Xabber

Denna instruktion har skrivits för telefonen Huawei P10 lite, Android-versionen 8.0.0 och Xabbers version 2.6.2. Installation och användning av Xabber kan avvika i andra enheter och med andra programversioner i fråga om detaljer. Tillämpa instruktionen enligt din egen situation.

Xabber är ett snabbmeddelandeprogram, med vilket du kan ansluta dig till de gruppdiskussioner (rum) som finns i universitetets Jabber-tjänst. Du kan ladda ner Xabber i en Android-telefon från Google Play-butiken.

Obs! Även om programmet säger att du ska registrera ett XMPP-konto ska du inte göra det!

Använd universitets användarnamn i formatet: användarnamn@chat.helsinki.fi (till exempel rkeskiva@chat.helsinki.fi)

Fliken Närmare instruktioner har bildinstruktioner.

När du har laddat ner och startat Xabber kan du definiera inställningarna.

Xabbers basinställningar

• Starta Xabber.
    • Klicka på SIGN IN.
    • Fyll i följande fält:
      • Username: eget användarnamn@chat.helsinki.fi (t.ex. rkeskiva@chat.helsinki.fi) (1)
      • Password: lösenordet för ditt användarnamn (2).
      • Öppna ADVANCED OPTIONS (3).

• Du kan spara ditt lösenord genom att kryssa för alternativet Store password.
    • Klicka på CONNECT.

Ignorera eventuellt meddelande.

Anslutning till rum (diskussioner)

• Xabber startar.
    • Klicka på personikonen så visas en meny där du kan lägga till både en privat (Add contact) och en gruppchatt (Add conference).
    • Välj Add conference.

• Programmet föreslår för rumslistan adressen conference.chat.helsinki.fi, men ändra den till rooms.chat.helsinki.fi (1).
    • Ange namnet på det önskade rummet, på exempelbilden ansluter man till diskussionen "tike-offtopic" (2).
    • Klicka på Nästa (3) för att gå in i rummet.

• I följande fönster kan du redigera rumsinställningarna:
      • Nick: det namn som syns i rummet (1). Standarden är ditt eget användarnamn som vi rekommenderar att du använder.
      • Password: lösenord om det behövs (2).
      • Gå med i rummet genom att klicka på Join conference (3).
    • Klicka GOT IT för att hoppa över instruktionen.
    • Om du har tillgång till rummet och inställningarna i övrigt är korrekta kommer rummet att öppnas nu. Rummet sparas automatiskt för senare användning.