Unitube - kysymyksiä ja vastauksia

Olemme keränneet tähän kokoelman usein kysyttyjä kysymyksiä Unitubesta.

Yleiset kysymykset Unitubesta

Kysymys: Minulla on teknisiä ongelmia Unitubeen liittyen. Miten saan avun?
Vastaus: Laita sähköpostia osoitteeseen unitube@helsinki.fi.

Kysymys: Kuinka kauan tallenteet säilyvät Unitubessa?
Vastaus: Toistaiseksi tallenteiden säilymiselle ei ole asetettu rajoitteita, mutta tilannetta voidaan joutua tarkistamaan tulevaisuudessa palvelun käyttömäärien ja tilantarpeen niin vaatiessa.

Katso lisää usein kysyttyjä kysymyksiä Tarkka ohje -välilehdeltä

Unitube ja Moodle

Kysymys: Voinko katsoa tallenteita mobiililaitteilla?
Vastaus: Kyllä, Unitube on mobiiliyhteensopiva.

Kysymys: Miten voin linkittää Moodle-rajatun videon omalle Moodle-kurssilleni?
Vastaus: Ohje löytyy Moodlen ohjesivulta.

Kysymys: Voinko liittää External tool -työkalun avulla Moodle-kurssilleni vain yhden videon jostain suojaamastani sarjasta?
Vastaus: Voit, jos valitset työkalutyypiksi "Unitube (single video from a series)" ja muutat "series="-kohdan muotoon "id=", ja kerrot id=-kohdalle esitettävän videon id:n. Videon id:n saat selville Unitube-lataamosta.

Kysymys: Voinko liittää External tool -työkalun avulla Moodle-kurssilleni eri videosarjoja?
Vastaus: Eri videosarjojen lisääminen samalle Moodle-kurssille on mahdollista toimimalla External tool -lisäysohjeen mukaisesti kunkin lisättävän sarjan kohdalla.

Kysymys: Voinko liittää Moodle-kurssille tallenteita, jotka näkyvät Unitube-katsomossa?
Vastaus: Voit. Avoimien videoiden upottaminen Moodle-kurssille onnistuu yllä kuvattua External Tool -ohjetta noudattamalla. Jos sarja on Unitube-katsomossa tilassa tilassa "julkinen", sen voi upottaa suoraan Moodlessa.

Kysymys: Miten linkitän Unitube-tallenteen Moodle-kurssille?
Vastaus: Katso aiheesta tehty Unitube-ohje ja Moodle-ohje: Moodle-ohje.

Unitube-katsomo

Kysymys: mistä löytyy Unituben käyttöliittymä HY:n julkisilla www-sivuilla?
Vastaus: Julkisten sivujen Unitube-katsomo on käytettävissä osoitteessa https://www.helsinki.fi/fi/unitube/

Unitube-lataamo

Unitube-lataamo on osoitteessa https://lataamo.it.helsinki.fi/

Kysymys: Mitä tiedostoja voin viedä Unitubeen Unitube-lataamon avulla?
Vastaus: Tuettuja tiedostomuotoja ovat mm. mp4, avi, mpg ja mov. Jos editoit videota ennen sen lähettämistä Unitubeen, tallenna video mielellään HD-laadulla mp4-muodossa.

Kysymys: Mikä on Unituben suurin ja pieni sallittu koko Unitube-tallenteille?
Vastaus:
Pienin sallittu koko tallenteille on noin 1 megatavu. Suurin sallittu koko on 25 gigatavua.

Kysymys: Yritän ladata hyvin isokokoista videota, mutta selain tai Unituben lataamo tuntuisi jäätyvän. Mikä avuksi?
Vastaus: Toistaiseksi videoiden maksimiresoluutio Unitubessa on HD (High definition) eli 1920 x 1080 pikseliä. Sitä isommat ja tarkemmat videota kannattaa skaalata alas ja tallentaa HD-tasoisina editointiohjelmassa, ja viedä vasta sitten Unitubeen.

Kysymys: Voinko käyttää mitä vain merkkejä ja merkistöjä Unituben videoiden kuvauksissa?
Vastaus: Unitube ei osaa käsitellä mm. kyrillisiä ja muita eri kielisiä merkistöjä. Lisäksi erityismerkeistä prosenttimerkki ei näy oikein. Nämä rajoitukset kannattaa kiertää kirjoittamalla pois jäävät merkit tekstinä auki kuvauskenttiin.

Kysymys: Voinko editoida (leikata) Unitube-lataamossa videoita?
Vastaus: Editointi ei ole Unitubessa mahdollista. Editoi siis videosi aina etukäteen ja julkaise tallenteesi vasta sitten Unitube-lataamolla. Helsingin yliopistolla on tarjolla kaikille Screencast-o-Matic -ohjelma kevyeen editointiin ja tekstityksiin.

Kysymys: Kuinka paljon voin ladata videoita tai muita tallenteita Unitubeen?
Vastaus: Unitubessa ei ole rajoitusta sille, kuinka paljon videoita voi ladata palveluun. Jos sinulla on useita kymmeniä tai satoja videotallenteita laitettavaksi palvelimelle, pyydämme sinun olevan yhteydessä Unitube-ylläpitoon sähköpostitse (unitube@helsinki.fi) ennen niiden lähettämistä Unitube-lataamolla. Ylläpito voi mahdollisuuksien mukaan myös automatisoida suurten videomäärien siirtoa järjestelmään.

Kysymys: Mitä tapahtuu tekijän- ym. oikeuksille, jos lataan video- tai äänitallenteeni Unitubeen?
Vastaus: Unitube-lataamon käyttö edellyttää käyttäjiltään vastuullisuutta ja tekijänoikeuksien huomioimista. Sama pätee myös itse Unitube-järjestelmään, joka pyrkii kaikin tavoin kunnioittamaan sitä käyttävien yliopistolaisten tekijänoikeuksia. Käyttäjä sitoutuu Unitube-lataamoa käyttäessään palvelun käyttöehtoihin.

Unitube-studio

Kysymys: Voinko kytkeä oman läppärini kuvauslaitteistoon ja näyttää materiaalia omalta tietokoneeltani?
Vastaus: Voit. Studiossa on kaapelit VGA-, HDMI- ja DisplayPort-johdoille. Varaa kuitenkin riittävästi aikaa tietokoneesi liittämiselle.

Kysymys: Voiko Unitube-studiolla tehdä suoria lähetyksiä (eli striimejä)?
Vastaus: Unitube-studiolla voi tehdä suoria lähetyksiä käynnistämällä suoratoisto (stream) ohjauspaneelista.

Kysymys: Voivatko opiskelijat varata Unitube-studiota ja käyttää sitä?
Vastaus: Opiskelijat eivät voi varata ja käyttää studiota ilman opettajan tekemää varausta.

Kysymys: Voinko kuvata studiossa omalle muistikortille ja editoida videota omalla työasemalla?
Vastaus: Studiossa tehdyt tallenteet on mahdollista ladata itselle tiedostoina Unitube-lataamosta, minkä jälkeen niitä voi halutessaan editoida ja julkaista uudelleen.

Kysymys: Missä muualla kuin Unitube-studiossa voin tehdä tee se itse -tyyliin videotallenteita?
Vastaus: Katso Unitube-yhteensopivat luentotallennustilat.

Unitube-luentotallennustilat

Salitiedot, tilojen varaustilanne ja video-osoite on listattu tällä sivulla.