Tvingad omladdning av webbplatsen

För att minimera laddningstiderna visar de flesta webbläsare användaren tidigare nedladdade versioner av webbplatser i stället för data som laddats ner från nätet. Sidor sparas i den s.k. cachen på datorn automatiskt vid sidan av normal användning. Oftast gynnar detta användaren, men i vissa fall kan funktionen även leda till problem. Webbläsaren kan till exempel visa föråldrat innehåll i stället för det senaste, eller så kan vissa webbtjänster sluta fungera helt eller fungera på ett konstigt sätt.

När som helst under webbsökning kan du uppdatera sidan du tittar på till den senaste versionen på servern genom att klicka på webbläsarens knapp för att ladda om sidan (eller genväg F5), oftast representerad av en eller två pilar omslutna av en cirkel (se illustrationer). Denna funktion kontrollerar om en nyare version av innehållet du tittar på är tillgänglig än den som redan finns på din dator. De vanligaste webbläsarna har också funktionen att tvinga nedladdning av det senaste innehållet från servern, oavsett vilken version av innehållet du redan har på din dator. För att göra detta klickar du på samma knapp för omladdning med skifttangenten nedtryckt (eller genvägen Ctrl+F5).

Firefox