Always on VPN (AoVPN)

AoVPN EI OLE VIELÄ SAATAVILLA YLEISESTI. Tiedotamme käyttöönotosta erikseen.

Tämä ohje on tarkoitettu yliopiston keskitetyssä ylläpidossa oleville Windows-koneille.

Yliopistolla on useita tapoja yhdistää kone yliopiston verkon ulkopuolelta yliopistolle turvallisesti. Yleisin tekniikka tällaisen yhteyden muodostamiseen on VPN. Tässä ohjeessa käsitellään AoVPN-yhteyden (Always on VPN) muodostamista.

AoVPN käyttö edellyttää, että ensin koneisiin asennetaan palvelun käyttämät varmenteet. Uudemmissa koneissa osa varmenteista on jo asennettu valmiiksi, vanhempiin voit asentaa ne itse Software Centeristä.

AoVPN:n edut:

• Käynnistyy automaattisesti, kun laitteella on internet-yhteys, eikä laite ole jo samanaikaisesti HY:n verkossa (lankaverkko, Eduroam tai OpenVPN).
  • Koti- ja ryhmälevyhakemistot ilmestyvät käyttöön automaattisesti.
  • Kertakirjautuminen yliopiston palveluihin toimii.

AoVPN:n rajoitukset:

• Toimii vain Windows-kannettavilla (Windows 10 Enterprise 1803 tai uudempi).
  • Kannettavan on oltava yliopiston keskitetyssä ylläpidossa.
  • Kotiverkossa olevaan yliopiston kannettavaan käyttäjä voi itse asentaa AoVPN:n Software Centeristä, kunhan laite on käyttöönoton aikana  yhdistettynä HY:n verkkoon (OpenVPN).
  • Ei toimi yhteiskäyttöisillä koneilla.
  • Kaikkea liikennettä ei kierrätetä yliopiston verkon kautta.

Asennus

• Avaa Software Center ja etsi Applications-välilehdeltä hakusanalla "aovpn". Saat tulokseksi kolme sovellusta.
    • Install User Tunnel - asenna AoVPN käyttäjätunneli
    • Install Device Tunnel - asenna AoVPN laitetunneli (laitetunneli voi jo olla asennettuna automaattisesti)
    • Device Tunnel requirement test - voit testata, voiko koneelle asentaa AoVPN laitetunnelin
Device Tunnel (laitetunneli) ottaa turvallisen yhteyden yliopiston palvelimelle, kun tietokoneella on verkkoyhteys. Laitetunneli mahdollistaa kannettavan verkkoyhteyksiin ja hallintaan liittyvien toimenpiteiden suorittamisen jo ennen kuin käyttäjä kirjautuu koneelle.
User Tunnel (käyttäjätunneli) avautuu, kun käyttäjä kirjautuu koneelle. Käyttäjätunneli mahdollistaa yliopiston palvelujen käytön turvallisella VPN-yhteydellä.

1) Tarkista ensin, onko koneellesi asennettu AoVPN:n laitetunneli:

• Napsauta Install/Reinstall kohdassa AoVPN - Device Tunnel requirement test

Onnistuneen testiajon tulokset:

• Device Tunnel requirement test
    Tarkista, että
    KAIKKI KOHDAT ovat "Passed".

2) Jos testiajo onnistui, voit asentaa käyttäjätunnelin (AoVPN - Install User Tunnel).

• Napsauta auki AoVPN - User Tunnel ja valitse Install
Mikäli asennus ei onnistu, käynnistä kone uudelleen ja yritä uudelleen. Jos ei vieläkään onnistu, odota rauhassa seuraavaan päivään, taustalla saattaa olla pyörimässä juuri toinen tehtävä. Jos ei näidenkään jälkeen ota onnistuakseen, olethan yhteydessä Helpdeskiin.

Käyttö

• Always on VPN käynnistyy automaattisesti, kun laiteella on internet-yhteys käytettävissä ja laite ei ole HY:n verkossa.
  • Voit käynnistää yhteyden myös itse. Avaa näytön alareunasta langattomat yhteydet, etsi UH User VPN -kohta, klikkaa  Connect. Rastittamalla kohden Connect automatically yhteys muodostuu jatkossa automaattisesti.
  • Toimivan yhteyden voit tarkistaa avaamalla alareunan tehtäväpalkista verkkoyhteydet.

Yhteyden katkaiseminen

• Avaa yhteysvalikko ruudun alareunasta, valitse UH User VPN ja klikkaa Disconnect

Ongelmatilanteita

Kaikkea liikennettä ei kierrätetä yliopiston verkon kautta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos jokin ulkoinen palvelu vaatii käyttäjältä tietyn IP-avaruuden osoitetta (käytännössä 128.214-alkuista), niin tähän tapaukseen AoVPN ei sovellu (esim. kirjaston tietokannat).

• Vaihda tällöin OpenVPN-yhteyteen, valitse yhteys nimeltä UH-VPN-ALLROUTE.
  • Voit tarkistaa käytössä olevan IP-osoitteen osoitteessa https://www.ipchicken.com/
    Alla olevassa esimerkissä koneen osoite on yliopiston verkossa.
  • Kotiverkossa pitää olla IPSec PassThrough -asetus sallittuna (Enabled), jotta Always on VPN toimisi. Katso lisätiedot oman operaattorin ohjeista tai modeemin käsikirjasta.