IDA-tallennuspalvelu

Palvelukoodi
1106
Palvelun tila
4 - Käytössä
Palvelu on tarkoitettu
Henkilöstö
Yksiköt
Lyhyt kuvaus

IDA on tutkimusdatan säilytyspalvelu, joka tarjotaan loppukäyttäjille maksuttomasti.

Palvelun kuvaus

IDA on tutkimusdatan säilytyspalvelu, joka tarjotaan loppukäyttäjille maksuttomasti. Palvelu on tarkoitettu tutkimusaineistoihin liittyvälle datalle.

Palvelua tarjotaan Suomen korkeakouluille, tutkimuslaitoksille ja Suomen Akatemian rahoittamalle tutkimukselle. Käyttäjät voivat kuulua yhteen tai useampaan palvelua käyttävään projektiin.

IDA on tarkoitettu stabiilille, tutkimukseen liittyvälle datalle, joka voidaan koostaa kuvailluiksi tutkimusaineistoiksi. Palvelua ei ole optimoitu raskaassa käytössä oleva datalle (esim. laskentadata, verkkosovelluksissa käytettävä data), jatkuvasti muuttuvalle datalle (esim. päivittäinen varmuuskopiointi). Palvelu ei sovellu arkaluontoisia henkilötietoja tai biometrisiä tunnisteita sisältävälle datalle.

Lisätietoja:
- Ohjeet ja dokumentaatio: https://www.fairdata.fi/ida/
- Kirjautuminen IDA-palveluun: https://ida.fairdata.fi/login

Palvelun saa käyttöön

Projektin vastuuhenkilö voi hakea IDA-säilytystilaa MyCSC:ssä.

1. Jos sinulla ei ole vielä IDA:n käyttöön vaadittavaa CSC-tunnusta, rekisteröi itsellesi tunnus Hakalla/Virtulla osoitteessa my.csc.fi. Tarkempi rekisteröitymisohje CSC Docsissa. Jos sinulla ei ole Hakaa tai Virtua, rekisteröidy ottamalla yhteyttä asiakaspalvelu (a) csc.fi (koskee osaa tutkimuslaitoksista).

2. Luo uusi CSC-projekti MyCSC:ssä. Valitse projektin tyypiksi Academic.

3. Hae luomallesi projektille IDA-säilytystilaa. Mene My Projects-näkymään vasemman reunan valikosta ja valitse projekti, jolle haluat hakea IDA-tilaa.

4. Valitse Services-valikosta IDA ja valitse Apply for access. (Kuva IDAn hakemisen valitsemisesta projektinäkymässä.)

5. Täytä IDA-hakemuslomake. Valitse kohdasta Storage Quota Owner oma organisaatiosi. Jos kotiorganisaatiosi on osa Tampereen korkeakouluyhteisöä, valitse pudotusvalikosta Tampere university. Vaihtoehtoisesti, jos haet IDA-käyttöoikeutta (max 2 teratavua) Suomen Akatemian rahoituspäätökseen perustuen, valitse Academy of Finland ja täytä rahoituspäätöksen numero (Grant Number), jonka voi tarkistaa Akatemian sivuilta. Huomaa, että Suomen Akatemian osalta IDA-käyttöön ovat oikeutettuja Suomen Akatemian tutkimusrahoituksen (akatemiahankkeet, huippuyksiköt, tutkimusohjelmat) sekä tutkimusympäristörahoituksen (tutkimusinfrastruktuurit) projektien tuottamat tietoaineistot.
Syötä kenttään Applied storage quota haluamasi säilytystilan koko pelkkänä numerona gigatavuissa. Lue ja hyväksy palvelun käyttöehdot. (Kuva IDA-tilan hakulomakkeesta.) Valitsemasi organisaation IDA-yhteyshenkilö tulee käsittelemään hakemuksesi. IDA-yhteyshenkilö saa hakemuksesi ohessa nimesi ja sähköpostiosoitteesi, jotta sinulta voidaan pyytää tarvittaessa lisätietoja.

6. Saat sähköpostikuittauksen kun valitsemasi organisaation IDA-yhteyshenkilö on käsitellyt hakemuksesi. Tämän jälkeen voit kirjautua palveluun Hakalla tai CSC-tunnuksellasi osoitteessa ida.fairdata.fi tai käyttää IDAn komentorivityökaluja.

Vastuut

Aineistojen omistajat päättävät itse aineistojensa tekijänoikeuksista, avoimuudesta ja käyttöpolitiikasta, joten näiden tietojen liittäminen aineistoon on käyttäjän vastuulla. Aineistojen metatietojen syöttäminen Etsin-palveluun (https://www.fairdata.fi/etsin/) on suositeltavaa.

Käyttäjätuki
Lisätiedot
Palveluyksikkö
TIKE
Palvelun omistaja
Minna Harjuniemi
Palveluvastaava
Mikko Hassinen