UniTube - kysymyksiä ja vastauksia

Tarkka ohje

Yleiset kysymykset UniTubesta

Kysymys: Haluan antaa palautetta UniTuben video- tai äänisisältöihin liittyen - miten tämä tapahtuu?
Vastaus: Ota yhteys Viestintä ja yhteiskuntasuhteet -yksikköön, heihin voi ottaa yhteyttä esim. digiviestinta@helsinki.fi -osoitteella. Em. yksikkö toimii UniTube-sisällön päätoimittajana.

Kysymys: Minulla on teknisiä ongelmia tai kehitysehdotuksia UniTubeen liittyen. Miten otan yhteyttä palvelun kehittäjiin?
Vastaus: Laita sähköpostia osoitteeseen unitube@helsinki.fi.

Kysymys: Kuka on kehittänyt UniTuben ja millä tekniikalla se on toteutettu?
Vastaus: UniTube on kehitetty HY:n tietotekniikkakeskuksen rahoittamassa projektissa vuosina 2012-2014. Projektissa otettiin käyttöön Opencast-videopalvelinsovellus. UniTube on siis käyttöliittymä, joka toimii avoimeen lähdekoodiin pohjautuvan Opencast-sovelluksen päällä. UniTube-käyttöliittymän on toteuttanut tietotekniikkakeskuksen Ohjelmistotuotanto-ryhmä, videopalvelinratkaisun on kehittänyt tietotekniikkakeskuksen OTV-ryhmä yhteistyössä palvelinylläpitoryhmän kanssa ja UniTuben käyttöliittymän on suunnitellut tietotekniikkakeskus yhteistyössä HY:n Viestintä-yksikön kanssa. Luentotallennustiloja on suunnitellut ja kehittänyt tietotekniikkakeskus yhteistyössä Tila- ja kiinteistökeskuksen (nyk. Kiinteistöpalvelut) kanssa.

Kysymys: Kuinka kauan tallenteet säilyvät UniTubessa?
Vastaus: Toistaiseksi tallenteiden säilymiselle ei ole asetettu rajoitteita, mutta tilannetta voidaan joutua tarkistamaan tulevaisuudessa palvelun käyttömäärien ja tilantarpeen niin vaatiessa.

Kysymys: Miksi luentoja kannattaa tallentaa?
Vastaus: Useista eri syistä. Tässä Aducate Movie -hankkeen (lähteet listan lopussa) listaamia syitä:

• Opiskelijat haluavat luentotallenteita.
  • Itä-Suomen yliopiston Aducate-keskuksen tutkimuksen mukaan 80 prosenttia vastaajista ilmoitti haluavansa hyödyntää luentotallennusta laajemmin opinnoissaan ja 84 prosenttia heistä suositteli luentotallennusta osallistumismuotona myös muille opiskelijoille!
  • Opiskelijoiden oppimistulosten parantaminen.
  • Opiskeltavien asioiden kertaaminen.
  • Epäselväksi jääneiden asioiden selventäminen.
  • Keskittyminen luennon sisältöön entistä syvällisemmin.
  • Opintojen joustavuuden lisääminen.
  • Päällekkäiset luennot, sairastuminen tai esim. osa-aikatyö eivät estä opiskelua, kun luennot ovat tarjolla tallenteina.
  • Vuorovaikutuksen lisääntyminen lähiopetuksessa.
  • Opiskelijoiden ei tarvitse keskittyä muistiinpanojen tekemiseen luennon aikana.
  • LÄHTEET:

UniTube ja Moodle

Kysymys: Voinko katsoa tallenteita mobiililaitteilla Moodlesta?
Vastaus: UniTube on mobiiliyhteensopiva.

Kysymys: Miten voin linkittää Moodle-rajatun videon omalle Moodle-kurssilleni?
Vastaus: Ohje löytyy Moodlen ohjesivulta.

Kysymys: Voinko liittää External tool -työkalun avulla Moodle-kurssilleni vain yhden videon jostain suojaamastani sarjasta?
Vastaus: Voit, jos valitset työkalutyypiksi "UniTube (single video from a series)" ja muutat "series="-kohdan muotoon "id=", ja kerrot id=-kohdalle esitettävän videon id:n. Videon id:n saat selville UniTube-lataamosta.

Kysymys: Voinko liittää External tool -työkalun avulla Moodle-kurssilleni eri videosarjoja?
Vastaus: Eri videosarjojen lisääminen samalle Moodle-kurssille on mahdollista toimimalla External tool -lisäysohjeen mukaisesti kunkin lisättävän sarjan kohdalla.

Kysymys: Voinko liittää tietylle Moodle-kurssille julkaisemiani tallenteita yleisen upotusohjeen (iframe-embeddaus) avulla Moodle-kurssini sisältösivuille?
Vastaus: Suojattujen videoiden upottaminen Moodle-kurssin tavallisille sisältösivuille ei ole mahdollista (voi olla mahdollista tulevaisuudessa).

Kysymys: Voinko liittää Moodle-kurssille tallenteita, jotka näkyvät Unitube-katsomossa?
Vastaus: Voit. Avoimien videoiden upottaminen Moodle-kurssille onnistuu yllä kuvattua External Tool -ohjetta noudattamalla. Jos sarja on Unitube-katsomossa tilassa tilassa "julkinen", sen voi upottaa suoraan Moodlessa.

Kysymys: Miten linkitän UniTube-tallenteen Moodle-kurssille?
Vastaus: Katso aiheesta tehty UniTube-ohje ja Moodle-ohje: Moodle-ohje.

