Mobiililaitteiden käyttöönotto ja turvallinen käyttö

Kun saat uuden mobiililaitteen käyttöösi, on sinun vastuullasi huolehtia, että laitteesi tietoturva on kunnossa. Vaikka teknistä tietoturvaa ei sovi vähätellä, muodostuu iso osa tietoturvallisuudesta käyttäjän omista toimista. Tähän ohjeeseen on koottu parhaat mobiililaitteiden turvallisuuteen liittyvät käytännöt.

Muistathan, että myös yliopiston mobiililaitteiden käyttöä koskevat yliopiston käyttösäännöt. Mobiililaitteet, kuten tietokonekin, on tarkoitettu työvälineeksi opiskeluun, tutkimukseen ja hallintoon. Sen vähäinen henkilökohtainen käyttö on sallittua. Lisäksi on hyvä muistaa, että mobiililaitteissa, kuten muuallakaan yliopistolla, ei saa säilyttää tekijänoikeuksia loukkaavaa materiaalia.

Listan ei ole tarkoitus toimia täydellisen kattavana tietoturvaohjeena, vaan enemmänkin helppolukuisena tarkistuslistana asioista, joista pitää huolehtia. Tarkemmin näistä asioista kerrotaan Tarkka ohje -välilehdellä:

Luo työpuhelintasi varten oma Google- tai Apple-tili. Tällöin voit asentaa sovellukset ja päivitykset työtiliä käyttäen, sekä pitää työasiasi erillisinä yksityisestä Google- tai Apple-tilistäsi.

Asenna ohjelmia vain puhelimen virallisesta ohjelmakaupasta (Google Play / App Store).

Näin käytät laitettasi turvallisesti

1. Käytä vain laitteen omia, ehjiä latureita.

2. Lataa laitteita valvotusti, ei esim. öisin.

3. Lataa palamattomalla alustalla.

4. Lopeta laitteen käyttö heti, jos huomaat akun vioittumisesta varoittavia merkkejä, kuten laitteen poikkeavaa kuumenemista, akun pullistumista tai akusta tulevaa hajua. Esimerkiksi laitteen kolhiintuminen voi vioittaa akkua.

5. Jos havaitset laitteessasi yllä mainittuja merkkejä, lopeta sen käyttö heti ja ilmoita asiasta IT-Helpdeskiin.

Huolehdi tietoturva-asetuksista

• Aseta laitteeseesi PIN-koodi sekä pääsykoodi (Apple) tai lukituskoodi (Android).
      • PIN-koodi on SIM-kortin ominaisuus ja se suojaa SIM-kortin ja liittymän asiattomalta käytöltä.
      • Mobiililaitteissa on tietoturvasyistä oltava aina PIN-koodi käytössä.
      • Kun otat mobiililaitteen käyttöön, vaihda heti Elisan asettama oletuskoodi.
      • Pääsykoodi / lukituskoodi asettaa laitteesi lukittumaan automaattisesti, jos siihen yrittää vaihtaa SIM-kortin tai et käytä laitetta hetkeen.
    • Huolehdi, että laitteesi käyttöjärjestelmä ja sovellukset pysyvät päivitettyinä.
      • Varmista että laitteessasi on asennettuna uusin versio. Mikäli uusimmat päivitykset eivät enää asennu laitteeseesi, suosittelemme hankkimaan uuden laitteen.
    • Mobiililaitteissa on mahdollisuus paikantaa kadonnut puhelin. Lue lisää etäpaikannuksesta laitteen valmistajan omista ohjeista.
    • Varkauksien ja puhelimen katoamisen varalta kannattaa ottaa käyttöön puhelimen etälukitusominaisuus. Etälukituksen avulla puhelin voidaan laittaa lukkoon, kun puhelin on kadonnut tai varastettu.

Ottaessasi yliopiston Microsoft 365 -palvelun käyttöösi mobiililaitteilla annat samalla ylläpidolle oikeuden etähallita kyseistä laitetta. Ylläpito voi tarvittaessa tyhjentää kaikki laitteen tiedot. Tämä koskee sekä HY:n omistamia että yksityisesti hankkimiasi laitteita.

Ylläpito aktivoi etäpyyhinnän ainoastaan silloin, kun on perusteltu syy epäillä, että laite on päätynyt vääriin käsiin (esim. varastettu) ja on mahdollisuus, että tärkeää dataa päätyy vääriin käsiin. Tällöin etäpyyhintää pyytäneen henkilön henkilöllisyys tarkistetaan. Ylläpitäjien puhelimelle tekemistä toimenpiteistä kertyy lokitieto.

