Snabbmeddelandetjänst Jabber

Jabber är snabbmeddelandenät. Med Jabber kan du ansluta dig till gruppdiskussioner (rum) eller skicka privatmeddelanden till andra som använder Jabber. Du kan själv också skapa nya rum. I Jabber är det möjligt att skapa avgränsade rum med tillträde endast för separat tillåtna användare. Universitetets adress till Jabber är chat.helsinki.fi.

Jabber kontaktas via ett separat kundprogram. Rekommenderade kundprogram är:

• Pidgin (Windows och Linux)
  • Adium (Mac OSX)
  • Xabber (Android)

Pidgin är tillgänglig via Software Center på universitetets Windows-datorer.

Allmänna inställningar för kundprogram

• Server: chat.helsinki.fi
    • Port: 5222 (require encryption)
    • Protokoll: XMPP
    • Proxy: chat.helsinki.fi
    • Rum: rooms.chat.helsinki.fi