UniTube-katsomo

Kysymys: Mitä tarvitsen UniTube-katsomon käyttöön?
Vastaus: Katsomon käyttöön riittää www-selain. Julkisten sivujen UniTube-katsomo toimii Windows-, Mac- ja Linux-koneilla ja yleisimmillä mobiililaitealustoilla.

Kysymys: mistä löytyy UniTuben käyttöliittymä HY:n julkisilla www-sivuilla?
Vastaus: Julkisten sivujen UniTube-katsomo on käytettävissä osoitteessa https://www.helsinki.fi/fi/unitube/

UniTube-lataamo

Kysymys: Mitä tiedostoja voin viedä UniTubeen UniTube-lataamon avulla?
Vastaus: Voit viedä sen avulla UniTubeen video- ja äänitiedostoja. Tuettuja video- ja äänitiedostomuotoja ovat mm. mp4, avi, mpg, mov ja mp3. Jos editoit videota ennen sen lähettämistä UniTubeen, tallenna video mielellään HD-laadulla mp4-muodossa, sillä UniTube tekee videoista automaattisesti myös pienemmän resoluution jakeluversiot.

Kysymys: Miksi saan ilmoituksen "Vi­deo was not found" kun klikkaan linkkiä videoon?
Vastaus: Luultavasti koska sarja on näkyvyydeltään "Piilotettu kaikilta". Valitettavasti Lataamo näyttää linkin silloinkin, vaikka se ei toimi.

Kysymys: Laitoin UniTubeen tallenteen, mutten pysty nimeämään enkä muokkaamaan sitä - miksi?
Vastaus: UniTube-lataamolla tallennettujen tallenteiden uudelleennimeäminen ei ole mahdollista.

Kysymys: Voinko siirtää tallenteita sarjasta toiseen?
Vastaus: Tämä ei ole mahdollista suoraan Lataamossa. Tallenteen siirtäminen oikeaan sarjaan tilataan osoitteesta unitube@helsinki.fi.

Kysymys: Voinko editoida (leikata) UniTube-lataamossa videoita?
Vastaus: Editointi ei ole UniTubessa mahdollista. Editoi siis videosi aina etukäteen ja julkaise tallenteesi vasta sitten UniTube-lataamolla.

Kysymys: Kuinka paljon voin ladata videoita tai muita tallenteita UniTubeen?
Vastaus: UniTubessa ei ole toistaiseksi rajoitusta sille, kuinka paljon videoita voi ladata palveluun. Jos sinulla on useita kymmeniä tai satoja videotallenteita laitettavaksi palvelimelle, pyydämme sinun olevan yhteydessä UniTube-ylläpitoon sähköpostitse (unitube@helsinki.fi) ennen niiden lähettämistä UniTube-Lataamolla. Ylläpito voi mahdollisuuksien mukaan myös automatisoida suurten videomäärien siirtoa järjestelmään.

Kysymys: Voinko viedä UniTubeen Adobe Connect- eli Verkkokokous-järjestelmän tallenteita?
Vastaus: Voit. Tallenteiden exporttaus AC:stä ja siirto UniTubeen onnistuu, kun siirryt AC-kokoushuoneessa ollessasi Meeting-valikkoon ja valitset Manage Meeting Information -toiminnon. Siirry avautuneella sivulla Recordings-välilehdelle, jotta näet tekemäsi tallenteet. Klikkaa exportattavan tallenteen Make Offline -linkkiä ja tämän jälkeen Proceed with Offline Recording -toimintoa. Anna sitten tallenteellesi hyvin kuvaava nimi, valitse tallennuspaikka ja paina lopuksi Save. Export-toiminnolla voi luoda flv- tai mp4-tallenteen (suosituksena mp4), jonka voit siirtää UniTube-Lataamo-toiminnolla UniTubeen.

Kysymys: Mitä tapahtuu tekijän- ym. oikeuksille, jos lataan video- tai äänitallenteeni UniTubeen?
Vastaus: UniTube-lataamon käyttö edellyttää käyttäjiltään vastuullisuutta mm. tekijänoikeuksien kunnioittamisen ym. asioiden saralla. Sama pätee myös itse UniTube-järjestelmään, joka pyrkii kaikin tavoin kunnioittamaan sitä käyttävien yliopistolaisten tekijänoikeuksia. Käyttäjä sitoutuu UniTube-lataamoa käyttäessään palvelun käyttöehtoihin.

UniTube-studio

Kysymys: Voinko kytkeä oman läppärini kuvauslaitteistoon ja näyttää materiaalia omalta tietokoneeltani?
Vastaus: Voit. Studiossa on kaapelit VGA-, HDMI- ja DisplayPort-johdoille. Varaa kuitenkin riittävästi aikaa tietokoneesi liittämiselle.

Kysymys: Voiko UniTube-studiolla tehdä LIVE-lähetyksiä?
Vastaus: UniTube-studiolla voi tehdä live-lähetyksiä käynnistämällä suoratoisto (stream) ohjauspaneelista.

Kysymys: Voivatko opiskelijat varata UniTube-studiota ja käyttää sitä?
Vastaus: Opiskelijat eivät voi varata ja käyttää studiota ilman opettajan tekemää varausta.

Kysymys: Voinko kuvata studiossa omalle muistikortille ja editoida videota omalla työasemalla?
Vastaus: Studiossa tehdyt tallenteet on mahdollista ladata itselle tiedostoina UniTube-Lataamosta, minkä jälkeen niitä voi halutessaan editoida ja julkaista uudelleen.

Kysymys: Missä muualla kuin UniTube-studiossa voin tehdä tee se itse -tyyliin videotallenteita?
Vastaus: Katso UniTube-yhteensopivat luentotallennustilat.

UniTube-luentotallennustilat

Salitiedot, tilojen varaustilanne ja video-osoite on listattu tällä sivulla.