Kokoomasivu

Yliopiston palvelujen etäkäyttö

OpenVPN-kapasiteettia kasvatettu etätöiden helpottamiseksi

Tietotekniikkakeskus on kasvattanut OpenVPN-palvelun kapasiteettia lisäämällä uuden hy-tun -yhteyden. Uusi yhteys päivittyy automaattisesti kaikille keskitetyn hallinnan Windows-koneille 18.3. alkaen.

Avaa OpenVPN Windowsin alavalikosta hiiren kakkospainikkeella.

OpenVPN-valikko näyttää päivityksen jälkeen tältä:

OpenVPN-asetukset

Käyttöohje

Käytä uutta hy-tun -yhteyttä, jos olet kotiverkossa tai muussa verkossa, johon luotat

•   Ainoastaan tarpeellinen liikenne menee yliopiston kautta (mm. kotihakemistot, Efecte, SAP)
  •   Kuormittaa vähemmän yliopiston verkkoa

Käytä hy-yhteyttä, jos olet muussa verkossa, esimerkiksi hotellissa tai kahvilassa

•   Kaikki liikenne kulkee tietoturvallisesti yliopiston kautta
  •   Kuormittaa enemmän yliopiston verkkoa

Joskus sinulle voi tulla tarve käyttää yliopiston sisäisiä tietokantoja, hakemistoja tai joitakin verkkopalveluja yliopiston ulkopuolelta (esimerkkeinä vaikkapa  kotihakemistosi tai SAP). Tällöin sinun täytyy muodostaa yhteys yliopiston verkkoon. Yhteyttä varten tarvitaan salattu yhteyskanava, ns. VPN-yhteys. Yliopisto tarjoaa useita vaihtoehtoja yhteyden muodostamiseen. Helpoin tapa päästä tiettyihin, rajattuihin palveluihin käsiksi on VPN-portaali, selaimella käytettävä sovellus. Monipuolisempaan käyttöön suositellaan asennettavaksi oikea VPN-asiakasohjelma. VPN-asiakasohjelman käyttäminen mahdollistaa mm. sen, että saat kotihakemistosi näkymään verkkolevynä koneellasi. Henkilökunnan koneissa on valmiiksi asennettuna Pulse Secure -niminen VPN-asiakasohjelma.

Lue myös ohjeet Yhteydet yliopiston ulkopuolelta ja Etätyöpöytä.

Helsingin yliopiston palveluiden etäkäytöstä kerrotaan myös Opiskelijan digitaidoissa.

OpenVPN

Suositeltava tapa yhdistää yliopiston verkkoon.

Etäkäytettävä työpöytä

Helsingin yliopistolla on käytössä etäkäytettävä työpöytä (VDI-ympäristö), jota käytetään VMware-asiakasohjelmalla. Etäkäytettävässä työpöydässä voidaan käyttää kaikkia muitakin ohjelmia samoin kuin perinteisessä yliopiston työasemassa.
Asennusohje

Kun käytät etäkäytettävää työpöytää, sulje muut vpn-yhteydet (OpenVPN / Pulse Secure), ettet varaa itsellesi kahta vpn-lisenssiä.
Lue Helpdeskin vinkit etätyöskentelyyn.

Pulse Secure

Henkilökunnan kannettavissa koneissa on valmiiksi asennettuna Pulse Secure -niminen VPN-asiakasohjelma. Rajallinen lisenssimäärä.

VPN-portaali

VPN-portaalin avulla voit hakea myös koti- ja ryhmähakemistoissa olevia tiedostoja kotikoneelle työstettäväksi sekä ladata niitä takaisin yliopiston palvelimelle. Lisäksi portaalin kautta voi käyttää muun muassa yliopiston hallinnon tarvitsemaa SAP-ohjelmaa ja muitakin suojatun yhteyden vaatimia verkkopalveluita. Sellaisiin etäkäyttötapauksiin, joihin selainpohjaiset ratkaisut eivät riitä, on tarjolla erillinen omalle koneelle asennettava HY-VPN –ohjelmisto. Henkilökunnan kannettavissa työasemissa valmiiksi asennettuna vastaava Pulse Secure -ohjelma.

Kotihakemiston etäkäyttö

Kotihakemiston käyttäminen esimerkiksi kotoa onnistuu VPN-yhteyden avulla.