttaa Delete-painikkeen toimintaan avaamalla ohjelmaikkunan oikean yläkulman valikosta Options > Account Settings.

Thunderbirdin asetuksia

• Valitse avautuvasta ikkunasta Server Settings -välilehti (1).

Thunderbirdin serveriasetuksia

• Oletuksena poistetut viestit siirretään Trash-kansioon. Kohdasta (2) voit muuttaa asetuksia.
  • Napsauta lopuksi OK (3).

Thunderbirdin sulkeminen

• Thunderbird suljetaan ikkunan oikean yläkulman valikosta.

Thunderbirdin sulkeminen