Voit itse etäpyyhkiä omassa käytössäsi olevat laitteet erillisen ohjeen avulla.

Pidä huolta mobiililaitteestasi

Älä jätä sitä vartioimatta julkisiin tiloihin, autoosi tai edes toimistoosi.

Näin käytät laitettasi turvallisesti

1. Käytä vain laitteen omia, ehjiä latureita.

2. Lataa laitteita valvotusti, ei esim. öisin.

3. Lataa palamattomalla alustalla.

4. Lopeta laitteen käyttö heti, jos huomaat akun vioittumisesta varoittavia merkkejä, kuten laitteen poikkeavaa kuumenemista, akun pullistumista tai akusta tulevaa hajua. Esimerkiksi laitteen kolhiintuminen voi vioittaa akkua.

5. Jos havaitset laitteessasi yllä mainittuja merkkejä, lopeta sen käyttö heti ja ilmoita asiasta IT-Helpdeskiin.

Muista tietoturva mobiililaitetta käytettäessä

• Kiinnitä huomiota siihen, mitä asioita puhut julkisella paikalla.
    • Vältä arkaluontoisten viestien kirjoittamista julkisella paikalla.
    • Vältä salasanojen kirjoittamista julkisella paikalla; kirjoitetun salasanan voi kurkkia olan yli joko kännykkäsi näytöltä, tai katsomalla mitä näppäimiä painelet kirjoittaessasi.
    • Vältä salasanojen tallentamista matkapuhelimeesi. Koska tätä vinkkiä on helppo olla noudattamatta vedoten käytettävyyteen, tulee viimeistäänkin tässä vaiheessa ottaa tietoturva-asetukset vakavasti ja suojata oma laite asianmukaisesti.

Muista ohjelmia asentaessa

Luo työpuhelintasi varten oma Google- tai Apple-tili. Tällöin voit asentaa sovellukset ja päivitykset työtiliä käyttäen, sekä pitää työasiasi erillisinä yksityisestä Google- tai Apple-tilistäsi.

Asenna ohjelmia vain puhelimen virallisesta ohjelmakaupasta (Google Play / App Store).

Ohjelmia asentaessa on muistettava, että erilaiset lisäohjelmat voivat aiheuttaa ongelmia mobiililaitetta käytettäessä. Muiden kuin tarpeellisten ja turvalliseksi todettujen ohjelmien asentamista on vältettävä.

Varo huijauksia, haittaohjelmia ja viruksia

• Älä avaa epäilyttäviä sähköposteja tai niiden mukana tulevia liitetiedostoja.
    • Älä pidä Bluetooth-yhteyttä päällä silloin, kun et sitä tarvitse. Bluetooth-yhteyden kautta leviää helposti viruksia ja haittaohjelmia.
    • Älä käytä matkapuhelimesi irrotettavaa muistikorttia laitteissa, joiden turvallisuudesta et voi mennä takuuseen. Kyseisissä laitteissa voi olla asennettuna ohjelmia, jotka yrittävät onkia tietoja muistikortilta ja käyttää niitä tietoja hyväkseen. Lisäksi ne voivat asettaa muistikortille haittaohjelmia, jotka käynnistyvät puhelimessasi tietämättäsi.
    • Älä kytke puhelintasi usb-johdolla tai Bluetoothilla laitteisiin, joiden turvallisuudesta et voi mennä takuuseen.

Lue lisää erillisestä Varo huijareita -ohjeesta

Jos mobiililaite katoaa tai varastetaan

Huomio! Mobiililaitteen haltijan on tehtävä varkaudesta aina rikosilmoitus.
    • Ilmoita asiasta välittömästi puhelinvaihteen toimistoon puhelinvaihde@helsinki.fi / 02941 24444 (ma-pe klo 8-16).
    • Muuna aikana Elisan tekniseen tukeen 010 80 4400. Elisan tekniseen tukeen ilmoitetut katoamiset eivät välity puhelinvaihteen toimistoon. Tee tällöin katoamisilmoitus myös puhelinvaihteen toimistoon.
    •  Jos mobiililaitteeseen on talletettu yliopiston käyttäjätunnus ja/tai salasana esim. sähköpostin lukua varten, vaihda yliopiston käyttäjätunnuksen salasanasi heti.
      • Salasanan vaihtosovellus löytyy helposti muistettavasta osoitteesta www.helsinki.fi/salasana
      • myös kieliversiot toimivat: www.helsinki.fi/password ja www.helsinki.fi/losenord