Så här aktiverar du Office-mjukvaran på universitetets Mac-datorer

Man har fattat ett beslut gällande Helsingfors universitets Mac-datorer, enligt vilket licensieringssättet för Microsoft Office ändras vid versionsuppdateringen från 2016 till 2019. Volume Licensing som man tidigare har använt byts ut mot användarspecifika licenser, dvs. varje användare aktiverar själv sitt eget Office-paket. På så sätt får användaren alltid de nyaste egenskaperna i den takt som de görs tillgängliga. Läs mer i meddelandet i Flamma.

Denna instruktion är avsedd för de Mac-datorer som underhålls centraliserat av universitetet. På din hemdator kan du själv installera det nyaste Office-paketet på adressenhttps://portal.office.com/account#installs. Logga in med Helsingfors universitets Microsoft 365-användarnamn (användarnamn@ad.helsinki.fi, t.ex. rkeskiva@ad.helsinki.fi). Instruktioner för installationen av ProPlus-paketet finns här: https://helpdesk.it.helsinki.fi/help/6006.

Du kan se vilken version av operativsystemet, dvs. vilken macOS-version du har, om du klickar på Apple-menyn och väljer Om denna Mac/About this Mac. De versioner som stöds är de tre senaste versionerna av operativsystemet.
Läsa mer om macOS-versionerna på Apple webbplats.

När du öppnar Office-applikationen första gången, ombeds du att logga in i Office. Försäkra att du loggar in med universitetets Microsoft 365-användarnamn.

Microsoft 365-användarnamnet är i formen användarnamn@ad.helsinki.fi, t.ex. Raimo Keski-Vääntös användarnamn är rkeskiva@ad.helsinki.fi

Här används Word som exempel.

Öppna ett Office-program, till exempel Word. Ett inloggningsfönster öppnas för Microsoft.
    Logga in med universitetets Office 365-användarnamn, som är i formatet användarnamn@ad.helsinki.fi. (t.ex. Raimo Keski-Vääntös användarnamn: rkeskiva@ad.helsinki.fi)

Office-paketet registreras på ditt användarnamn när du har loggat in i tjänsten.

Språkinställningar

När Office-paketet har uppdaterats på din dator och programmet öppnas för första gången, kan du få följande meddelande:

Detta innebär att språkinställningarna som tidigare gjordes i Office har flyttats till operativsystemet och numera hanteras i Systeminställningarna (System Preferences).

Problem med aktiveringen?

Fick du efter aktiveringen ett meddelande om att du kan läsa dokument men inte redigera dem? Du har en A1-licens som inte ger rättigheter att använda Office-paketet med universitetets Mac-datorer. Du måste be Helpdesk om en höjning till Microsoft 365-licensen. Läs instruktionerna för höjningen av licensen i Flamma.