Software Center

Denna instruktion gäller Windows-enheter som underhålls centraliserat av universitetet.

På en Mac-dator som underhålls centraliserat av universitetet kan du själv installera program från Managed Software Center (anvisningar här).

15.1.2018: Underhållet av applikationerna på universitetets Windows-arbetsstationer med centraliserat underhåll flyttas över till ett nytt system i början av 2018.
Programportalen (Software Portal) som tidigare använts av universitetet kommer stegvis att falla bort och ersättas med Software Center som beskrivs i den här instruktionen. För närvarande fungerar båda systemen parallellt.
Om du inte hittar det program du letar efter här kan du kolla om det kanske finns tillgängligt i Programportalen.

Mer information i det här Flamma-meddelandet.

Letar du efter program du ska installera på din hemmadator? De hittar du på Programdistributionen (instruktion).

Tabs

Detaljerad hjälp
5.4.2018 Man har upptäckt en bugg i produkten. Om applikationen öppnas som helfönster, döljs rullningslisten på högra sidan. Då visas endast en lista med cirka 60 applikationer, trots att det i praktiken finns många fler tillgängliga. Lösningen på detta är att antingen välja listvy, varvid listan syns, eller minska fönstret så att rullningslisten kommer fram. När man rullar neråt på listan, uppdateras listan med applikationer och fler applikationer visas.

De här instruktionerna gäller Windows 10-datorer. På Windows 7-datorer fungerar Software Center på samma sätt. Leta fram programmet med datorns sökfunktion och följ dessa instruktioner.

Öppna Software Center på din dator på följande sätt:

• Klicka på förstoringsglaset. I sökfältet skriver du in software (1).
  • Sökresultatet öppnas (2).
  • Klicka på Software Center (3).
  •  Software Center öppnas. På bilden har fliken Applications valts.
  • Klicka på programikonen.
  • Du ser närmare uppgifter om det valda programmet.
    • Vid punkt (1) finns en kort beskrivning av programmet.
    • Punkt (2) visar bl.a. uppskattad installationstid och uppgifter om en omstart av datorn kommer att behövas.
  • Du kan installera programmet genom att klicka på Install (3).
  • Installationen startas.
  • Installationen är klar. Det är möjligt att ta bort en del program genom att klicka på Uninstall.
  • Nya program syns med markering i ett par dagar.
  • Senare kommer du att på fliken Installation status (1) se de program som installerats via Software Center. Status-fältet (2) visar om installationen har lyckats.
  • Inställningarna i punkten Options spelar just ingen roll för slutanvändaren i praktiken. Men genom att klicka på Sync Policy kan du ändå granska om nya inställningar riktas mot din dator. Funktionen är långsam!