Lifesize-videoneuvottelu

Lifesize on kevyt ja helppokäyttöinen videoneuvotteluratkaisu. Se toimii ainakin Chrome- ja Internet Explorer 11 -selaimilla ja useilla älypuhelimilla suoraan ilman erillisten ohjelmien asentamista. Jotkin selaimet saattavat vaatia lisäosien asentamista. Lifesize toimii parhaiten Chrome-selaimella, ja se käyttää tietokoneen omia video- ja äänilaitteita.

Lifesize soveltuu erityisesti videoneuvotteluun. Sitä voi myös käyttää luentoihin, jos ei tarvitse mitään erikoisominaisuuksia. Osallistujien ei tarvitse rekisteröityä eikä asentaa ylläpitäjäoikeuksia vaativia lisäosia.
Lifesizella voi olla yhteydessä organisaation sisällä, ulkopuolisten kanssa, puhelimiin, päätelaitteisiin sekä Skype for Businessiin.

Tilatessasi Lifesize-huoneen saat pyytäessäsi siihen tallennusmahdollisuuden.

Tabs

Pikaohje

Vain henkilökunta voi tilata neuvotteluhuoneen. Opiskelijat voivat osallistua kokouksiin vapaasti.

1. Varaa Lifesize-huone Outlook-kalenterista TAI tilaa Lifesize-huone tästä lomakkeesta etukäteen. Tee tilaus VÄHINTÄÄN 3 arkipäivää ennen tarvetta. Lue tarkemmin Tarkasta ohjeesta.
  2. Saat vahvistuksen ja kokouslinkin sähköpostitse, yleensä kolmen päivän sisällä.
  3. Kutsu mukaan osallistujia liittämällä linkki kalenterikutsuun tai sähköpostiin.
Tarkka ohje

Kuinka saan neuvotteluhuoneen käyttööni

Voit varata neuvotteluhuoneen Outlookista tai tilata sellaisen tilauslomakkeella
Varaa avoin perushuone Outlookista, jos käyttö on satunnaista ja pärjäät perusominaisuuksilla. Useimpiin tarkoituksiin riittää Outlookista varattava huone.
Tilaa kokoushuone, jos haluat sellaisen johonkin tiettyyn jatkuvaan käyttöön tai tarvitset siihen lisäominaisuuksia.

Varattavat Lifesize-huoneet

Henkilökunta voi varata Lifesize-virtuaalihuoneen Outlookissa.

• Etsi ja varaa vapaana oleva Lifesize-huone Outlook-kalenterin huoneluettelosta.
  • Huoneet löytyvät huoneluettelosta, ja ne ovat nimitettyjä Lifesize Virtual Meeting Rooms, Room 1-mallin mukaan.
  • Vastausviestissä saat huoneen liittymistiedot.
  • Kopioi ja liitä kokouksen tekstikenttään ja päivitä kokous, tai lähetä vaikka sähköpostilla osallistujille.

Tilattavat kokoushuoneet

Vain henkilökunta voi tilata neuvotteluhuoneen. Opiskelijat voivat osallistua kokouksiin vapaasti.

1. Tilaa Lifesize-huone tästä lomakkeesta etukäteen. Tee tilaus VÄHINTÄÄN 3 arkipäivää ennen tarvetta.
    Saat vahvistuksen ja kokouslinkin sähköpostitse, yleensä kolmen päivän sisällä.
    Tilaukseen tulee merkitä
    • Toivottu huoneen nimi
    • Tilaajan nimi
    • Tarvitaanko huoneelle salasanasuojaus. Voit esittää toiveen salasanaksi.
  2. Kutsu mukaan osallistujia liittämällä linkki kalenterikutsuun tai sähköpostiin.
  • Huone pysyy aktiivisena 365 päivää viimeisestä aktiivisesta käyttökerrasta.
  • Maksimimäärä yhdessä huoneessa samanaikaisesti on 50 osallistujaa.

Ohjeita neuvotteluun osallistujille

Neuvotteluhuoneeseen liittyminen

• Kirjaudu selaimella (Chrome tai IE 11) neuvotteluun. Huoneen osoite on muotoa https://call.lifesizecloud.com/call/12345678#

•  Voit muuttaa kielen oikean yläreunan valikosta.

•  Kirjoita nimesi (näkyy muille osallistujille) ja sähköpostiosoitteesi ja klikkaa Next (Seuraava).
    • Klikkaamalla auki alareunan valikon (1) saat ohjeita siitä, kuinka voit liittyä kokoukseen videoneuvottelulaitteesta.
    • Liittyminen videoneuvottelulaitteesta

• Valitse seuraavaksi kamera.
    • Kohdassa (2) pitäisi näkyä tietokoneesi kameran ottama videokuva. Jos kuvaa ei näy, tarkista, että kamera on kytketty (3). Jos käytössäsi on useita kameroita, valitse alasvetovalikosta oikea kamera (1). Kun kuva on kunnossa, klikkaa Next (Seuraava) (4).

