Kokoomasivut

Koontisivut ovat ylläpidon keräämiä linkkilistoja aiheittain.

Käyttäjätunnukset

Jokainen yliopistolainen tarvitsee työnsä tai opintojensa suorittamiseksi käyttäjätunnuksen ja siihen liittyvän salasanan Helsingin yliopiston tietojärjestelmien käyttöön. Ensisijainen käyttäjätunnus on ns. AD-tunnus, jolla kirjaudutaan yliopiston koneille sekä kaikkiin yleisimpiin verkkopalveluihin, kuten sähköpostiin sekä Flammaan.

Mobiililaitteet

Mobiililaitteiden ja älypuhelinten yleistyminen toi mukanaan paitsi uusia mahdollisuuksia, myös uusia haasteita. Eräs suurimmista on tietoturvallisuus, jonka merkitys korostuu datamäärien kasvaessa ja käyttötapojen moninaistuessa. Vaikka teknistä tietoturvaa ei sovi vähätellä, muodostuu iso osa tietoturvallisuudesta käyttäjän omista toimista. Tähän ohjeeseen on koottu parhaat älypuhelinten turvallisuuteen liittyvät käytännöt. Listan ei ole tarkoitus toimia täydellisen kattavana tietoturvaohjeena, vaan enemmänkin helppolukuisena tarkistuslistana asioista, joista pitää huolehtia.

Näin teet etätyötä

Tämän sivun tarkoituksena on esitellä Helsingin yliopiston tietotekniikkapalveluiden etäkäyttöä ja opastaa niiden käyttöönotossa.

Office 365 -palvelut

Microsoft Office 365 on yliopiston työkalupaketti, joka tuo yliopistolaisille käyttöön kaikille yhteisen kalenterin ja sähköiset toimistotyökalut. Office 365 sisältää lukuisia päivittäisessä työssä tarpeellisia palveluita, kuten sähköpostin, kalenterin, pikaviesti- ja verkkokokous­palvelut sekä tiedon jakamisen ja sosiaalisen median työkaluja.

Kirjaudu Office 365 -palveluun tästä osoitteesta: https://helsinki.fi/office365

Office 365 -posti

Lue sähköposti selaimella osoitteessa https://www.helsinki.fi/office365

Tallentaminen ja tiedon jakaminen

Yliopistolla on mahdollisuus käyttää erilaisia verkkolevyjä joko omaan tai ryhmätyöskentelyyn sekä yliopiston koneilla että omilla kotikoneilla. Työtiedostoja voi tallentaa koti- ja ryhmähakemistojen lisäksi omalle koneelle tai ulkoisille tallennusvälineille. Tallennusvälineiden ominaisuudet eroavat toisistaan. Osa on tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön ja osa soveltuu tiedon jakamiseen muiden kanssa.  Tällä sivulle on koottu linkkejä tarkempiin ohjeisiin.

Tallennuksesta kerrotaan enemmän Opiskelijan digitaidoissa.

Tietoturva

Tälle sivulle on koottu tietoturvaan liittyvää tietoa Helpdeskin sivuilta, Opiskelijan digitaidoista ja Flammasta.

Tulostaminen yliopistolla

Tässä ohjeessa kerromme yleisiä tulostamiseen ja skannamiseen liittyviä asioita Helsingin yliopistolla

Windows 10

Tälle sivulle on keskitetysti koottu linkit Windows 10 -ohjeisiin, joilla pääset ketterästi alkuun!

Yhteydenpito ja viestintä

Yliopistolla on käytössä Office 365 -sähköposti. Voit lukea sähköpostia selaimella tai erillisillä sähköpostiohjelmilla.

Yhteydet yliopiston ulkopuolelta

Yliopistolla on verkkopalveluita, joiden käyttö on lisenssisyistä rajattu vain yliopiston verkkoon. Tällaisia ovat mm. kirjaston tarjoamat tietokannat ja sähköiset lehdet. Mikäli palveluita haluaa käyttää yliopiston verkon ulkopuoliselta koneelta, on se mahdollista vain muodostamalla suojattu yhteys kotikoneen ja yliopiston palvelimen välille.

Yleisin tekniikka tälläisen yhteyden muodostamiseen on VPN. VPN-yhteyden käyttämiseen tarvitaan voimassa oleva yliopiston käyttäjätunnus.

Yliopiston palvelujen etäkäyttö

Joskus sinulle voi tulla tarve käyttää yliopiston sisäisiä tietokantoja, hakemistoja tai joitakin verkkopalveluja yliopiston ulkopuolelta (esimerkkeinä vaikkapa  kotihakemistosi tai SAP). Tällöin sinun täytyy muodostaa yhteys yliopiston verkkoon. Yhteyttä varten tarvitaan salattu yhteyskanava, ns. VPN-yhteys. Yliopisto tarjoaa useita vaihtoehtoja yhteyden muodostamiseen. Helpoin tapa päästä tiettyihin, rajattuihin palveluihin käsiksi on VPN-portaali, selaimella käytettävä sovellus. Monipuolisempaan käyttöön suositellaan asennettavaksi oikea VPN-asiakasohjelma. VPN-asiakasohjelman käyttäminen