Yliopiston palvelujen etäkäyttö

Joskus sinulle voi tulla tarve käyttää yliopiston sisäisiä tietokantoja, hakemistoja tai joitakin verkkopalveluja yliopiston ulkopuolelta (esimerkkeinä vaikkapa  kotihakemistosi tai SAP). Tällöin sinun täytyy muodostaa yhteys yliopiston verkkoon. Yhteyttä varten tarvitaan salattu yhteyskanava, ns. VPN-yhteys. Yliopisto tarjoaa useita vaihtoehtoja yhteyden muodostamiseen. Helpoin tapa päästä tiettyihin, rajattuihin palveluihin käsiksi on VPN-portaali, selaimella käytettävä sovellus. Monipuolisempaan käyttöön suositellaan asennettavaksi oikea VPN-asiakasohjelma. VPN-asiakasohjelman käyttäminen mahdollistaa mm. sen, että saat kotihakemistosi näkymään verkkolevynä koneellasi.

Lue myös ohjeet Yhteydet yliopiston ulkopuolelta ja Etätyöpöytä.

Haluatko käyttää kirjaston e-aineistoja etänä. Kirjaston ohjeet löydät täältä.

OpenVPN-kapasiteettia kasvatettu etätöiden helpottamiseksi

Tietotekniikkakeskus on kasvattanut OpenVPN-palvelun kapasiteettia lisäämällä uh-vpn-helsinkifi-only (tai HY-TUN) -yhteyden. Uusi yhteys on  päivitetty automaattisesti kaikille keskitetyn hallinnan Windows-koneille.

OpenVPN löytyy Windowsin alavalikosta hiiren kakkospainikkeella.

Käyttöohje

Käytä uh-vpn-helsinkifi-only (tai HY-TUN) -yhteyttä, jos olet kotiverkossa tai muussa verkossa, johon luotat

•   Ainoastaan tarpeellinen liikenne menee yliopiston kautta (mm. kotihakemistot, Efecte, SAP)
  •   Kuormittaa vähemmän yliopiston verkkoa

Käytä uh-vpn-allroute (tai HY-VPN) -yhteyttä, jos olet muussa verkossa, esimerkiksi hotellissa tai kahvilassa

•   Kaikki liikenne kulkee tietoturvallisesti yliopiston kautta
  •   Kuormittaa enemmän yliopiston verkkoa

Helsingin yliopiston palveluiden etäkäytöstä kerrotaan myös Opiskelijan digitaidoissa.

Etäkäytettävä työpöytä

Helsingin yliopistolla on käytössä etäkäytettävä työpöytä (VDI-ympäristö), jota käytetään VMware-asiakasohjelmalla. Etäkäytettävässä työpöydässä voidaan käyttää kaikkia muitakin ohjelmia samoin kuin perinteisessä yliopiston työasemassa.
Asennusohje

Kun käytät etäkäytettävää työpöytää, sulje muut vpn-yhteydet (esim. OpenVPN), ettet varaa itsellesi kahta vpn-lisenssiä.
Lue Helpdeskin vinkit etätyöskentelyyn.

Kotihakemiston etäkäyttö