Studerande, vill du använda universitets dator hemifrån?

Uppdaterad:
8.9.2017 - 9:45

Visste du att du inte behöver gå till universitetets datorklassrum när du vill använda ett program som finns på universitetets dator? Fjärrskrivbordet är en tjänst som tillåter fjärranvändning av universitetets dator från din egen enhet.

Med fjärrskrivbordet kan du använda de vanligaste av universitetets program. Adobe-program kan endast användas på Designer-arbetsstationerna på fjärde våningen i Aleksandria.

Fjärrskrivbord från hemdatorn

Du kan använda universitets Linux-skrivbord på distans på din hemdator eller mobila enhet. Du behöver inte ett separat Linux-användarnamn.

Gå till adressen http://vdi.helsinki.fi. Välj om du vill installera programmet VMware Horizon Client på din dator eller om du vill använda fjärrskrivbordet via webbläsaren. Du kan installera programmet via programdistributionen. Läs installationsanvisningen på Helpdesk-webbplatsen (länk).

Fjärrskrivbordet på universitetets dator

När du använder universitetets dator kan du med hjälp av fjärrskrivbordstjänsten välja om du vill använda Linux- eller Windows-skrivbordet. Vid äldre arbetsstationer öppnar du enkelt fjärrskrivbordet via HY-menyn. HY-menyn finns nere i verktygsfältet. Dess ikon är universitetets logo.

Vid terminalerna i Aleksandria kan du redan i vid inloggning välja om du vill använda Linux- eller Windows-skrivbordet.

Du behöver inte separata Linux-koder eller en dubbelbootningsenhet.

Instruktioner för fjärrskrivbordet finns på Helpdesk-webbplatsen.