Spam och phising-meddelanden

Till universitetets e-post skickar regelbundet phising-meddelanden (nätfiske, phishing), med hjälp av vilka man försöker lura till sig användarens it-tillstånd och personuppgifter. Många meddelanden ser officiella ut även om det är frågan om bedrägeri.

Skräppost (spam, bulk mail, junk mail, unsolicited bulk email...) är e-postmeddelanden eller news-meddelanden som skickas till mottagaren utan mottagarens tillstånd. Skräppost kan vara så väl kommersiellt, politiskt, religöst som ideellt. Utgångspunkten är att allt som påstås i skräppost är skräp.

Tabs

Detaljerad hjälp

IT-avdelningen är intresserad av alla nätfiskeförsök där motivet är att få reda på universitetsstuderandes och -personals lösenord. Dessa meddelanden bör rapporteras till e-postens administration. För att minimera risken för skada hindrar administrationen e-posttrafik till bedragarens e-post.

• Rapportera endast phishing-försök som försöker luska ut ditt lösenord
  • Kontrollera om avsändarens adress redan finns på svarta listan. Detta kan du se på webbsidan http://majordomo.helsinki.fi/check_email_address.html
  • Ifall phising-försöket visar sig vara nytt, rapportera försöket till atk-posti [ät] helsinki.fi. Bifoga meddelandet med rubrikinformation i din rapport.

Instruktioner för att känna igen skräppost: