Yliopiston Mac: Ohjelmien asennus

Yliopiston keskitetyssä ylläpidossa olevaan Maciin voidaan asentaa itse ohjelmia Managed Software Centeristä.

Keskitetyssä ylläpidossa olevaan Maciin kirjaudutaan yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla.

Yliopiston keskitetyssä hallinnassa olevat koneet voi nyt päivittää itsepalveluna macOS Monterey-versioon.

• Intel-koneiden päivitys käynnistetään Managed Software Updatessa. Päivitys tulee tarjolle vain niille koneille, joille asentuminen on vaatimusten mukaan mahdollista.
  • M1-mallinen tai uudempi Apple Silicon -prosessorilla varustettu Mac: Valitse Omenavalikko ­> System Preferences > Software Update
    • Tunnistat Apple Silicon -prosessorillisen Omenavalikon About This Mac -näkymän Chip-kohdasta.

Uudet Mac-koneet tulevat jo uusin käyttöjärjestelmä asennettuna. Lue tarkempia ohjeita Flamman uutisesta.

1. Avaa Yliopisto-menu > Managed Software Center
    (Löytyy myös: Applications (Ohjelmat) > Managed Software Center).
  2. Avautuu App Storen tyylinen ikkuna. All Items (Kaikki ohjelmistot) -kohdasta näet kaikki asennettavissa olevat ohjelmat. Napsauta Install (Asenna) asentaaksesi ja Remove (Poista) poistaaksesi kyseisen ohjelman.

Portaalia kehitetään ja sinne lisätään yliopistolaiselle hyödyllisiä ohjelmia. Seuraavassa on esimerkkejä portaalista asennettavista ohjelmista. Tarkista portaalista uusin ohjelmistovalikoima.

• Adobe Digital Editions - digitaalisten aineistojen lukuohjelma
  • LibreOffice - avoin toimisto-ohjelmisto, avaa PDF-tiedostot (vaihtoehto MS Officelle)
  • EndNote - ohjelmisto kirjallisuusviitteiden hallintaan (vaihtoehto Refworksille)
  • SPSS ja JMP - statistiikkaohjelmia
  • Write-N-Cite - viitetietokantaohjelma Refworks (vaihtoehto EndNotelle)
  • Matlab - laskentaohjelma