Uppdatering av Windows 7 -stationär datorer till Windows 10 -datorer

Denna anvisning gäller Windows 7 -stationär datorer som underhålls centraliserat av universitetet.

OBS! Beroende på storleken på hårddiskarna på din stationär dator tar uppdateringen cirka 3–12 timmar. Om uppdateringen fortfarande pågår efter 12 timmar, kontakta Helpdesk.

Stödet för Windows 7-datorer upphör i januari 2020. I och med att stödet upphör avslutar Microsoft datasäkerhetsuppdateringarna för Windows 7. Centret för informationsteknik förhindrar datatrafik via Windows 7-datorer i universitetets nät från och med 2.1.2020.

Din enhet beslutar om datorn tas bort, om man ska skaffa en ny eller uppdatera den. Kontaktpersonen i din egen enhet berättar för dig hur du ska göra.

Mer information i Flamma.

Tabs

Detaljerad hjälp

Om du följer de här instruktionerna kommer Windows 10 att installeras på din dator:

• Du kan själv starta uppdateringen. Även HU-menyn berättar för dig om uppdateringen. Det lönar sig för dig att inleda uppdateringen då du vet att du inte kommer att använda din dator på cirka ett halvt dygn, till exempel efter arbetsdagen. Beroende på storleken på hårddiskarna på din dator tar uppdateringen cirka 3–12 timmar. Om uppdateringen fortfarande pågår efter 12 timmar, kontakta Helpdesk.
  • Kontrollera att din dator (även en bärbar dator i en dockningsstation) är kopplad till elnätet och nätverket.
  • Se till att din dators C: -enhet har minst 15 GB ledigt utrymme för installationen.
  • Under uppdateringen syns olika vyer på skärmen på din dator. DET ÄR MYCKET VIKTIGT ATT DU INTE RÖR DIN DATOR MEDAN UPPDATERINGEN PÅGÅR!
  • Dina applikationer och filer sparas på din dator, eftersom IT-centret tar en säkerhetskopia på data på din dator medan uppdateringen pågår.

Så här inleder du uppdateringen

• Kontrollera att din dator (även en bärbar dator i en dockningsstation) är kopplad till elnätet och nätverket.
  • Starta uppdateringen via Software Center genom att klicka på knappen Inplace Upgrade på fliken Operating System.
    Anvisning om användning av Software Center.

• Skärmbilden varierar medan installationen pågår. DET ÄR MYCKET VIKTIGT ATT DU INTE RÖR DIN DATOR MEDAN UPPDATERINGEN PÅGÅR!

När uppdateringen är färdig

• När uppdateringen är färdig får du meddelandet "Windows 10 was installed succesfully, press ok to reboot".
  • Klicka på OK. Datorn startar på nytt, varefter du kan arbeta som vanligt.

Kontakta Helpdesk i problemsituationer.

Läs också Helpdesks Windows 10-anvisningar: https://helpdesk.it.helsinki.fi/sv/help/10501.