Fjärranvändning av hemkatalog och grupp (Mac)

Din dator bör vara kopplad med en VPN-anslutning innan du fortsätter. Då du har skapat en fjärranslutning kan du fjärransluta dig till din hemkatalog (Z-stationen). Du kan hantera katalogens filer och mappar som om de var på din hemdator.

På Mac-datorer som underhålls centraliserat är det enkelt att öppna en hemkatalog eller diskgrupp genom att först öppna en VPN-anslutning och sedan ansluta till en nätverksdisk på samma sätt man gör vid universitetet, dvs. genom att klicka på universitetsmenyn på menyraden och välja Home Directory eller Open Group Directory.

En Mac-dator som underhålls centraliserat av universitetet loggar automatiskt in på hemkatalogen och diskgruppen. På hemdatorn måste man skriva sitt användarnamn och lösenord manuellt.

Innehållsförteckning

Hemkatalog 

Klicka på en tom yta på Arbetsbordet.

Klicka på rullgardinsmenyn Go i övre kanten av arbetsbordet och välj Anslut till servern (Connect to server).

  • Du kan också använda Tangentkommandot cmd + K  

Skriv följande i fältet Server Address

smb://ad.helsinki.fi/home/a/användarnamn

där du anger värdet för a är den första bokstaven i ditt användarnamn och användarnamn avser ditt användarnamn.

Till exempel Raimo Keski-Vääntös användarnamn är rkeskiva. Hemkatalogen har då adressen smb://ad.helsinki.fi/home/r/rkeskiva

Diskgrupp 

Anslutningen till en diskgrupp skapas på motsvarande sätt, men med adressen:

smb://ad.helsinki.fi/group

Fyll i ditt användarnamn och ditt lösenord vid universitetet. Kontrollera att alternativet Rekisteröityneenä käyttäjänä (As a Registered user) är valt.

Protip: Klicka på + -knappen så att adressen kopieras till listan. Då behöver du inte skriva in denna adress på nytt i fortsättningen. Klicka till slut på knappen Yhdistä (Connect).

Ge respons

Webbplatsen med anvisningar från IT-Helpdesk vid Helsingfors universitet hjälper dig i dina jobbrelaterade IT-frågor. Berätta för oss hur vi skulle kunna förbättra våra anvisningar. Vi uppskattar verkligen din respons!

Hur skulle du förbättra denna instruktion?
Tillbaka upp