Windows 10 versiopäivitys

Tietotekniikkakeskus (Tike) päivittää yliopiston koneille Windows 10 -käyttöjärjestelmän uuden version (Feature Update). Päivitys koskee niitä koneita, joissa on Windows 10 -käyttöjärjestelmä ja joita ylläpidetään keskitetysti.

Kun toimit ajoissa, voit itse vaikuttaa siihen, milloin koneesi asentaa päivityksen. Koneesi ilmoittaa sinulle määräajan, johon mennessä voit asentaa päivityksen itse. Jos et asenna päivitystä määräaikaan mennessä, kone asentaa sen automaattisesti, kun avaat sen seuraavan kerran määräajan jälkeen. Tällöin et voi enää lykätä päivitystä. Kannattaa siis itse valita sopiva aika ja asentaa päivitys silloin, kun et hetkeen tarvitse konettasi.

Päivityspaketin asennus kestää 1–1,5 tuntia. Et voi käyttää konetta asennuksen aikana. Tallenna keskeneräiset työsi ja sulje kaikki käynnissä olevat ohjelmat ennen kuin aloitat asennuksen.

Onko koneeni jo päivittynyt?

Tarkista Windowsin versio avaamalla käynnistysvalikosta > Settings (Asetukset) > System (Järjestelmä) > About (Tietoja).
Windows-version pitää olla vähintään "Version 1803" (Versio 1803).

Tabs

Tarkka ohje

Päivitys kannattaa tehdä työpäivän päätteeksi.

Vältä päivittämistä muualla kuin yliopiston verkossa (esim. eduroamissa/ hupnetissa/VPN:ssä/kotona). Lankaverkon ulkopuolella päivitys kestää tunteja, koska päivitys yrittää avata muuttuneita verkkoyhteyksiä.

Asenna päivitys Software Centerin kautta:

Kun päivitys on jaettu koneellesi ja voit asentaa sen, koneesi ilmoittaa siitä erillisessä ilmoitusikkunassa. Näet ikkunassa määräajan (päivämäärä ja kellonaika, esimerkkikuvassa 00.00.0000 at 00.00.), johon mennessä voit itse vaikuttaa päivityksen asentamisaikaan. Jos et valitse asentamisaikaa itse, kone asentaa päivityksen automaattisesti välittömästi määräajan jälkeen, vaikka työskentelysi olisi kesken.

ajastus.png
  • Jos haluat asentaa päivityksen heti, valitse ”Right now (recommended)”.
  • Jos haluat asentaa päivityksen työpäivän jälkeen, valitse ”Outside my business hours” ja määrittele työaikasi linkistä ”Configure my business hours”
  • Jos haluat lykätä asennusta, valitse ”Snooze and remind me: Later” Huomaa, että et voi lykätä päivitystä määräajan yli. Määräajan jälkeen päivitys asentuu automaattisesti.

Jos et asenna päivitystä heti ilmoitusikkunan kautta, voit asentaa sen myöhemmin tuplaklikkaamalla Software Center - kuvaketta.

win10-paivitys2.png

Kun Software Center avautuu, valitse "Operating Systems", ja edelleen "Windows 10 1809 In-Place Upgrade".

install1.png

Varmista vielä, että olet sulkenut kaikki sovellukset, kone on verkkokaapelilla yliopiston verkossa ja virtajohto kiinnitettynä. Paina "Install" -nappia.

install2.png

Vahvista INSTALL -napilla, että haluat aloittaa asennuksen.

win10-paivitys5.png

Päivitys käynnistyy. Voit lukita koneesi päivityksen ajaksi (paina Ctrl+Alt+Del ja valitse Lock (Lukitse)).

Asennuksen edetessä kone käynnistyy useita kertoja.

inprogress.png

Asennus on valmis, kun kone käynnistyy kirjautumisikkunaan. Tämän jälkeen voit kirjautua sisään.

loginruutu.png

Ensimmäisellä kirjautumiskerralla kone tekee vielä hetken aikaa käyttäjäkohtaisia asetuksia.

win10-paivitys10.png

Voit tarkistaa Windowsin version avaamalla käynnistysvalikosta > Settings (Asetukset) > System (Järjestelmä) > About (Tietoja). Päivityksen jälkeen version pitää olla vähintään "Version 1803" (Versio 1803).

versio.png

Jos päivitys ei onnistu tai kone ei toimi normaalisti päivityksen jälkeen, ota yhteyttä Heldpeskiin.

Tike kerää palautetta siitä, miten päivitys sujui. Täytä palautelomake ja auta meitä parantamaan palveluamme!