Kokoomasivu

Yliopiston palvelujen etäkäyttö

Joskus sinulle voi tulla tarve käyttää yliopiston sisäisiä tietokantoja, hakemistoja tai joitakin verkkopalveluja yliopiston ulkopuolelta (esimerkkeinä vaikkapa  kotihakemistosi tai SAP). Tällöin sinun täytyy muodostaa yhteys yliopiston verkkoon. Yhteyttä varten tarvitaan salattu yhteyskanava, ns. VPN-yhteys. Yliopisto tarjoaa useita vaihtoehtoja yhteyden muodostamiseen. Helpoin tapa päästä tiettyihin, rajattuihin palveluihin käsiksi on VPN-portaali, selaimella käytettävä sovellus. Monipuolisempaan käyttöön suositellaan asennettavaksi oikea VPN-asiakasohjelma. VPN-asiakasohjelman käyttäminen mahdollistaa mm. sen, että saat kotihakemistosi näkymään verkkolevynä koneellasi. Henkilökunnan koneissa on valmiiksi asennettuna Pulse Secure -niminen VPN-asiakasohjelma.

Lue myös ohjeet Yhteydet yliopiston ulkopuolelta ja Etätyöpöytä.

Helsingin yliopiston palveluiden etäkäytöstä kerrotaan myös Opiskelijan digitaidoissa.

Pulse Secure

Henkilökunnan kannettavissa koneissa on valmiiksi asennettuna Pulse Secure -niminen VPN-asiakasohjelma.

Etäkäytettävä työpöytä

Helsingin yliopistolla on käytössä etäkäytettävä työpöytä (VDI-ympäristö), jota käytetään VMware-asiakasohjelmalla. Etäkäytettävässä työpöydässä voidaan käyttää kaikkia muitakin ohjelmia samoin kuin perinteisessä yliopiston työasemassa.
Asennusohje

VPN

VPN-portaali

VPN-portaalin avulla voit hakea myös koti- ja ryhmähakemistoissa olevia tiedostoja kotikoneelle työstettäväksi sekä ladata niitä takaisin yliopiston palvelimelle. Lisäksi portaalin kautta voi käyttää muun muassa yliopiston hallinnon tarvitsemaa SAP-ohjelmaa ja muitakin suojatun yhteyden vaatimia verkkopalveluita. Sellaisiin etäkäyttötapauksiin, joihin selainpohjaiset ratkaisut eivät riitä, on tarjolla erillinen omalle koneelle asennettava HY-VPN –ohjelmisto. Henkilökunnan kannettavissa työasemissa valmiiksi asennettuna vastaava Pulse Secure -ohjelma.

Kirjaudu VPN-portaaliin: https://www.vpn.helsinki.fi

Kotihakemiston etäkäyttö

Kotihakemiston käyttäminen esimerkiksi kotoa onnistuu VPN-yhteyden avulla.