Funet FileSender

Tarkka ohje

Funet FileSender on suurten (jopa useiden gigatavujen kokoisten) tiedostojen jakamiseen tarkoitettu selainpohjainen verkkopalvelu. Palvelu on kaikkien Haka-käyttäjätunnistusjärjestelmään kuuluvien Funet-organisaatioiden käytettävissä ilman erillisiä toimenpiteitä. Myös Hakaan kuulumaton käyttäjä voi lähettää tiedostoja FileSenderin välityksellä. Edellytyksenä kuitenkin on, että hän saa ns. upload voucherin Haka-autentikoituneelta käyttäjältä, joka ensin kirjautuu palveluun ja lähettää sen kautta voucherin käyttäjälle. Palvelu ei ole tarkoitettu tiedostojen pysyväissäilytykseen, vaan tiedostot poistuvat jaosta määräajan kuluttua.

Huomaathan, ettei FileSenderilläkään voi lähettää luottamuksellista aineistoa salaamattomana. Siihen voi soveltaa luottamuksellisten liitetiedostojen salausohjetta korvaamalla sähköpostin lähetyksen FileSenderin käytöllä. Jos olet epävarma materiaalisi turvaluokituksesta, älä käytä sähköpostia tai FileSenderiä.

Esimerkki: haluat lähettää hallussasi olevan 1 Gt:n tiedoston kollegoillesi toiselle puolelle maailmaa. Tee näin:

1. Valitse kotiorganisaatiosi ja kirjaudu Haka-tunnuksillasi (HY:n tapauksessa normaalilla käyttäjätunnuksella) Funet FileSender -palveluun.

haka-login

2. Kirjoita To-kenttään tiedoston vastaanottajien sähköpostiosoitteet pilkulla eroteltuina
3. Aseta päivämäärä, johon saakka tiedosto säilyy palvelussa (tarkasta voimassaoleva aikaraja palvelun omista ohjeista klikkaamalla Help-painiketta).
4. Valitse lähetettävä tiedosto omalta koneeltasi klikkaamalla Browse-painiketta.
5. Lue palvelun ehdot (klikkaa linkkiä Show/Hide) ja hyväksy ne klikkaamalla valintaruutua.

filesender

6. Lähetä lopuksi tiedosto palveluun klikkaamalla Send-painiketta.

Vastaanottajat saavat sähköpostiviestissä linkin, jota käyttämällä he voivat noutaa tiedoston em. päivämäärään mennessä palvelusta nettiselaimellaan.

Tiedoston vastaanottaminen Haka-yhteisöön kuulumattomalta käyttäjältä

Haka-käyttäjätunnistusyhteisöön kuulumaton käyttäjä voi lähettää tiedoston sinulle Filesender- palvelun kautta, kun toimitat hänelle erityisen latauskupongin (Guest Voucher).

Guest Voucherin luot seuraavasti:

• Paina Filesender-palvelussa Guest Voucher-painiketta
  • Syötä vastaanottajan sähköpostiosoite Send vouchers to -kenttään (1).
  • Määrittele päivämäärä Expiry date -kenttään päivämäärä, mihin asti haluat latauskupongin olevan voimassa (2).
  • Napsauta lopuksi Send Voucher -painiketta.

Voimassaolevat kupongit näet lomakkeen alla olevasta listasta. Voit tarvittaessa perua latauskupongin rivin lopussa olevalla poistopainikkeella.

filesender

Klikkaa lopuksi Send Voucher -painiketta.

Tarkempia tietoja palvelusta on luettavissa info.funet.fi-yhteistyöalustasta.