Tutkimusdatan pitkäaikaistallennus Helsingin yliopistolla

Datapankki on paikka Helsingin yliopiston data-aineistojen pitkäaikaistallennukseen.

Onko sinulla data-aineisto, joka ei ole aktiivisessa tutkimuskäytössä, ja jolle ei löydy sopivaa tallennuspaikkaa? Helsingin yliopiston Datapankki tarjoaa yliopiston piirissä tuotetuille data-aineistoille tallennuspaikan 5–15 vuodeksi. Aineistoja säilytetään Datapankissa jäädytettyinä, eli niiden sisältöä ei muokata tallennuspalvelussa.

Lue lisää datan säilyttämisestä ja Datapankista Helsingin yliopiston Datatuen sivuilta.

Näin saat palvelun käyttöön

Kirjautuminen

Datapankin toiminta pähkinänkuoressa

1. Tutkijat (tässä luovuttajat) täyttävät Datapankin tilauslomakkeen (REDCap).
    2. Helsingin yliopiston Datatuki tarkistaa tilauslomakkeen tiedot ja arvioi, onko Datapankki aineistolle sopiva tallennuspaikka. Jos Datapankki on sopiva säilytyspalvelu tutkimusaineistolle, luovuttajalle lähetetään yksilöity REDCap-linkki seuraavalle lomakkeelle, jolla kuvataan aineiston arvo.
    3. Tutkijan oma yksikkö arvioi datan ja päättää yksikölle myönnetyn kiintiön käytöstä.
    4. Saatuaan luovuttajan antamat aineiston kuvailutiedot, Datatuki ja Datapankin ylläpito tekevät tutkijoille luodulle IAM-ryhmälle tallennuskansion. Tässä kohtaa Datatuki pyytää luovuttajalta kuvailutiedot datasta.
    5. Luovuttajat tallentavat tiedot pankkiin.
    6. Datatuki ottaa ryhmältä kirjoitusoikeudet pois, kun data on todettu vastaanotetuksi.
    7. Data suositellaan tallennettavaksi avoimissa ja pitkään säilyvissä tiedostomuodoissa (lue lisää suosituksista täältä: Zenodo.org).
    8. Aineiston jatkosäilytystarve tarkistetaan vuosittain.

Lue lisää Datapankkiin tallentamisesta Datapankin sivuilta.

Apua

Datapankkia koskevissa asioissa ole yhteydessä yliopiston Datatukeen: datasupport@helsinki.fi.

Lisää ohjeistusta

Katso kuvalliset ohjeet Tarkka ohje -välilehdeltä

Kirjautuminen

Mene osoitteeseen https://datapankki.helsinki.fi/. Kirjaudu yliopiston käyttäjätunnuksellasi käyttäen sen lyhyttä, päätteetöntä muotoa (esim. Raimo Keski-Väännön käyttäjätunnus syötettäisiin muodossa rkeskiva). Syötä salasanasi ja napsauta Kirjaudu sisään ("Log in").

Kun kirjautuminen onnistuu, pääset työpöydälle ja näet listauksen sisällöistä, joihin sinulla on oikeus.

Tiedostojen ja kansioiden lisääminen

Voit lisätä uusia tiedostoja tai kansioita tallennustilaasi painamalla + Uusi ("+ New") -ikonia.

Valitsemalla Lähetä tiedosto ("Upload file")  voit lisätä tallennustilaasi tiedostoja. Valitsemalla Uusi kansio ("New folder") voit lisätä tallennustilaasi uuden kansion. Voit lisäksi ladata tallennustilaasi tiedostoja raahamalla ne suoraan selainikkunaan kun olet selaimessa Datapankin työpöydällä.

Uloskirjautuminen

Napsauta profiilikuvaasi yläpalkista ja valitse alasvetovalikosta Kirjaudu ulos ("Log out").

Asetukset

Voit vaihtaa mm. Datapankin palvelun kieltä Datapankin käyttäjätilisi asetuksista. Pääset muokkaamaan asetuksia, kun napsautat työkaluriviltä käyttäjätunnuksesi kirjaimia tai avataria ja valitset Asetukset ("Settings").

Kielivalinnan löydät avautuvalta sivulta kohdasta Kieli ("Language").