Att byta lösenord på nätet

Du kan byta ditt lösenord på nätet. Du måste ha ett giltigt användarnamn eller du ska ha ansökt om ett. Byte av lösenord sker på olika sätt beroende på om du kommer ihåg ditt lösenord eller om du har glömt det.

Obs! Vissa webbläsare (främst Firefox) har haft problem med att ändra lösenordet. Om det uppstår problem kan du försöka rensa cacheminnet, prova en annan webbläsare eller webbläsarens privata läge. Kontakta IT-Helpdesk om problemet kvarstår.

Läs också: När du har bytt lösenord

Att byta lösenord på nätet

• Gå till adressen https://www.helsinki.fi/losenord.
    • Välj antingen alternativ 1 eller 2 beroende på din situation.
    • Det nya lösenordet börjar fungera inom några minuter.

Se Detaljerad hjälp flik för mera instruktioner.

Jag kommer ihåg mitt användarnamn och mitt gamla lösenord

Kommer du till inloggningssidan.

• Läs användarreglerna.
    • Kryssa för rutan Jag godkänner behörighetsförbindelsen.
    • Klicka på Fortsätt.

• Skriv ditt nuvarande lösenord i fältet (1).
    • Skriv ditt nya lösenord i fältet (2).
    • Klicka på Byt lösenord (3).
    • Lösenordskraven finns vid (4).
    • Exempel på lämpliga lösenord hittar du genom att klicka på (5).

• Du får ett meddelande om byte av lösenord.

Det nya lösenordet börjar fungera inom några minuter.

Om du byter lösenord på en gemensam dator, rekommenderar vi att du stänger webbläsaren efter användning.

Om du har sparat ditt gamla lösenord t.ex. på telefonens e-postprogram, måste du byta det i inställningarna för e-postprogrammet.

Jag kommer inte ihåg mitt användarnamn och/eller mitt gamla lösenord

Gör så här om du inte kommer ihåg ditt lösenord men redan har ett användarnamn, har ansökt om ett användarnamn eller om ditt lösenord har gått ut.

Du kan byta ditt lösenord även om du inte kommer ihåg det. Först måste du identifiera dig med hjälp av Suomi.fi-tjänsten. Du kan identifiera dig med nätbankkoder, mobilcertifikat eller ett elektroniskt personkort beviljat av polisen.

• Välj identifikationssätt: certifikatkort, mobilcertifikat eller bank.
    • Du får ett meddelande om identifieringen lyckades. Gå tillbaka till universitetets webbplats genom att klicka på knappen Fortsätt till tjänsten (Jatka palveluun).
    • Uppgifterna har förts över till universitetet.
    • Läs användarreglerna.
    • Kryssa för rutan Jag godkänner behörighetsförbindelsen.
    • Klicka på Fortsätt.

• Skriv det nya lösenordet två gånger och klicka på Byt lösenordet.

• Du får ett meddelande om byte av lösenord.

Det nya lösenordet börjar fungera inom några minuter.