• Klikkaa Use computer audio (Käytä tietokoneen ääntä).

•  Sinulla voi olla useita audiolaitteita käytössäsi, esimerkiksi tietokoneen kaiuttimet ja sankaluuri.
      • Valitse oikea mikrofoni valikosta (1). Testaa mikrofoni puhumalla siihen. Microphone level (Mikrofonin taso) -palkin (2) pitäisi liikkua puheen voimakkuuden mukaan. Jos mitään ei tapahdu, tarkista, että mikrofoni on päällä (3).
      • Valitse kaiuttimet (4). Klikkaamalla Test my speakers (Testaa kaiuttimet) (5) voit varmistua kaiuttimien toiminnasta.
    • Kun säädöt on tehty, klikkaa Join (Liity) (6).

• Olet liittynyt mukaan neuvotteluun. Aktiivinen puhuja näkyy pääikkunassa (1). Muiden osallistujien kuvat näkyvät pikkukuvina alapalkissa (2). Voit mykistää mikrofonisi klikkaamalla ikonia (3) ja sammuttaa videokamerasi klikkaamalla ikonia (4). Ikonista (5) voi jakaa oman näyttösi tai jonkin sovelluksen muiden nähtäväksi. Kirjautuminen pois neuvottelusta tapahtuu klikkaamalla ikonia (6). Ruudun oikeassa yläkulmassa olevasta infonapista (7) näet tietoja neuvotteluhuoneesta, mm. sen osoitteen.Klikkaamalla (8) näet osallistujalistan ja ratas-ikonista (9) pääset muuttamaan kameran, mikrofonin ja kaiuttimien asetuksia.

Näytön jakaminen

Voit jakaa oman näyttösi, jonkun avoimena olevan sovelluksen tai selaimen välilehden muille.

• Klikkaa ruudun alareunassa olevaa jako-ikonia.
    • Valitse mitä haluat jakaa (1).
    • Näet esikatselukuvan keskellä (2).
    • Klikkaa Share (Jaa näyttösi) (3).

Pop out -ikkuna

• Kun katsot muiden jakamaa aineistoa, voit vaikuttaa omaan näkymään
      • Muuta videokuvan ja aineistokuvan kokoa siirtämällä kuvien välillä olevaa rajaa (1).
      • Siirrä jaettu aineisto omaan ikkunaan pop out -toiminnolla (2).

Kokouksesta poistuminen

• Voit poistua kokouksesta klikkaamalla Leave (Poistu) -kuvaketta oikealla alareunassa.

Ohjeita neuvottelun järjestäjälle

HUOM: luennoitsija- ja moderaattorioikeudet on pyydettävä erikseen tilauslomakkeen lisätiedoissa.

Luennoitsijana tai moderaattorina Lifesize-huoneessa

Luennoitsijaominaisuus (Lecturer, Luennoitsija) Lifesizessa on kätevä, jos virtuaalihuoneessa on iso määrä osallistujia ja tavallisesta verkkokokouksesta tulisi siten sekava. Luennoitsijaominaisuus on tarkoitettu luentoihin, tai mahdollisesti infotilaisuuksiin, joissa pääsääntöisesti yksi puhuu monelle. Luennoitsijan videokuva näkyy kaikille osallistujille, ja hän näkee kaikki osallistujat, mutta nämä eivät näe toisiaan. Kaikkien puheet kuuluvat silti kaikille muille. Luennoitsijatilassa jokainen pystyy, omalla näytöllään, säätämään joko puhujan kamerakuvaa tai näytönjakokuvaa sopivaksi.

Jos tarvitset moderaattorin huoneeseen, voit tilata sen ominaisuuden Lifesize-huoneeseen. Moderaattori (Moderator, Valvoja) pystyy sulkemaan osallistujien itse käynnistämiä laitteita (kamera ja mikrofoni), sekä poistamaan osallistujia kokoushuoneesta.
    Tilatessasi Lifesize-huoneen voit lisätiedoissa pyytää luennoitsija- tai moderaattoriominaisuutta kokoukselle. Kirjaudu silloin Lifesize-järjestelmään pääkäyttäjätunnuksilla. Jos sinulla tai osastollasi ei ole tunnuksia, sinulle annetaan sellaiset. Luennoitsijan ja moderaattorin ominaisuudet voi myös yhdistää.

Kutsun lähettäminen

• Saat huoneen osoitteen klikkaamalla huoneen oikeassa yläkulmassa olevaa info-kuvaketta. Meeting link (Kokouksen linkki) -tekstin alla on huoneen osoite, jonka voit kopioida esimerkiksi sähköpostiin tai kalenterikutsuun.

