Koti- ja ryhmätallennustilaan yhdistäminen ja niiden etäkäyttö (Mac)

Macin pitää olla joko yliopiston verkossa (esim. eduroam) tai VPN-yhteydessä (Katso ohjeet Tunnelblickin käyttöön). Kun olet muodostanut etäyhteyden, voit ottaa etäyhteyden kotihakemistoosi (Z-asema) ja ryhmälevyihin (P-asema). Voit käsitellä hakemiston tiedostoja ja kansioita ikään kuin ne olisivat kotikoneellasi.

Tämä ohje on tarkoitettu yliopiston ulkopuolisille Mac-koneille.

Yliopiston keskitetyssä ylläpidossa olevalla Macilla on helppo avata kotihakemisto tai ryhmälevy avaamalla ensin VPN-yhteys (esim. Tunnelblickilla) ja avaamalla sen jälkeen yhteys verkkolevylle samalla tavalla kuin yliopistollakin, eli napsauttamalla valikkoriviltä yliopistovalikkoa ja valitsemalla Open Home Directory tai Open Group Directory. Katso kuvalliset ohjeet

 • Varmista että olet yliopiston verkossa (esim. eduroam-verkossa tai Tunnelblickin avulla)
   
 • Napsauta Finderissä Cmd + K
   
 • Kotihakemiston yhdistäminen: Kirjoita avautuvaan ikkunaan smb://ad.helsinki.fi/home/t/tunnus, missä t-arvo on käyttäjätunnuksesi ensimmäinen kirjain ja tunnus on käyttäjätunnuksesi.
  • Esimerkiksi Raimo Keski-Väännön käyttäjätunnus on rkeskiva. Kotihakemiston osoite on silloin smb://ad.helsinki.fi/home/r/rkeskiva 
    
 • Ryhmätallennustilan yhdistäminen: Kirjoita avautuvaan ikkunaan smb://ad.helsinki.fi/group
   
 • Napsauta Yhdistä (Connect) ja syötä tunnuksesi ja salasanasi. Varmista, että Rekisteröityneenä käyttäjänä (As a Registered user) on valittuna.

Lue kuvalliset ohjeet Tarkka ohje -välilehdellä 

Kotihakemistot

Napsauta näppäinkomento cmd + K (huom. siirry Työpöydälle eli Finderiin)

Kirjoita Palvelinosoite (Server Address): -kenttään: smb://ad.helsinki.fi/home/t/tunnus, missä t-arvo on käyttäjätunnuksesi ensimmäinen kirjain ja tunnus on käyttäjätunnuksesi.

Esimerkiksi Raimo Keski-Väännön käyttäjätunnus on rkeskiva. Kotihakemiston osoite on silloin smb://ad.helsinki.fi/home/r/rkeskiva

Napsauta Yhdistä (Connect) ja syötä tunnuksesi ja salasanasi. Varmista, että Rekisteröityneenä käyttäjänä (As a Registered user) on valittuna.

Jos asetukset ovat menneet oikein, niin kotihakemisto avautuu käyttöösi. Nyt voit käyttää kansiota aivan samalla lailla kuin muitakin kansioita. Huomaa, että yhteys pitää muodostaa joka kerta erikseen ja VPN-yhteys pitää olla päällä koko ajan kansiota käytettäessä. 

Ryhmätallennustilat

 • Napsauta näppäinkomento cmd + K (huom. siirry Työpöydälle eli Finderiin)
 • Kirjoita Palvelinosoite (server address) -kenttään:  smb://ad.helsinki.fi/group
 • Napsauta Yhdistä (Connect) ja syötä yliopiston tunnuksesi ja salasanasi. Varmista, että Rekisteröityneenä käyttäjänä (As a Registered user) on valittuna.

VINKKI: Paina + -painiketta, jolloin osoite kopioituu listaan, eikä sinun tarvitse jatkossa kirjoittaa tätä osoitetta uudelleen.

Anna palautetta

Helsingin yliopiston IT-Helpdeskin ohjesivusto auttaa sinua työhösi liittyvissä IT-aiheisissa kysymyksissä. Kerro meille, miten voisimme parantaa ohjeitamme. Arvostamme suuresti palautettasi!

Kuinka parantaisit ohjeistusta?
Takaisin ylös