Koti- ja ryhmätallennustilaan yhdistäminen ja niiden etäkäyttö (Mac)

Macin pitää olla joko yliopiston verkossa (esim. eduroam) tai VPN-yhteydessä. Kun olet muodostanut etäyhteyden, voit ottaa etäyhteyden kotihakemistoosi (Z-asema) ja ryhmälevyihin (P-asema). Voit käsitellä hakemiston tiedostoja ja kansioita ikään kuin ne olisivat kotikoneellasi.

Keskitetyssä ylläpidossa olevalla Macilla on helppo avata kotihakemisto tai ryhmälevy avaamalla ensin VPN-yhteys ja avaamalla sen jälkeen yhteys verkkolevylle samalla tavalla kuin yliopistollakin, eli napsauttamalla valikkoriviltä yliopistovalikkoa ja valitsemalla Open Home Directory tai Open Group Directory.

Tabs

Pikaohje

Kotihakemistot

1. Napsauta näppäinkomento cmd + K (huom. siirry Työpöydälle eli Finderiin)
  2. Kirjoita Palvelinosoite (Server Address): -kenttään: smb://ad.helsinki.fi/home/t/tunnus, jossa ”t” on käyttäjätunnuksesi ensimmäinen kirjain ja ”tunnus” on käyttäjätunnuksesi.
  3. Napsauta Yhdistä (Connect) ja syötä yliopiston tunnuksesi ja salasanasi. Varmista, että Rekisteröityneenä käyttäjänä (As a Registered user) on valittuna.

Ryhmätallennustilat

1. Napsauta näppäinkomento cmd + K (huom. siirry Työpöydälle eli Finderiin)
  2. Kirjoita Palvelinosoite (server address) -kenttään:  smb://groupX.ad.helsinki.fi/vastuualuetunnus, jossa X määräytyy vastuualuetunnuksen ensimmäisestä numerosta (esim. Tietotekniikkakeskus H907 > group9, smb://group9.ad.helsinki.fi/h907). Ks. lista tulosyksiköistä Flammasta.
  3. Napsauta Yhdistä (Connect) ja syötä yliopiston tunnuksesi ja salasanasi. Varmista, että Rekisteröityneenä käyttäjänä (As a Registered user) on valittuna.

Paina Pluspainikkeen kuva -painiketta, jolloin osoite kopioituu listaan, eikä sinun tarvitse jatkossa kirjoittaa tätä osoitetta uudelleen.

Tarkka ohje

Kotihakemistot

• Napsauta tyhjää kohtaa Työpöydällä.
  • Napsauta valikkoriviltä Siirry (Go) -painiketta ja valitse Yhdistä palvelimeen (Connect to Server).

Yhdistä palvelimelle - Mac

Näppäinkomento cmd + K avaa nopeasti Yhdistä palvelimeen (Connect to server) -ikkunan.

• Kirjoita Palvelinosoite (Server Address): -kenttään: smb://ad.helsinki.fi/home/t/tunnus, jossa ”t” on käyttäjätunnuksesi ensimmäinen kirjain ja ”tunnus” on käyttäjätunnuksesi.
    • Vanhemmissa OS X -versioissa voidaaan joutua käyttämään polkua smb://cella.ad.helsinki.fi/u#/t/tunnus, jossa ”t” on käyttäjätunnuksesi ensimmäinen kirjain ja ”tunnus” on käyttäjätunnuksesi. ”u#” määrittyy alla olevan taulukon perusteella (esim. tässä tapauksessa t on u6).

Käyttäjätunnuslista - Mac

• Syötä yliopiston tunnuksesi ja salasanasi. Varmista, että Rekisteröityneenä käyttäjänä (As a Registered user) on valittuna.

Nyt kotihakemistosi avautuu. Löydät sen jatkossa napsauttamalla Finderin sivupalkista tai napsauttamalla Työpöytää ja valitsemalla Siirry (Go) >Tietokone (Computer) > Levykuvake (joka on nimetty käyttäjätunnuksesi mukaan).

Jos yhteys kotihakemistoosi katkeaa, eikä se ole enää näkyvissä koneellasi, muodosta yhteys uudestaan.

Ryhmätallennustilat

Ryhmätallennustilaan eli ryhmälevylle otetaan yhteys vastaavalla tavalla, mutta osoitteena käytetään smb://groupX.ad.helsinki.fi/vastuualuetunnus, jossa X määräytyy vastuualuetunnuksen ensimmäisestä numerosta (esim. Tietotekniikkakeskus H907 > group9, smb://group9.ad.helsinki.fi/h907). Ks. lista tulosyksiköistä Flammasta.

Paina Pluspainikkeen kuva -painiketta, jolloin osoite kopioituu listaan, eikä sinun tarvitse jatkossa kirjoittaa tätä osoitetta uudelleen. Napsauta lopuksi Yhdistä (Connect)-painiketta.

Syötä yliopiston tunnuksesi ja salasanasi. Varmista, että Rekisteröityneenä käyttäjänä (As a Registered user) on valittuna.

Nyt ryhmähakemistosi avautuu. Löydät sen jatkossa napsauttamalla Finderin sivupalkista tai napsauttamalla Työpöytää ja valitsemalla Siirry (Go) >Tietokone (Computer) > Levykuvake (joka on nimetty käyttäjätunnuksesi mukaan).

Jos yhteys ryhmähakemistoosi katkeaa, eikä se ole enää näkyvissä koneellasi, muodosta yhteys uudestaan.

Yliopiston keskitetyssä ylläpidossa oleva Mac kirjautuu automaattisesti kotihakemistoon ja ryhmälevylle. Kotikoneessa pitää syöttää oma käyttäjätunnus ja salasana käsin.