Osallistujien mikrofonin mykistäminen

• Moderaattori voi mykistää yksittäisen osallistujan mikrofonin.
    • Klikkaa osallistujan nimen vieressä olevaa mikrofonin kuvaa. Valitse Mute microphone (Mykistä mikrofoni).

• Osallistujan mikrofonin voi laittaa päälle valitsemalla Unmute microphone (Poista mikrofonin mykistys).

• Tarvittaessa moderaattori voi vaimentaa kaikki mikrofonit kerralla valitsemalla Mute All (Mykistä kaikki). Osallistuja ei voi itse ottaa moderaattorin vaimentamaa mikrofonia käyttöön.

• Moderaattori voi myös avata kaikkien osallistujien mikrofonit kerralla, lukuun ottamatta osallistujien itse sulkemia, klikkaamalla Unmute All (Palauta ääni kaikkiin).

• Osallistuja saa ilmoituksen ruudulle moderaattorin toimista.

Osallistujan poistaminen keskustelusta

• Moderaattori voi poistaa muita osallistujia keskustelusta. Klikkaa nimen vieressä olevaa puhelinkuulokkeen kuvaa.

Kokouksen tallentaminen

• Tarvitset erilliset oikeudet tallentamiseen. Muista tilata ne varauslomakkeella samalla kun tilaat huoneen käyttöösi
    • Klikkaa Start recording (Aloita tallennus).
    • Voit poistua kokouksesta ilman että tallennus keskeytyy, kunhan joku on kokouksessa koko ajan.

Tallennuksen lopettaminen

• Klikkaa Stop recording (Lopeta tallentaminen).

Tallennusten katsominen, editoiminen ja jakaminen

• Kun kokous on ohi, selain siirtyy Home (Aloitussivu) -näkymään (1). Oikeassa alareunassa on View recordings (Tarkastele tallenteita) -painike (2).

• Klikkaamalla View recordings (Tarkastele tallenteita) avautuu näkymä tallennettuihin kokouksiin.

• Klikkaamalla jotain tallennusta pääset muokkaamaan sitä. Pääikkunassa (1) näkyy valittu tallennus. Sen alla (2) on valikko, josta pääset muokkaamaan tallennusta. Voit jakaa videon muille, muokata sen metatietoja, ladata videon koneellesi jatkoeditointia varten, lisätä katselulistalle tai poistaa tallennuksen.

Kokouksesta poistuminen

• Voit poistua kokouksesta klikkaamalla Leave (Poistu) -kuvaketta oikealla alareunassa.
    •  Jos olet pääkäyttäjänä omassa kokouksessasi, sinulta kysytään varmistus. Voit lopettaa kokouksen kaikille muille valitsemalla End Meeting (Lopeta kokous). Jos kokous jatkuu muille, valitse Leave Meeting (Poistu kokouksesta).

Suoratoisto

• Saat suoratoiston virtuaalihuoneeseen pyytämällä sitä huoneen tilauksen yhteydessä tällä lomakkeella.
    • Huonetta käytetään normaalisti, mutta huoneen omistaja tai administraattori käynnistää suoratoiston suoratoisto-sivulta selaimessa (linkki annetaan tilauksen vahvistuksen yhteydessä).
      • Kokouksen sisältöä ei toisteta automaattisesti.
    • Suoratoiston aikana kokous myös tallennetaan automaattisesti.
    • Suoratoistosivulle pääsee linkistä (tilaaja antaa sen katsojille), joko suoraan tai PIN-koodilla (ei välttämättä sama kuin kokoushuoneen mahdollinen koodi.)
    • Katsojat voivat jättää kommentteja suoraan tai tilaajan luvalla.
    • Suoratoistettu kuva näkyy 20-30 sekunnin viiveellä.
    • Samanaikaisesti virtuaalihuoneessa voi olla maksimissaan 50 osallistujaa ja lisäksi suoratoisto-sivulla voi olla 150 katsojaa, jotka voivat seurata lähetystä. He voivat kommentoida tapahtumia, mutta eivät voi muuten osallistua.
    • Liity kirjoittamalla nimesi.
    • Jos suoratoistoa ei ole käynnistynyt, päivitä sivu, tai kokeile myöhemmin uudelleen.
    • Suoratoiston tilaajalle tilanne näyttää samalta, paitsi että Enable stream (Ota suoratoisto käyttöön) -nappi löytyy.
    • Kun suoratoisto on käynnissä, tilanne näyttää tältä tilaajalle.

Neuvontaa

Kysymyksiä Lifesize-kokouksista voi lähettää osoitteeseen atk-videoneuvottelu@helsinki.fi

Lifesize-ohjeet verkossa

Valmistajan tukisivu