Windows 10 versiopäivitys

Tietotekniikkakeskus (Tike) päivittää yliopiston koneille Windows 10 -käyttöjärjestelmän uuden version (Feature Update). Päivitys koskee niitä koneita, joissa on Windows 10 -käyttöjärjestelmä ja joita ylläpidetään keskitetysti.

Lue myös uutinen Flammasta

Kun toimit ajoissa, voit itse vaikuttaa siihen, milloin koneesi asentaa päivityksen. Koneesi ilmoittaa sinulle määräajan, johon mennessä voit käynnistää päivityksen itse. Jos et asenna päivitystä määräaikaan mennessä, kone asentaa sen automaattisesti, kun avaat sen seuraavan kerran määräajan jälkeen. Tällöin et voi enää lykätä päivitystä. Kannattaa siis itse valita sopiva aika ja asentaa päivitys silloin, kun et hetkeen tarvitse konettasi.

Päivityspaketin asennus kestää 1–3 tuntia. Et voi käyttää konetta asennuksen aikana. Tallenna keskeneräiset työsi ja sulje kaikki käynnissä olevat ohjelmat ennen kuin käynnistät asennuksen.

Onko koneeni jo päivittynyt?
Tarkista Windowsin versio avaamalla käynnistysvalikosta > Settings (Asetukset) > System (Järjestelmä) > About (Tietoja).
Windows-version pitää olla vähintään "Version 20H2" (Versio 20H2).

Jos päivitys ei onnistu tai kone ei toimi normaalisti päivityksen jälkeen, ota yhteyttä Helpdeskiin

Käynnistä päivitys työpäivän päätteeksi, esim. yön yli, ja varaa seuraava työpäivä siten, että ehdit varautua mahdollisiin ongelmiin.

Kotona päivittäessä päivitys voi olla ohjetietoa hitaampi, jos verkkoyhteys on erityisen hidas.

Lue kuvalliset ohjeet Tarkka ohje -välilehdeltä

Käynnistä päivitys työpäivän päätteeksi, esim. yön yli, ja varaa seuraava työpäivä siten, että ehdit varautua mahdollisiin ongelmiin.

Kotona päivittäessä päivitys voi olla ohjetietoa hitaampi, jos verkkoyhteys on erityisen hidas.

Asenna päivitys Software Centerin kautta

Kun päivitys on jaettu koneellesi ja voit käynnistää asennuksen, koneesi ilmoittaa siitä erillisessä ilmoitusikkunassa. Näet ikkunassa määräajan (päivämäärä ja kellonaika, esimerkkikuvassa 00.00.0000 at 00.00.), johon mennessä voit itse vaikuttaa päivityksen asentamisaikaan. Jos et valitse asentamisaikaa itse, kone käynnistää päivityksen automaattisesti välittömästi määräajan jälkeen, vaikka työskentelysi olisi kesken.

• Kun on sopivaa käynnistää päivitys heti, valitse Right now (recommended).
    • Jos haluat käynnistää päivityksen työpäivän jälkeen, valitse Outside my business hours ja määrittele työaikasi linkistä Configure my business hours.
    • Jos haluat lykätä asennusta, valitse Snooze and remind me: Later. Huomaa, että et voi lykätä päivitystä määräajan yli. Määräajan jälkeen päivitys asentuu automaattisesti.

Jos et asenna päivitystä heti ilmoitusikkunan kautta, voit käynnistää asennuksen myöhemmin tuplaklikkaamalla Software Center - kuvaketta.

Käynnistä asennus

Kun Software Center avautuu, valitse Operating Systems, ja edelleen Windows 10 20H2 In-Place Upgrade.

Varmista vielä, että olet sulkenut kaikki sovellukset, kone on verkossa ja virtajohto kiinnitettynä.
    Paina Install -nappia.

Vahvista INSTALL -napilla, että haluat aloittaa asennuksen.

Päivitys käynnistyy.

Asennuksen edetessä kone käynnistyy useita kertoja.

Milloin asennus on valmis?

Asennus on valmis, kun kone käynnistyy kirjautumisikkunaan. Tämän jälkeen voit kirjautua sisään.

Ensimmäisellä kirjautumiskerralla kone tekee vielä hetken aikaa käyttäjäkohtaisia asetuksia.

Tarkista koneesi Windows-versio

Tapa 1

Voit tarkistaa Windowsin version avaamalla käynnistysvalikosta > Settings (Asetukset) > System (Järjestelmä) > About (Tietoja). Päivityksen jälkeen version pitää olla vähintään "Version 20H2" (Versio 20H2).

Tapa 2

• Kirjoita hakukenttään winver. Paina enteriä.
    • Aukeavasta ikkunasta näet versionumeron.

Jos päivitys ei onnistu tai kone ei toimi normaalisti päivityksen jälkeen, ota yhteyttä Helpdeskiin.