Långtidslagring av forskningsdata vid Helsingfors universitet

Databanken är en plats för långtidslagring av Helsingfors universitets datamaterial.

Har du datamaterial som inte används aktivt i forskningen och som det inte finns någon lämplig lagringsplats för? Helsingfors universitets Databank erbjuder lagringsplats för datamaterial som produceras inom universitetet för 5–15 år. Materialen förvaras frysta i Databanken, dvs. deras innehåll redigeras inte i lagringstjänsten.

Läs mer om datalagring och Databanken på Helsingfors universitets Datastöds webbplats.

Så här tar du tjänsten i bruk

Inloggning

Databankens funktioner i korthet

1. Forskarna (här överlåtarna) fyller i beställningsformuläret för Databanken (REDCap).
    2. Helsingfors universitets Datastöd kontrollerar uppgifterna på beställningsblanketten och bedömer om Databanken är en lämplig lagringsplats för materialet. Om Databanken är en lämplig förvaringstjänst för forskningsmaterialet, får överlåtarna en specifik REDCap-länk till följande blankett, som beskriver materialets värde.
    3. Forskarens egen enhet bedömer datamaterialet och beslutar om användningen av den kvot som beviljats enheten.
    4. Efter att ha tagit emot en beskrivning av materialet från överlåtaren skapar Datastödet och Databanken en lagringsmapp i IAM-gruppen som skapats för forskarna. I detta skede ber Datastödet överlåtaren om en beskrivning av överlåtarens data.
    5. Överlåtarna sparar uppgifterna i banken.
    6. Datastödet tar bort skrivrättigheterna från gruppen när alla data har konstaterats vara mottagna.
    7. Vi rekommenderar att data lagras i öppna och hållbara filformat (läs mer om rekommenderade lagringsformat på Zenodo.org).
    8. Behovet av fortsatt förvaring av materialet granskas årligen.

Läs mer om hur du sparar material i Databanken på Databankens sidor.

Hjälp

I frågor som gäller databanken kan du kontakta universitetets Datastöd: datasupport@helsinki.fi.

Ytterligare instruktioner

Se illustrerade instruktioner på fliken Detaljerad hjälp.

Inloggning

Gå in på https://datapankki.helsinki.fi/. Logga in med ditt universitetsanvändarnamn i dess korta format utan suffix (t.ex. användarnamnet för Raimo Keski-Vääntö ska anges i formatet rkeskiva). Ange ditt lösenord och klicka på Logga in ("Log in").

När du har loggat in kommer du till skrivbordet och ser en lista över innehåll som du har behörighet till.

Lägga till filer och mappar

Du kan lägga till nya filer eller mappar i ditt lagringsutrymme genom att trycka på ikonen + Ny ("+ New").

Du kan lägga till filer i ditt lagringsutrymme genom att välja Ladda upp fil ("Upload file") . Du kan lägga till en ny mapp i ditt lagringsutrymme genom att välja Ny mapp ("New folder"). Du kan också ladda upp filer i ditt lagringsutrymme genom att dra dem direkt till webbläsarfönstret när du i webbläsaren är på Databankens skrivbord.

Utloggning

Klicka på din profilbild i den övre balken och välj Logga ut ("Log out") i rullgardinsmenyn.

Inställningar

Du kan bland annat ändra språket för Databankens tjänst i inställningarna för ditt användarkonto i Databanken. Du kan redigera inställningarna genom att klicka på bokstäverna eller avataren för ditt användarnamn i verktygsfältet och välja Inställningar ("Settings ").

Du hittar språkvalet under Språk ("Language") på sidan som öppnas.